Bătăturile moi sunt umede şi elastice şi se formează între degete, când osul unui deget declanşează presiune asupra osului de la degetul vecin. Atât bătăturile tari, cât şi cele moi au forma de con, cu vârful în interiorul piciorului (ceea ce se vede este baza conului). Atunci când încălţămintea sau un alt deget apasă bătătura, aceasta poate deveni sensibilă sub ţesut şi dureroasă. Bătătura nu devine supărătoare decât atunci când este destul de groasă, pentru ca să apese prin încălţăminte părţile existente imediat sub ea. Două dintre cauzele formării bătăturilor ar fi: încălţămintea strâmtă şi mică şi statul prea mult în picioare şi încălţat (la serviciu, de exemplu). De asemenea, bătăturile pot apărea atunci când încălţămintea este nouă; până când se acomodează piciorul, este posibil să apară acest gen de probleme – mai ales dacă aveţi pielea mai sensibilă.
Bătăturile nu sunt cauzate numai de pantofi, ci şi de:
- şosetele cu mult elastic, lycra, sintetic etc;
- mersul pe suprafeţe dure;
- picioarele plate – persoanele care suferă de platfus fac mai repede bătături;
- piele sensibilă pe talpa piciorului;
- diabeticii şi alte persoane cu afecţiuni circulatorii niciodată nu ar trebui să ignore apariţia unei bătături.
Ce putem face în cazul bătăturilor? De multe ori se poate întâmpla ca bătăturile să nu iasă la suprafaţă, deoarece presiunea ridicată şi frecarea pot conduce la formarea aşa-zisei “piele moartă”. Astfel, soluţia este să elimini cauzele frecării şi să porţi altă încălţăminte pentru a preveni formarea bătăturilor. Rolul unghiilor picioarelor este de a proteja degetele de leziuni. Însă, dacă presiunea asupra unghiei este îndelungată, poate face ca articulaţia degetului să se împingă în pantof şi, astfel, se formează bătătura. Pentru a scăpa de această presiune, trebuie să avem unghiile mereu tăiate, chiar după forma unghiei, sau din carne, după cum se spune.
Cu toate că eliminarea cauzelor este esenţială, durerea ascuţită a bătăturii poate ieşi imediat în evidenţă. Înmuiaţi piciorul afectat în apă caldă cu sare, apoi aplicaţi o cremă hrănitoare şi înfăşuraţi piciorul într-o pungă de plastic, care trebuie ţinută timp de câteva ore. Înlăturaţi punga şi frecaţi uşor bătătura cu o piatră ponce.
Pentru binele picioarelor, trebuie evitată tăierea bătăturilor, chiar dacă acest lucru vă sfătuieşte până şi farmacista. Tăierea bătăturilor poate cauza infecţie şi sângerări dureroase, deci este un factor destul de riscant. Bătăturile se pot forma dacă mărimea pantofului nu este corespunzătoare sau dacă calapodul nu este potrivit. Deci aveţi foarte mare grijă atunci când vă cumpăraţi încălţămintea! Pentru îndepărtarea unei bătături dintre degete, acestea trebuie separate cu ajutorul unui tampon din vată sau bumbac. Dacă toate acestea nu au dat niciun rezultat, atunci adresaţi-vă medicului.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.