Iată un exemplu reuşit despre cum se poate face turism cultural. Acum două săptămâni grupurile hunedorene Cimpoierii din Transilvania şi Corvinia au participat la “Zilele Cetăţii Alba Iulia”.
În ultimii ani au apărut în mai toate oraşele cu trecut medieval din Transilvania, şi nu numai, manifestări care atrag turiştii din toate colţurile ţării şi ale lumii. Festivalurile medievale animă zidurile cetăţilor cu momente specifice realizate de artişti amatori sau profesionişti. Pe lângă ordinele cavalereşti ce realizează reconstituiri din momentele care au marcat istoria locului şi ce recurg la recuzita specifică personajelor medievale, găsim şi grupuri muzicale ce oferă privitorilor spectacole cu ajutorul instrumentelor create după cele din vechime, piese instrumentale sau vocale care tratează subiecte de la curţile regilor, de acum câteva sute de ani. Am sesizat că în ultimii ani momentele artistice sunt din ce în ce mai bune şi în acest fel tot mai gustate de publicul prezent la diferite festivaluri de gen.
Aşa s-a întâmplat şi la Alba Iulia, în cadrul “Zilelor Cetăţii Alba Carolina”, manifestare ajunsă la ediţia a III-a, ce se desfăşoară într-o locaţie unică, din ce în ce mai bine pusă la punct în urma investiţiilor masive făcute în zonă. Am observat la Alba Iulia un interes serios pentru dezvoltarea ofertei turistice şi după investiţiile vizibile în infrastructura generoasă, oferită de cetatea de aici, asistăm cu plăcere la dezvoltarea unor evenimente culturale foarte gustate de către turişti. Iată doar câteva momente din evenimentul care a avut loc în urmă cu două săptămâni la Alba Iulia:
Deschiderea traseului turistic „Porţile Cetăţii” – Porţile a VI-a, a V-a şi a IV-a, defilarea Gărzii Cetăţii Alba Carolina, spectacole oferite de Trimbulinzii – statui umane, mimă stradală, piese de teatru de scurtă durată, Artgotica – Ordinul Cavalerilor Artgotici – „Noaptea Monştrilor” – dans contemporan, dans medieval, lupte cavalereşti, efecte pirotehnice, Ordinul Dragonilor de Transilvania, Paladinii de Mediaş, Cavalerul Emil Hartmannsi, scutierii din Mühlbach, Asociaţia Bistriţa Medievală, grupul „Ad-Hoc”, Crispus – “The Art of fire” – spectacol de acrobaţie cu efecte pirotehnice. Cimpoierii din Transilvania şi grupul Corvinia au fost foarte bine primiţi de publicul format din locuitori ai oraşului Alba Iulia, dar şi de turiştii prezenţi aici în număr mare. Instrumentele, costumaţia, piesele muzicale din cultura europeană a secolelor XV- XVI au fost aplaudate la scenă deschisă minute în şir. Foarte interesantă şi promiţătoare a fost invitaţia administraţiei oraşului către cei interesaţi în dezvoltarea unei oferte turistice atrăgătoare. Iată o declaraţie ce ar trebui auzită peste tot unde se află asemenea obiective turistice: “După cum puteţi vedea în jur, s-au făcut multe schimbări în bine şi cu această ocazie vrem să îi invităm pe toţi cei care vor să investească în zona şanţurilor cetăţii să ia legătura cu noi. Sunt multe locuri care pot fi concesionate şi suntem dispuşi să colaborăm cu orice persoană care vrea să facă lucruri bune pentru Alba Iulia”.
Asemenea invitaţie am mai auzit la Sibiu, oraş care a demonstrat că poate atrage un million de turişti într-un an şi unde administraţia este deschisă colaborarilor locale dar şi externe.
Revenind la Alba Iulia, am constatat că punctul forte al manifestărilor îl constituie ceremonialul schimbului de gardă. Cetatea a fost construită de către iobagi români din Transilvania sub autoritatea militară austriacă, între anii 1715 – 1738. Din Garda de pază a cetăţii făceau parte şi militari români îmbrăcaţi în uniforme austriece. Garda Cetăţii Alba Carolina a luat fiinţă în anul 2006. Apoi a apărut, în 2009, ceremonialul schimbului de gardă, ce are loc de atunci în fiecare zi la ora 12,00. Plecarea gărzii terestre se face din Traseul Sudic de la Poarta Castrului Roman şi se iese pe Poarta Monetăriei. Militarii, cu puştile pe umeri şi săbiile în toc, urmează cadenţat căpetenia în ritmul bătăilor tobelor, plutonul fiind încheiat de gărzile călare pe cai negri din rasa Friziene cu coamele lungi şi negre. Următoarea oprire este la Poarta a III-a şi în acest punct gărzile trec una pe lângă cealaltă, se opresc faţă în faţă, “încremenesc” câteva secunde şi apoi garda nouă ia locul celei ce şi-a terminat tura. Este un spectacol pe care îl gustă turiştii care caută să participe la acest moment şi pe care îl duc cu ei prin amintirile ce rămân pentru toată viaţa în memoria lor. Acum două săptămâni şi Cimpoierii din Transilvania şi grupul Corvinia au rămas în amintirea multor oameni, la Alba Iulia.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.