Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 676 ori

Fiscalitate

Guvernul intenţionează ca, anul viitor, să reducă nivelul contribuţiilor de asigurări sociale cu cinci puncte procentuale la angajator, păstrând în acelaşi timp cota unică de impozitare de 16% pentru societăţile comerciale, a declarat premierul Victor Ponta. “De la 1 ianuare 2013, ne dorim impozitarea pe trei trepte: 16%, pentru societăţile comerciale şi persoanele cu venituri medii, iar pentru cei cu venituri foarte mici vom încerca aplicarea celorlalte două cote, de 12% şi 8%”, a spus Ponta.

Stop finanţare

Guvernul a decis să oprească în totalitate Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), anulând finanţarea lucrărilor incluse în acest program atât pentru acest an, cât şi pentru perioada viitoare, a declarat premierul Victor Ponta. Prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, primăriile încasau regulat fonduri din partea Guvernului pentru derularea lucrărilor la diferite proiecte. Programul va fi oprit din cauza constrângerilor bugetare.

Inflaţie

Rata anuala a inflaţiei a coborât în aprilie, ca urmare a ieftinirii alimentelor, la 1,8%, nou minim istoric, creşterea preţurilor de consum faţă de martie fiind de doar 0,07%, sub estimările analiştilor. În aprilie 2012, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au scăzut cu 0,1%, iar preţurile mărfurilor nealimentare şi tarifele serviciilor au crescut cu 0,2%.

Importuri

România a importat în primul trimestru din 2012 o cantitate de ţiţei de 1,178 milioane tone echivalent petrol, cu 2,8% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Producţia de petrol s-a ridicat, în perioada ianuarie-martie, dar a fost cu 0,2% mai mică faţă de cea din primele trei luni din 2011. Conform unui studiu al British Petroleum, rezervele dovedite de petrol ale României se ridicau, la finele lui 2010, la 500 milioane barili, o treime din cele înregistrate la finele lui 1990, de 1,5 miliarde de barili.

About Adrian Sălăgean