Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,269 ori

Nu plătesc taxa

Producătorii de medicamente au anunţat că nu pot plăti „taxa clawback”, care anul acesta ar putea aduce în contul statului peste 400 de milioane de euro, ceea ce reprezintă circa 33,6 din vânzările de medicamente compensate. Producătorii au invocat lipsa banilor. “Clawback” este un sistem prin intermediul căruia toţi producătorii de medicamente, care desfac produse pe piaţa românească, vor contribui la finanţarea sistemului public de Sănătate cu 5% până la 11% din veniturile realizate în urma vânzării produselor.

Cost energie

Preţul energiei electrice plătit de populaţia din România, raportat la puterea de cumpărare, este peste media UE, aproape dublu faţă de nivelul din Franţa, apropiat de cotele din Danemarca sau Germania şi mai ridicat decât în Austria sau Olanda, potrivit datelor prezentate de Eurostat. Cu toate acestea, în valoare nominală, populaţia din România plăteşte unul dintre cele mai reduse tarife din UE pentru energia electrică, de 46,6 lei, sau 10,9 euro pe 100 kWh. Numai bulgarii achită un preţ mai mic, de 17,1 leva, sau 8,7 euro pe 100 kWh.

Medicamente

În perioada ianuarie-martie 2012, cele mai vândute medicamente în farmacii au fost cele contra durerii. Concret, s-au vândut 2,9 milioane de cutii de Algocalmin (contra durerilor). Pe locul al doilea, cu 2,6 milioane de cutii, se află Nurofen (dureri, răceală, gripă), urmat de Aspenter (tratament pentru inimă), care s-a vândut în perioada analizată în 2 milioane de unităţi.

Optimism

Managerii companiilor se aşteaptă pentru perioada mai-iulie la o creştere a activităţii în industria prelucrătoare şi în construcţii, respectiv la o creştere moderată în comerţul cu amănuntul şi servicii, faţă de cele trei luni anterioare, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Recul

Vânzările de telefoane mobile din România au scăzut cu 10% în primul trimestru din acest an, în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Numire

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a decis schimbarea lui Constantin Jujan din funcţia de director general al Companiei Naţionale a Huilei (CNH) Petroşani, în locul său fiind numit social-democratul Nicolae Drăgoi, care a mai condus CNH în 2009 şi care ulterior a devenit director la EM Uricani.

About Adrian Sălăgean