Scumpiri la utilităţi. Energia electrică: +5%

Articolul a fost vizualizat de 1,677 ori

Preţul reglementat al energiei electrice va fi majorat cu 5% până la sfârşitul lunii iunie atât pentru populaţie, cât şi pentru consumatorii industriali, iar Executivul menţine în memorandumul cu FMI calendarul de eliminare a tarifelor administrate la electricitate asumat de Guvernul Boc. Procesul de renunţare la tarifele reglementate la energie electrică, cerut de FMI, va fi aplicat separat pentru consumatorii industriali şi pentru cei casnici.
Pentru consumatorii industriali, preţurile reglementate vor începe să fie eliminate, în etape, din luna septembrie a anului în curs. Aceste tarife vor fi complet eliminate până la 31 decembrie 2013. Eliminarea preţurilor reglementate pentru consumatorii casnici va începe în 2013 şi va fi încheiată până în 2017.

Şi gazul se scumpeşte

Preţul gazelor naturale pentru consumatorii casnici va creşte şi el din a doua jumătate a anului 2013, până în 2018. Primele scumpiri vor avea loc în iulie 2013, când preţurile vor fi mai mari cu 2%, apoi în octombrie 2013, cu încă 3%. Astfel, până în toamna anului 2018, când este prevăzută ultima majorare de preţ, gazele îi vor costa pe consumatorii casnici cu 68% mai mult decât în prezent.

Şi pe consumatorii industriali îi aşteaptă scumpiri ale gazelor, dar într-o perioadă mult mai scurtă. Conform proiectului, preţul gazelor va creşte în etape doar până în 2014, iar aceştia vor plăti cu 36% mai mult faţă de acum.

Tags:

About Adrian Sălăgean