Jurnal de pescar: Proiect pentru regularizarea pârâului Cerna

Articolul a fost vizualizat de 1,419 ori

Prietenul nostru Radu Prisăcariu, care acum înfiinţează Clubul Sportiv de Pescuit Staţionar Corvin, propune un prim proiect pentru regularizarea pârâului Cerna. Îl redau integral, aşa cum a fost el gândit şi pus în pagină de către Radu. Desigur este o primă intenţie generalistă, urmând ca pe parcurs să realizăm un proiect “beton”. 

Un prim proiect al CSPSC

“Membrii CSPSC sunt un pic reţinuţi în prezentarea următorului proiect, având în vedere faptul că administraţiile anterioare nu au făcut nimic pentru pescarii hunedoreni, iar noi mergem la vecinii noştri să pescuim, în Ungaria sau la bălţile private, unde se duc bani mulţi, în loc să fie tot ai noştri. Ne-am gândit la un proiect de regularizare a pârâului Cerna, în zonele unde acest pârâu este colmatat şi la fiecare ploaie, la o ploaie mai sănătoasă îşi iasă din matcă.

Ar fi vorba de o porţiune de minim 600 de metri, în zona Hunedoara sau Teliuc – Hunedoara, unde, pe lângă decolmatare, regularizare, se poate face populare cu peşte, având în vedere faptul că la intrare în oraş este un dig, iar în amonte este barajul lacului Cinciş, peştii neavând unde să migreze.

Care este avantajul acestui proiect?

  1. Având în vedere faptul că nu există acest gen de pistă de concurs de pescuit în apropiere, se vor organiza în sezon (martie-noiembrie) concursuri de pescuit unde vor participa pescari nu numai din zonă cât şi din ţară şi chiar din alte ţări.
  2. Asigurându-se paza, deoarece fără pază, în zilele noastre nu vor fi nici peşti, primăria, asociaţia de pescari căreia i se încredinţează tronsonul respectiv, cluburile de pescuit impun o taxă de pescuit pe zi sau anuală pentru acest tronson de apă.
  3. Un concurs de pescuit durează 2-3 zile, cu antrenamente mai adăugăm 3-4 zile, participanţii în jur de 30-60 de persoane plus însoţitorii care au nevoie de cazare, mâncare, cheltuieli care vor fi făcute tot în oraşul nostru. Vreau să menţionez faptul că printre cele mai apropiate piste de pescuit de acest gen sunt Szeged – Ungaria, Medgidia şi Focşani. Această porţiune regularizată a Cernei nu va fi un tronson de apă de pescuit de duminica, ci o pistă de concurs de valoare internaţională, unde regulile vor fi foarte stricte, vizând în mod special protejarea populaţiei piscicole.
  4. Ecologizare – pe acest tronson, şi nu numai, trebuie implicate primăria, cluburile şi asociaţiile de pescuit, pescarii voluntari, vor fi organizaţi pentru curăţirea şi menţinerea curăţeniei, paza populaţiei piscicole, astfel încât, pentru început măcar să avem o porţiune de 1 km de apă europeană. Spun asta deoarece cei care cunosc pârâul Cerna, îndeosebi porţiunea menţionată mai sus, ştiu că peisajul care este acolo este apocaliptic, de nedescris. Un singur exemplu vreau să dau… zeci de metri cubi de peturi.
  5. Nu în ultimul rând, salvarea celor câteva case de la ieşirea din oraş, deoarece la fiecare ploaie mai însemnată, pârâul Cerna îşi iasă din matcă inundând atât casele cât şi drumul judeţean care duce la satele din ţinutul pădurenilor, Topliţa, Dabâca, Lunca Cernii, Govâjdie, Plosca etc.

În speranţa că această propunere de proiect va fi auzită şi că promisiunile nu vor fi efemere, CSPSC vă mulţumeşte”, spune Radu Prisăcariu.

Tags:

About Bogdan Leu