Rubrica specialistului contabil: Comunitatea contabililor a pierdut un profesionist desăvârşit: dr. Marin Toma

Articolul a fost vizualizat de 1,634 ori

Preşedintele Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR), profesor dr. Marin Toma, a încetat din viaţă duminică, 27 mai, la vârsta de 69 de ani. Reprezentanţii CECCAR, organism care cuprinde aproximativ 30.000 de membri, spun că “a apus soarele contabilităţii româneşti”. 

Marin Toma

Marin Toma a fost membru fondator al CECCAR şi preşedinte al acestei instituţii, activând, în acelaşi timp, ca profesor universitar doctor al Academiei de Studii Economice din Bucureşti, a cărei Facultate de Finanţe şi Contabilitate o absolvise cu mulţi ani în urmă. Imediat după 1989 a devenit director general al Departamentului de Control din Ministerul de Finanţe, însă a renunţat la acest post din dorinţa de a activa în sectorul privat şi de a deveni formator de profesionişti contabili.

Un perfecţionist convins, Marin Toma a urmat numeroase specializări, fiind, de exemplu, absolvent al secţiei Finanţe Publice a Institutului Fondului Monetar Internaţional. El s-a numărat printre fondatorii Academiei de Ştiinţe Tehnice Financiare şi Contabile din Paris, a fost vicepreşedinte al Uniunii Pofesiilor Liberale din România, membru al Societăţii Americane a Evaluatorilor, precum şi membru al Comitetului Executiv al Federaţiei Experţilor Contabili Mediteraneeni. De numele său se leagă peste 150 de lucrări de audit financiar – contabil şi fiscal, peste 500 de evaluări de active şi de societăţi comerciale în vederea vânzării, sau privatizării.

Dispariţia lui Marin Toma din această lume nu a trecut neobservată în mediul specialiştilor în domeniu şi nici în presa de specialitate. “Născut pe meleaguri gorjene, la 26 februarie 1943, ca al cincilea copil al unei familii de ţărani din satul Balosani, a fost inspirat prin tot ce a trăit în copilărie să iubească oamenii şi munca, să se dăruiască semenilor, cu un devotament ieşit din comun. […] a fost unul dintre fondatorii CECCAR, de numele său fiind legată întreaga istorie de două decenii a celei mai largi organizaţii profesionale din ţara noastră. Spirit dinamic, mereu în căutarea de soluţii mai bune, inspirat de practică, dăruit cercetării ştiinţifice şi formării noilor generaţii de profesionişti contabili, a reuşit, prin perseverenţă, prin viziune, prin inteligenţă, prin propriul să exemplu, să transmită nu numai o dată un valoros mesaj ştiinţific, calitatea studiilor care stimulează întotdeauna marile energii”, notează site-ul contabilul.manager.ro.

Uniunea Generală a Industriaşilor din România atrage atenţia asupra faptului că “Marin Toma şi-a folosit fiecare moment din viaţă pentru a transmite celor din jur atât cunoştinţele sale extraordinar de vaste din domeniul contabil cât şi valorile morale care trebuie să dubleze această profesie, atât prin îndrumările sale, cât şi prin exemplul personal”.

“În discuţiile private cu dânsul, îmi spunea cât de mult detesta ceea ce face clasa politică – cum vin unii noi la guvernare, cum se apucă să facă o nouă reformă – aceasta fiind principala cauză a mersului tot-pe-loc al României. […]

Îmi aduc aminte de salutul domnului Toma, pe care nu l-am mai întâlnit la nimeni «Să trăiţi definitiv!» […]. Sunt convins că pentru cei care l-au cunoscut, domnul Toma va trăi definitiv”, remarcă pe blogul său realizatorul TV Radu Soviani.

Tags:

About Redacţia REPLICA