Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,589 ori

Săptămâna trecută, Amarildo Szekely ne spunea, în Ziarul Hunedoreanului: “Judeţul Hunedoara, are, oficial, o monografie”. Interesant, dar cam multe virgule în titlul ăla, nu vi se pare? 

Cornel Poenar anunţă, pe Facebook, că în şase luni va soluţiona problema “câinilor vagabonţi”. Niciunde în text nu mai apare acest cuvânt, ceea ce mă face să cred că domnul Poenar s-a ferit să-l scrie, pentru că nu era sigur dacă-i cu “ţ” sau cu “z”. Noroc că n-a scris “bagabonţi”! Corect este vagabonzi, dar mergea şi bagabonţi; nu şi vagabonţi!

Un mesaj de informare de la Prefectura Hunedoara zicea ceva despre “reprezentanţii Biroului Teritorial Alba – Iulia a Instituţiei Avocatul Poporului”. Cred că mai potrivit – şi corect – ar fi fost “reprezentanţii biroului … al Instituţiei”. Dar ce fac aceşti reprezentanţi ai biroului Alba-Iulia al instituţiei? Oferă consultanţă juridică. Iată: “Aducem la cunoşţiinţa cetăţenilor judeţului Hunedoara care doresc asistenţă juridică că se pot prezenta la sediul Instituţiei Prefectului judeţul Hunedoara”. Atât de puţine cuvinte şi atât de multe greşeli! În primul rând, nu aduceţi la “cunoşţiinţa” cetăţenilor; nici măcar la “cunoştiinţa”, ci la “cunoştinţa”. Cunoştinţa e una, conştiinţa e alta, să ştiţi. Sau “să ştiiţi”? Ori, poate, “să şţiiţi”? La fel de stupid sună “conşţiinţa”. Apoi, “juridică că” este o cacofonie, în opinia mea.

Din păcate, nu mai ştiu unde am găsit poza de mai jos, o captură a vreunui site de “ne-ştiri”, dar merită să v-o arăt. Textul zice: “Iniţial, solista s-a panificat când a constat că nu poate să audă sunetul din cască, Elena comparând acest lucru cu: «Este ca atunci când conduci o maşină cu geamurile aburite»”. O căutare pe Google m-a lămurit: sursa “panificaţiei” este site-ul Realitatea.net, unde textul a fost corectat într-o oarecare măsură, în sensul că acum scrie că artista s-a panicat, dar a rămas “când a constat”.
Jurnalism, Anno Domini 2012. Fie-i ţărâna uşoară!

“Încă un pas pentru scoaterea în faţă a cetăţilor dacice de la Sarmizegetusa Regia şi Ulpia Traiana se va face prin implementarea în judeţ a unui proiect cu fonduri nerambursabile aparţinând unui ONG din Bucureşti”, scrie Oana Bimbirică, în Servus Hunedoara. Mie mi-a şoptit o “păsărea” cum că Ulpia Traiana Sarmizegetusa ar fi oraş roman şi nu o cetate dacică… e simplu: Sarmizegetusa din Munţii Orăştiei e a dacilor, cea de lângă Haţeg e a romanilor. Nu sunt amândouă cetăţi dacice. Bine?

“Începe desinsecţia la Deva”, scrie Hunedoaramea.ro, cu subtitlul incredibil de inteligent şi nemaipomenit de original “Fără zburătoare şi târâtoare”. Mă ştiţi, sunt fan al titlurilor de ştiri care încep cu “Fără…”. Cine? Ce? Unde? Când? Cum? De ce? Ei, dar lăsaţi întrebările la care trebuie să răspundă o ştire, pe noi ne interesează esenţialul, cum ar fi, în cazul de faţă, “fără zburătoare şi târâtoare”. Cât despre “desinsecţie”… iarna avem probleme cu “dezăpezirea” care, de fapt, se scrie “deszăpezire”, iar primăvara şi vara ne dă bătăi de cap “desinsecţia”, care se scrie corect “dezinsecţie”. Greu la deal cu boii mici!

Raluca Stroia a scris, în Glasul Hunedoarei: “«Este o expoziţie de care se bucură foarte mulţi copii, fiind interesantă datorită atelierelor de pedagogie muzeală pe care le constituie. Am încercat să aducem în atenţia publicului modul în care acum 2000 de ani, dacii foloseau osul şi cornul. Prin prelucrare, scriau diferite obiecte care le erau de folos în gospodărie, în luptele pe care ei le duceau, practic ce reuşeau ei să facă din ceea ce le rămânea de la animale» […], a declarat directoarea muzeului, Liliana Ţolaş”. E uşor să te ascunzi după un citat şi să consideri că treaba ta se termină acolo unde încep ghilimelele, dar e un lucru ştiut că ne exprimăm mai greu în vorbire decât în scris, deci treaba ziaristului este să dea citatului o formă care să-l facă măcar mai uşor de citit, dacă nu foarte clar. “Expoziţia este interesantă datorită atelierelor pe care le constituie”? Păi expoziţia constituie atelierele? Din fraza “Prin prelucrare, scriau diferite obiecte care le erau de folos în gospodărie” n-am înţeles mare lucru.

Marcel Bot a scris, în Ziarul Hunedoreanului, un articol despre unele “golănii electorale”. Mi-a atras atenţia un intertitlu: “Albumul primarului, ca pe vremea lu’ Împşcatu’”. Articolul cu pricina “zace” pe site-ul Ziarului Hunedoreanului încă din luna martie şi nimeni nu s-a sinchisit să-l corecteze. Ce mi-e împuşcat, ce mi-e împşcat!?
Ceva mai jos, aflăm că primarul le-a vorbit oamenilor prezenţi despre “proietele sale electorale”. Rşinos, aş ptea spne.

George Vasiliu ne spune, pe Hunedoaramea.ro: “Carmen Bejan a rămas însărcinată cu un deţinut de la Penitenciarul Arad, care a fost eliberat condiţionat între timp”. Poate greşesc, dar Carmen Bejan a rămas însărcinată cu o fetiţă care a murit la scurt timp după naştere, nu cu un deţinut. Sau o fi ca-n bancul ăla: Ion vrea să divorţeze de Maria, pentru că a găsit-o la domiciliul conjugal când dădea naştere unui bărbat chipeş în vârstă de 35 de ani şi care cântărea 85 de kilograme?!

“Cetăţile Sarmizegeusa Regia şi Ulipa Traiana promovate pe Sistem”. Chiar dacă titlul de mai sus pare scris de un student la jurnalism admis după suplimentarea de locuri cu plată, aţi fi surprinşi să constataţi că “opera” de mai sus îi aparţine unui jurnalist cu experienţă, care de obicei scrie doar texte “grele”, cu multe miştouri şi subînţelesuri, texte despre politicienii care trebuie sau merită înjuraţi, mă rog, aţi prins ideea. Este vorba despre Marcel Bot, de la Ziarul Hunedoreanului. În primul rând, “promovată pe Sistem”? “Pă sistem turbo”, cum ar zice maneliştii şi Mircea Badea? Nu, staţi aşa, domnul Bot se referă la trupa Sistem, care va cânta la Sarmizegetusa – sau aşa ceva, n-am reţinut detaliile, eram prea şocat după ce am citit “Sarmizegeusa” şi “Ulipa”… Din fericire, nici colegii domnului Bot n-au apreciat textul, aşa că i l-au şters de pe site. De tot!

Şi, la final, un “miticism” ca să ne descreţim frunţile: “Atenţie! Dacă alegeţi să activaţi acest produs acum, licenţa va fi valabilă decât pe acest calculator”. Ăsta, aşa cum aţi dedus, nu-i din presa locală, dar m-a amuzat. Un domn, la piaţă, cere un kilogram de roşii. “De cât?”, întreabă vânzătoarea. “Decât roşii”, răspunde omul.

Hai, pa! Să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'