Săptămâna trecută discutam despre uimitoarele mecanisme naturale din vremea prohibiţiei. Am atras atenţia asupra importanţei respectării cu sfinţenie a acestei perioade, cu o importanţă colosală pentru resursa piscicolă. Am amintit demersuri, aspecte decisive în ocrotirea peştilor şi, mai ales, regulile esenţiale de conduită ale pescarului.
Articolul a avut ecouri şi mulţi pescari ne-au abordat şi ne-au semnalat probleme serioase pe lacul Cinciş, locul care-i doare cel mai mult pe pescarii din Hunedoara. Problema este cunoscută, însă bătălia cu braconierii şi cu nepescarii inconştienţi e aprigă. Deşi suntem în plină prohibiţie, mulţi undiţari sclerozaţi pescuiesc pe Cinciş cu nonşalanţă. Alţii bagă plasele pe unde pot şi distrug tot ce prind, chiar dacă vorbim despre puiet, strapazani sau mârliţe şi bibănei. Alţii fac ture demente cu sky jeturile şi nimeni nu-i amendează. Apele Române au doar o titulatură pompoasă, iar în teren nu fac absolut nimic, ba mai mult, coboară nivelul lacului în aşa fel încât icrele depuse rămân pe uscat. Probabil s-au bazat pe ploile de acum, care vor ridica substanţial nivelul în avantajul peştilor care depun. Dar poate cele mai dureroase aspecte semnalate de către pescarii de bună credinţă, definesc cel mai bine situaţia din teren.
Hoţii fac legea pe Cinciş
Nu-i dau numele pescarului cu care am discutat zilele trecute, însă îl cunosc demult şi este un om respectabil cu o meserie dificilă şi o mare pasiune pentru pescuit. Alături de alţi pescari vrednici, patrulează cât poate de mult malurile lacului şi scoate în permanenţă setci din lac. „Este urgie pentru că tot mai mulţi, parcă, bagă plasele şi sunt mână-n mână cu Poliţia şi cu aşa-zişii oameni de afaceri locali, în fapt marii bandiţi ai oraşului de pe Cerna, hoţii care acum dau mână liberă braconierilor. Le mai trebuie şi peşte pe lângă faptul că sunt blindaţi de bani. Vă spun orarul exact cum acţionează şi cum bagă plasele şi cum fac ravagii printre peşti. În pieţe se găseşte peşte prins de pe Cinciş, prins cu plasele. La Teliuc există un magazin unde se vinde pe sub mână peşte de pe Cinciş. Benko răspunde apelurilor, însă e depăşit de situaţie, nu face faţă, iar poliţiştii sunt inexistenţi, la fel şi inspectorii piscicoli sau reprezentanţii ROMSILVA sau cei ai Apelor Române”, spune interlocutorul nostru. Apelul este deschis tuturor autorităţilor care se pot implica şi pot rezolva problema concret. Vor şti unde să ne găsească dacă vor vrea. Pentru început am hotărât să lansăm apelul, iar pe urmă să ne unim forţele pentru a aplica un plan comun de acţiune împotriva braconierilor. Rămâne de văzut cine ne va contacta şi în ce mod.
Plasă de 400 de metri
În urmă cu câteva luni, Iosif Benko, preşedintele APS Hunedoara, a fost solicitat tot de către anumiţi pescari de bună credinţă, pentru a ridica o plasă de nu mai puţin de 400 de metri, din zona Casa Albă. A fost nevoie de mai mulţi pescari pentru a o scoate din apă, iar cei prezenţi au rămas şocaţi – 400 de metri liniari măsura plasa respectivă, monofilament. Se întindea pe o distanţă nesperată, între golful din camping, de-a lungul malului şi până la Casa Albă. Încurcaţi în ochiurile plasei, pe jumătate sfârtecaţi, au fost găsiţi mai mulţi peşti însumând peste 20 de kg, în general plătică între 400-500 de grame, şalăi micuţi de 500 de grame (strapazani) şi babuşti măricele. Atât plasa cât şi peştii au fost duse la postul de poliţie din Teliucu Superior, unde, după ce s-a făcut un proces verbal de constatare, plasa a fost pusă pe foc.
Miliţienii de la Teliuc se afundau în fum de ţigară în secţia lor şi nici până acum nu se vede vreun rezultat al muncii lor de pe acele scaune. Au făcut proces verbal, au ars plasa în faţa secţiei, iar apoi au revenit la obiceiurile lor cafengiste. Era a patra plasă de pescuit recuperată de pe lacul Cinciş, în primele luni din an. „Am descoperit în primăvară în zona Potcoava Mare o plasă de pescuit asemănătoare ca model, dar nu la fel de uriaşă ca aceasta din urmă. Şi în zona Tătăuş am găsit o altă plasă mai mică, iar o alta am descoperit-o în coada barajului. De regulă, vara, când fac oamenii baie în lac, braconierii nu prea pun plase de pescuit de teamă ca aceştia să nu se încurce în ele. Oricum, cred că pe lângă prejudiciul adus faunei piscicole, aceste plase sunt un pericol iminent şi pentru cei care se scaldă în lac. Ferească Dumnezeu să nu se încurce la un moment dat cineva într-o astfel de plasă, că nu mai are şanse să scape cu viaţă. Am tot felul de informaţii despre indivizii care le pun însă până acum nu am reuşit să-i prind în flagrant”, spunea acum câteva luni Iosif Benko.
Acţiunile pescarilor de bună credinţă
Mai mulţi pescari de bine au venit chiar şi cu o contraofensivă, aceea de a repopula lacul din buzunarele proprii, fără niciun fel de autorizaţii şi artificii birocratice cretine. Au pus mână de la mână pentru peşte, însă mulţi au eşuat întâmpinând mari dificultăţi. Mai sunt şi alţi pescari care culeg plasele de pe Cinciş, iar fotografiile primite sunt relevante. Avem un alt bun colaborator, căruia din nou nu-i vom da numele pentru protecţie, care culege şi arde plase pe Cinciş. Fotografiile sunt relevante.
Tot el ne semnalează mereu acte sfidătoare la adresa mediului înconjurător – ape poluate, cetăţeni iresponsabili care aruncă deşeuri în ape etc. Împreună avem un ţel comun, acela de a aduce normalitate în pescuitul local. „Este imposibil ca până la urmă să nu le dau de urmă acestor indivizi, chiar dacă am primit nenumărate ameninţări. Lupta cu ei este dificilă şi pentru faptul că prea puţini sunt cei care vor să meargă voluntari pe urmele lor de teamă să nu aibă probleme. Până la urmă nu mă las şi tot voi sta cu ochii-n patru pe lacul Cinciş până când am să reuşesc să-i deservesc instanţelor competente pentru că ceea ce fac ei este un grav prejudiciu adus tuturor iubitorilor pescuitului”, conchide Iosif Benko. De altfel, unul dintre tătucii braconierilor de pe Cinciş se cheamă NUCĂ şi este acelaşi personaj care a prins la japcă cei trei fitofagi de peste 40 de kg, acum câţiva ani. Am trimis fotografiile către ANPA, dar nu s-a întâmplat nimic. Toată lumea îl ştie şi nimeni nu-l bagă la puşcărie. El pune laţuri şi pentru animale în pădure şi e vrednic nevoie mare. Acum câţiva ani când am participat la o acţiune de repopulare, NUCĂ se plimba cu barca de-a lungul malului vrând să prindă cu minciogul crapii dezorientaţi din mâl. N-a ţinut cont că suntem de faţă şi îşi făcea liniştit tura de seară. Pe Mureş sau pe afluenţii acestuia, problemele sunt de aceeaşi natură. Până când? Ne gândeam să-l abordăm din nou pe adormitul inspector piscicol Neacşu, însă acesta, deşi primeşte sute de reclamaţii şi sesizări, în teren se pare că nu reuşeşte să rezolve nimic. Protocoalele încheiate cu jandarmii sunt mai mult de faţadă, pentru că adormiţii mai bine atârnă în dormitoare decât să patruleze constant pe malul apelor, aşa că protocoalele sunt doar pe hârtie.
Din nou, bani aruncaţi pe degeaba.
Pescari, treziţi-vă!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.