Cea mai nouă şi, la un moment dat, cea mai optimistă iniţiativă de valorificare a potenţialului turistic şi cultural al cetăţilor dacice pare să aibă aceeaşi soartă pe care au avut-o încercările precedente făcute în acelaşi scop: uitarea într-un sertar ministerial. Schimbarea guvernării nu pare să le priască deloc cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei. Tocmai se pregătea efectuarea pasului decisiv pentru o soartă mai bună a acestora, însă miza cetăţilor dacice este infinit mai mică decât cea a preluării guvernării.
Scandalul brăţărilor dacice găsite la 800 de metri distanţă de incinta sacră a dacilor de la Sarmizegetusa Regia, scandalul restaurărilor făcute după ureche pe locul templelor antice, scandalul copacilor căzuţi peste vestigii şi rămaşi aşa luni în şir din cauza unor absurdităţi tipic româneşti, scandalul turiştilor cu preocupări excentrice care lasă lumânări aprinse pe Soarele de Andezit, scandalul amenajării unei parcări la Poarta de Vest a cetăţii, toate s-au succedat în mai puţin de patru ani.Doar ultimul scandal a reuşit să aducă sus, în munţi, la Sarmizegetusa Regia, un prim-ministru. Emil Boc a promis atunci că în toamna lui 2011 vom avea soluţie juridică pentru cetăţile dacice. Suntem în mai 2012, iar soluţia lipseşte. Speranţele ca ea să fie identificată sunt diminuate de schimbarea puterii politice. Noua garnitură are priorităţi mai arzătoare, aşa că până va ajunge şi la problema cetăţilor dacice va trece destul timp încât să se uite de unde s-a plecat o dată şi unde se dorea să se ajungă.
“Se face”
După mai multe întâlniri cu specialişti din judeţ şi nu numai şi după vizita făcută în vara anului trecut la Sarmizegetusa Regia de către premierul de la acea vreme, Emil Boc, pe atunci prefectul de Hunedoara Attila Dezsi înainta Guvernului un proiect care dorea scoaterea cetăţilor dacice din anonimat, armonizarea legislaţiei de mediu cu cea de patrimoniu cultural şi punerea în valoare a întregii zone, din punct de vedere turistic, cultural şi ecologic. Se cereau a fi modificate peste 60 de legi şi alte acte normative pentru ca arheologii şi angajaţii Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina (pe raza căruia se află aproape întregul complex de fortificaţii dacice) să nu se mai contrazică, sau să nu se mai încurce unii pe ceilalţi. Întregul proces durează mult mai mult decât se anunţa iniţial.
“În momentul în care eu am părăsit funcţia de Secretar General al Guvernului, memorandumul pentru cetăţile dacice trecuse de Ministerul Culturii şi se afla la Ministerul Mediului, unde se lucra la delimitarea zonelor de protecţie, fie că e vorba de protecţie arheologică, protecţie integrată sau de zone cu statutul de sit Natura 2000. Eu cred în continuare că se va întocmi şi aplica un proiect pentru cetăţile dacice, întocmit oarecum după modelul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, pentru că este vorba despre o iniţiativă de interes naţional, care ar revigora turismul în întreaga zonă de centru a ţării. Primul pas ar fi crearea unei structuri unice de administrare, iar al doilea ar fi includerea cetăţilor într-un circuit turistic integrat”, spune Attila Dezsi, acum inspector guvernamental în judeţul Hunedoara.
Încă nu renunţă la speranţă
Vicepreşedintele Fundaţiei “Renaşterea Daciei”, Vladimir Brilinski, refuză, deocamdată, orice gând pesimist când vine vorba de soarta proiectului cetăţilor dacice. Importanţa acestuia este principalul motiv pentru care mai reuşeşte să spere, să fie optimist: “Am constatat că, cel puţin în ce priveşte cetăţile dacice, noua putere a făcut un «copy – paste» din vechile programe de guvernare, iar cetăţile sunt incluse printre priorităţile actualului Cabinet, cel puţin la nivel de declaraţii şi intenţii.Aştept să văd care va fi atitudinea noului ministru al culturii, Mircea Diaconu, faţă de această problemă. Oricum, indiferent din cine ar fi format, orice guvern care nu acordă prioritate cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei este un guvern de idioţi. Dacă proiectul cetăţilor dacice, început în Guvernarea Boc, nu a murit pe parcursul guvernării Ungureanu, nu văd de ce ar muri pe parcursul actualei guvernări. Mai aşteptăm o lună, cel mult două, iar dacă nu se va face nimic, vom lua atitudine”.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.