Mineritul hunedorean, finanţat doar ca să dispară

Articolul a fost vizualizat de 1,615 ori

Autorităţile române finanţează de ani buni unilateral mineritul din Valea Jiului. Fondurile sunt alocate preponderent doar pentru implementarea procedurii de închidere de perimetre miniere. Încă din anul 2008, sunt înregistrate sume alocate cu generozitate de guvernanţi pentru lichidarea exploatării cărbunelui în Valea Jiului, fără să existe niciun interes pentru ce se întâmplă cu minele active. Este de notorietate că în anul 2011 Compania Naţională a Huilei (CNH) nu a primit niciun leu drept subvenţie. 

Banii s-au acordat anul acesta, dar numai pentru minele care au intrat pe program de închidere. Mai mult decât atât, pentru lucrările de investiţii, Executivul (cel vechi, condus de Emil Boc) a decis, la aprobarea bugetului, să lase CNH să se descurce cu fondurile proprii, în timp ce limitează la 65 de lei gigacaloria preţul de vânzare a huilei energetice către beneficiari.

Conform datelor oficiale, în ceea ce priveşte mineritul în totalitatea lui, din 1998 şi până în 2010 au fost aprobate 11 hotărâri de Guvern, care au vizat închiderea definitivă, conservarea, ecologizarea şi monitorizarea post închidere a nu mai puţin de 556 de obiective miniere. Iar din 2004 şi până în martie 2012 s-au dat peste 143 de milioane de lei pentru conservare, iar alte 638 de milioane de lei s-au cheltuit pentru închidere şi ecologizare. Şi toate aceste fonduri necesare pentru efectuarea lucrărilor au fost de la Bugetul de Stat al României, acelaşi buget care devine brusc extrem de sărac când vine vorba despre susţinerea activităţii extractive. Iar programul care vizează dispariţia mineritului continuă.

Datele oficiale arată că, în perioada 2012 – 2035 – conform strategiei procesului de reconstrucţie ecologică a siturilor afectate de industria minieră din România – se preconizează cheltuirea a 54 de milioane de lei pentru conservare şi a altor 2,3 miliarde de lei pentru închidere şi ecologizare. În plus, peste un miliard de lei va fi înghiţit pentru monitorizarea post închidere. Numai în perioada 2012 – 2014 sumele prevăzute pentru închiderea şi conservarea de perimetre miniere ating aproape 500 de milioane de lei!

Tags: , ,

About Adrian Sălăgean