Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 966 ori

De câte rânduri de text are nevoie Oana Bimbirică pentru a pune o virgulă între subiect şi predicat? Răspuns: doar de două. Iată: “Oamenii care stau în casele ce au fost afectate de alunecările de teren din Petroşani, aşteaptă de la o zi alta ajutoare”. În total, în şapte rânduri de text am găsit două virgule în plus: “[…] Când va începe construirea zidului de sprijin şi cum va fi vremea în Valea Jiului în zilele următoare, citiţi în ediţia tipărită de mâine, 5 iunie”. Foarte interesante etichetele puse acestui articol pe site-ul Servus Hunedoara: “autosalvare” şi “ciornă”. Vă durea mâna dacă le modificaţi, aşa-i, domnule administrator de site? 

În ultima vreme i-am lăsat în pace pe cei de la CityNews, dar mă tot lovesc de ştiri de la TIFF – care se întâmplă în Cluj – şi mă enervează că trebuie să-mi consum câteva secunde din viaţă ca să marchez ca citite [scuzaţi cacofonia] ştirile care nici măcar nu mă privesc. Şi dacă ar fi numai ştirile din Cluj şi promovarea emisiunilor de la o televiziune pe care nu o găsesc în grila mea de programe, poate că nu m-aş fi enervat aşa de tare, dar văd şi ştiri din Baia Mare ori Târgu Mureş şi chiar nu înţeleg care-i logica publicării lor pe site, în secţiunea de ştiri locale din Hunedoara.

Carmen Cosman a scris, pe site-ul CityNews: “Mai mulţi hoţi, dar şi un urmărit general au fost prinşi de poliţiştii petrileni în cadrul unei acţiuni complexe organizată, în special, pentru descurajarea celor care acţionează pe platformele minioere de la Petrila sau Lonea”. Avem aşa: o virgulă în minus (după “urmărit general”), “unei acţiuni complexe organizată” în loc de “organizate”, două virgule în plus (“în special” mergea şi fără virgulele alea) şi “minioere” în loc de “miniere”. “[…] a declarat, comisarul Ovidiu Zaharie, comandatul Poliţiei Oraşului Petrila”, scrie tot Carmen Cosman. De ce o fi simţit ziarista nevoia să pună virgula aceea după “a declarat”? DE CE???

“Hagi: «Trebuie să le dăm mai multă şansă tinerilor»”, scrie CityNews. Cam câtă şansă? Două kile îi bine? Ori le dăm o şansă, ori le dăm mai multe. Nu ai cum să le dai “mai multă şansă”.

Aurora Tanalt a scris, în Servus Hunedoara, despre un tânăr scriitor devean, citându-l pe directorul bibliotecii judeţene: “«Este cel mai tânăr scriitor pe care Biblioteca Judeţeană ‘Ovid Densusianu’ Hunedoara-Deva, îl prezentăm publicului nostru fidel. Dotat cu o sensibilitate aparte, pasionat de lectură, elev excepţional, cu rezultate remarcabile în special în domeniul literaturii, Mihai-Andrei Lazăr oferă un volum în care a adunat laolaltă texte ce dovedesc o maturitate şi o profunzime impresionante» spune Sebastian Bara, director bibliotecii judeţene”. După un citat punem întotdeauna virgulă, apoi scriem “a declarat Xulescu” sau “spune Xuleasca”. Apoi, nu mi se pare corect spus “Este cel mai tânăr scriitor pe care Biblioteca îl prezentăm”, cum nici virgula aia de după numele bibliotecii nu stă prea bine.

Despre o delegaţie venită în Petroşani din Ungaria, Diana Mitrache a scris, în Servus Hunedoara: “Delegaţia maghiară a fost invitată la evenimente, a vizitat oraşul şi va pleca de aici cu experienţe câştigate în plus”. Probabil autoarea crede că există şi experienţe câştigate în minus. Sau alea-s experienţe pierdute în minus? Dar dacă-s pierdute, nu mai sunt experienţe, nu-i aşa? Of, cât de complicată-i limba română!

“Numărul programelor piratate este de 4 ori mai mare în ţările emergente, decât în ţările occidentale”, scrie CityNews, citând dintr-un studiu. De ce ne ocoşim noi să folosim cuvinte preluate din limba engleză când avem alternative? De ce spunem “ţări emergente” în loc de “ţări aflate în curs de dezvoltare”? Pentru că limba noastră-i o comoară şi nu vrem să ne-o fure nimeni, aşa că o ţinem sub cheie şi o folosim şi noi destul de rar. Ca să n-o stricăm, desigur.

“Mircea Rovinar, edilul comunei alături de elevi” este titlul unui articol din Servus Hunedoara, semnat de Iulian Stroia. Virgulele nu sunt opţionale, domnule Stroia!

“BN:Timp de două zile, la Bistriţa «Tuning Show» (FOTO/VIDEO)”. Aşa arată un titlu de pe CityNews Hunedoara… Zău că nu înţeleg de ce îmi sunt băgate pe gât mie, ca hunedorean, ştirile din Bistriţa. Şi zău că nu înţeleg economia de cuvinte pe care o fac ziariştii “de pe online”. De ce “La Bistriţa «Tuning Show»” şi nu “La Bistriţa are loc «Tuning Show»”? Despre “FOTO/VIDEO”, “vezi aici” şi “vezi video” nu mai zic nimic, că-s sătul de ele ca de muncă! P.S.: Nu uitaţi că întotdeauna după semnele de punctuaţie se lasă un spaţiu. ÎNTOTDEAUNA, fără excepţii!

În sfârşit, o ştire din Hunedoara pe CityNews (sunt atât de rare, încât cineva ar trebui să facă o ştire despre faptul că pe CityNews Hunedoara mai apar, câteodată, ştiri din judeţul Hunedoara!): “HD: Familiile afectate de inundaţii, vor fi despăgubite”. N-a fost să fie una fără de greşeală, iar asta am înţeles-o încă de când am văzut titlul cu virgulă între subiect şi predicat. Vai de noi!

“Trafic îngreunat pe DN1, a căzut un copac”, scrie “C.F.” pe site-ul CityNews. Oare copacul căzut are vreo legătură cu traficul îngreunat sau autorul s-a gândit să scrie că a căzut un copac ca să nu aibă un titlu prea scurt la ştirea despre traficul îngreunat?! Nu de alta, dar dacă traficul n-are nicio legătură cu copacul căzut, autorul putea să scrie că afară plouă: “Trafic îngreunat pe DN1, afară plouă”.

Să-i spună cineva lui Cristian Silaşi, de la CityNews, că dacă nu pune niciodată spaţii după semnele de punctuaţie, toate cuvintele despărţite doar prin semne de punctuaţie vor fi lipite şi vor arăta urât, aşa cum se întâmplă cu titlul său: “La Bistriţa,primul centru de colectare DEEE din Transilvania”. “Bistriţa,primul” nu este un cuvânt, sunt două şi trebuie depărţite printr-o virgulă, aşa cum bine a procedat domnul ziarist, doar că a “uitat” să pună un spaţiu după virgulă.

“Grup infracţional de şase spărgători de locuinţe a fost anihilat de poliţişti”, scrie “D.H.”, tot pe CityNews. Un grup? Grupul?

Dacă Hagi vrea să le dea “mai multă şansă” tinerilor, Ioana Pop scrie, pe site-ul HunedoaraMea.ro, că devenii au nevoie de “mai multe verde”. O fi ceva în aer!

Să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'