Fotbal: Hunedorenii s-au înecat la mal

Articolul a fost vizualizat de 774 ori

Dacă lucrurile erau clare deja cu o etapă înainte de final în ceea ce priveşte echipa promovată în liga secundă, aceasta fiind gruparea bănăţeană ACS Recaş, rămânea de văzut dacă perdanta, FC Hunedoara, va izbuti să-şi păstreze invincibilitatea din acest retur, în care reuşise nu mai puţin de 11 victorii şi doar trei rezultate de egalitate. Iar dacă adăugăm şi cele două succese de pe finalul turului, echipa de pe Cerna acumula nu mai puţin de 16 meciuri în care nu cunoscuse eşecul. Din păcate, conform unui vechi proverb, hunedorenii s-au înecat la mal, dându-ne un gust amar, în loc să îndulcească această ratare a promovării. 

Rămân la convingerea că, dacă lotul cu care s-a pornit “asaltul” din retur ar fi fost acelaşi şi în tur, Hunedoara ar fi terminat învingătoare, cu cel puţin 15 puncte avans. Realitatea este însă alta, bănăţenii au fost mult mai abili, reuşind să-şi atingă scopul propus, chiar dacă, fără să avem dovezi clare, unele jocuri s-au decis şi în culise. Acesta este, în momentul de faţă, fotbalul românesc în general, domeniu în care suspiciunea de meciuri aranjate sau trucate este valabilă la toate eşaloanele, începând de la liga lui “Mitică” şi terminând cu campionatele judeţene. Poate şi din această cauză, fotbalul autohton se află în cădere liberă în ultimii ani, comparativ cu cel din ţările dezvoltate ale Europei, atât la nivelul cluburilor, cât şi al naţionalei. Despre aceste aspecte se poate discuta mult şi probabil că vom avea ocazia să mai discutăm.

Revenind însă la ultima partidă pe care elevii lui Remus Steop au disputat-o în faţa propriilor suporteri, prezenţi şi ei pe stadionul “Michael Klein” în număr mic (circa 200), trebuie să subliniem că s-a impus până la urmă echipa care a fost mai pragmatică, mai ancorată la realitatea acelei zile. De partea cealaltă, o parte dintre purtătorii tricourilor “negru-albastre” au demomnstrat că nu merită să-l mai îmbrace dacă nu-şi schimbă atitudinea faţă de meseria pe care o practică. Şi mă refer aici la atacantul Ionuţ Radu, fotbalist dotat din punct de vedere fizic şi chiar tehnic, dar care are grave lacune în ce priveşte viaţa privată. La cei aproape 21 de ani pe care îi are, el riscă să-şi rateze cariera sportivă dacă nu va pune stop vieţii dezordonate pe care o duce. Nopţile pierdute prin diverse baruri şi localuri, anturajul de care se înconjoară s-ar putea să îi fie “fatal” din punct de vedere sportiv. Poate că oraşul său natal i-a întins un colac de salvare, i s-a dat o şansă enormă să se afirme după eşecul din Italia, dar Ionuţ Radu nu a demonstrat că merită acea mână întinsă. Nu ştiu dacă el va înţelege cu adevărat aceste cuvinte, dar vreau să-i atrag încă o dată atenţia că, dacă nu îşi va schimba atitudinea, va ajunge cu siguranţă un fotbalist ratat. Şi ar fi păcat, pentru că eu cred că el are potenţial fotbalistic. Dar conform altui proverb, “fiecare doarme cum îşi aşterne”, iar I. Radu a luat-o pe o cale total greşită.

Unii ratează, alţii marchează

Dornici să încheie neînvinşi acest retur, hunedorenii s-au aruncat din debut în atac, în dorinţa de a înscrie cât mai repede. Şi au fost aproape de gol chiar în minutul 3, când, la centrarea lui R. Cristian, Jitaru a reluat cu capul din 7-8 metri, dar portarul a scos cu piciorul. Beiuşenii au un contraatac periculos în minutul 6, dar acelaşi R. Cristian rezolvă situaţia. Vin apoi două ratări rarisime ale lui I. Radu, care au la bază oboseala lui (din afara terenului) şi lipsa de concentrare. Prima în minutul 12, când reia de la 7 metri în portar, centrarea perfectă a lui R. Cristian, pentru ca peste alte trei minute, acelaşi jucător, cu poarta goală în faţă, să trimită incredibil peste, din 2 metri. Pe un teren moale (a plouat torenţial înainte de meci, dar şi în timpul lui), bihorenii reacţionează din nou în minutul 17, când lobul lui Vanca nu îşi atinge ţinta. Contrar cursului jocului, oaspeţii vor deschide scorul în minutul 30. Toma s-a lansat pe stânga, Cuciula a ratat deposedarea, fundaşul de bandă a pătruns în careu şi a trimis pe jos în faţa porţii, de unde Paina a îndeplinit o simplă formalitate.

Gazdele trec repede peste acest şoc şi au egalarea în gheata aceluiaşi ratangiu I. Radu care, pe un contraatac doi contra unu, a primit în poziţie centrală de la Jitaru şi, de la 16 metri, l-a luat din nou la “ţintă” pe Mănişor, ieşit la 14 metri dintre buturi. Peste alte două minute, Paul Păcurar a pătruns în viteză pe partea stângă, a trimis puternic, dar acelaşi goalkeeper a scos.

Blazaţi şi după pauză

Aşteptam o altă atitudine a băieţilor lui Remus Steop după revenirea de la vestiare. Din păcate, mulţi dintre ei au arătat aceeaşi blazare, singurul care s-a mai luptat în ofensivă fiind Samuel Jitaru. De altfel, tehnicul mijlocaş a avut o bună oportunitate în minutul 62, când a şutat cu efect de la 28 de metri, în cross, spre vinclu, portarul a respins, a urmat un nou contraatac devastator purtat pe dreapta de Tîrlea, care l-a “lobat” de la marginea careului mare pe Ilie, balonul poposind în plasa porţii pentru a doua oară. Asta şi pentru că în defensiva hunedoreană au apărut dese desincronizări, mai ales că antrenorul renunţase la un fundaş, Vodiţă, aruncând în luptă un al treilea atacant, Istinie. Acesta, în minutul 73, din piruetă, a şutat din 14 metri puţin pe lângă.

A fost ultima oportunitate de a marca a hunedorenilor, bihorenii fiind foarte aproape de final de a duce scorul la dimensiuni nebănuite. În minutul 88, Mândru l-a “lobat” din nou pe Ilie, dar mingea nu a prins cadrul porţii, pentru ca, în al treilea minut al prelungirilor, Gavrilaş să nu poată să-l învingă din şase metri pe acelaşi Ilie, care a a avut un reflex uimitor. Aşa s-a încheiat acest ultim meci al campionatului, unul trist pentru hunedoreni, care şi-au pătat “blazonul” chiar în propriul fief, spre deziluzia fanilor, dar şi a finanţatorului Silvan Toma. Rămâne de văzut ce va urma. Aşa cum spuneam, ar fi păcat ca ceea ce s-a clădit cu multă trudă şi nu cu puţine investiţii, să se risipească.

Tags: ,

About Ion Bădin