Mita şi votul ilegal înseamnă închisoare! Asta spune legea, dar aşa sună şi sloganul campaniei demarate de Ministerul Administraţiei şi Internelor. Informarea electoratului este susţinută la nivel naţional prin zeci de mii de afişe, 400.000 de fluturaşi, un spot radio şi unul pentru televiziuni.
Poliţiştii spun că legea incriminează mita electorală, dar recunosc că actul normativ este ambiguu şi nu specifică clar despre ce bunuri sau foloase este vorba. Potrivit legii 67 din 2004: “Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale, precum şi în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat pentru funcţia de primar, consilier, sau de preşedinte al Consiliului Judeţean, precum şi primirea acestora de către alegători constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani”. Numai că aprecierea foloaselor, sau în ce măsură orice bun primit sau oferit în campanie devine mită, rămâne la judecata anchetatorilor: “Nu vă poate spune un poliţist dacă un pix, o cană sau o pereche de şlapi sunt mită electorală.Important este ca omul să sesizeze fapta la 112 şi apoi anchetatorii, iar la final, instanţa va stabili dacă s-a încălcat legea sau nu.
Deocamdată azi (15 mai – n. r.) nu avem nicio plângere în acest sens. Colegii mei au primit şi cercetează doar sesizări despre afişe rupte în mai multe localităţi din judeţ”, spune inspectorul principal Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al IJP Hunedoara, persoana desemnată “voce unică” a Centrului Judeţean de Comunicare Hunedoara pe perioada alegerilor. Centrul are ca scop asigurarea coerenţei mesajului instituţional în perioada premergătoare şi pe timpul desfăşurării scrutinului electoral şi este format din ofiţerii de relaţii publice din cadrul IPJ, ai Instituţiei Prefectului, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
Votează legal
La ultimele alegeri au existat o mulţime de suspiciuni de oferire de mită electorală sau sesizări diferite către presă – de la camioane încărcate cu lemne debarcate chiar în ziua alegerilor, la porci, perechi de papuci, plase cu zahăr şi făină, până la pixuri sau căni cu numele candidatului. Nicio condamnare însă. Situaţia nu se va repeta şi în 2012, susţin politiştii hunedoreni. Aceştia atrag atenţia că este de datoria oamenilor să sune la 112 când observă persoane care împart sau primesc mită electorală. Poliţiştii hunedoreni au demarat deja împărţirea de pliante pentru informarea cetăţenilor: “Ne propunem să informăm cetăţenii cu drept de vot cu privire la aspectele pe care le presupune legislaţia referitor la ilegalităţile pe timpul alegerilor sau a campaniei electorale. Poliţiştii se pot sesiza din oficiu dacă constată fapte precum mita electorală sau votul ilegal, dar vor prelua toate sesizările anunţate la 112. Deja colegii mei au fost instruiţi şi au la îndemână un ghid legislativ pe care îl studiază”, declară Bogdan Niţu.
Şi pentru votul ilegal sunt prevăzute sancţiuni: este vorba de persoanele care votează fără a avea acest drept, dar şi de alegătorii care votează de mai multe ori, caz în care se pedepseşte şi tentativa. La alegerile din 10 iunie, la cele 526 de secţii de votare paza va fi asigurată pe o rază de 500 de metri de peste 1.000 de poliţişti, jandarmi şi pompieri, la care se adaugă dispozitivele de ordine publică cu misiuni de patrulare pe perioada alegerilor. Ministerul Administraţiei şi Internelor derulează campania de informare a cetăţenilor asupra riscurilor pe care le implică nerespectarea legislaţiei pe durata alegerilor locale până în data de 10 iunie, iar date suplimentare se pot obţine de pe site-ul propriu al campaniei, votlegal.mai.gov.ro.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.