Lumea pune accent tot mai puternic pe energiile nepoluante. În acest an, programul Naţiunilor Unite pentru Mediu a decis ca Ziua Mondială a Mediului, marcată pe 5 iunie, să promoveze “economia verde”, iar sloganul a fost “Economia verde – te include şi pe tine?”. Un proiect lansat recent de Agent Green se încadrează perfect: ecologiştii propun comunităţilor din preajma Retezatului să profite de natura sălbatică a zonei, în loc să tot aştepte mult promisele investiţii în infrastructura turistică.
Organizaţia ecologistă Agent Green a lansat proiectul Wild Time şi crede că ecoturismul este cea mai bună soluţie pentru vizitarea responsabilă a Parcului Naţional Retezat. Proiectul internaţional vizează ecoturismul în Retezat şi în zona Văii Jiului: “Retezatul este un loc special care trebuie păstrat aşa cum este acum: virgin, curat, pur. Ideea noastră a pornit de la un lucru pe care l-am descoperit în 2006 când, în urma unui proiect internaţional în care au fost implicate GreenPeace şi institute de cercetare din Rusia, Finlanda şi din Statele Unite ale Americii, s-a arătat care sunt ultimele peisaje forestiere intacte din lume.
S-a făcut un inventar la nivel de planetă prin deplasări în teren şi imagini luate prin satelit de înaltă rezoluţi, care au vizat zone care au o suprafaţă de minim 50 de mii de hectare şi unde nu sunt vizibile influenţe semnificative ale omului, adică nu există infrastructură liniară precum drumurile asfaltate, linii de înaltă tensiune, canale navigabile, nu există aşezări omeneşti, specii exotice. Este o pădure aproape neatinsă de om, care include şi pădurile virgine care nu au fost atinse nicicând, zone în care speciile de plante şi animale trăiesc în stadiul lor nativ. Asemenea peisaje mai există doar în câteva locuri pe planetă – avem păduri boreale în nordul Canadei, în nordul Rusiei şi al Scandinaviei, iar în zona caldă avem păduri tropicale în Amazon, Congo şi Indonezia. În zona temperată, cum ne apropiem de Europa, pe harta făcută de specialişti se mai vede un singur punct verde, care este la noi în România, în Retezat. Chiar dacă se vede doar ca un mic punct verde, el înseamnă 97 de mii de hectare”, a declarat preşedintele Agent Green, Gabriel Păun, la RadioFrance International.
Specialiştii au identificat doar aici un număr de 1.190 de specii de plante care se dezvoltă atât pe verticală, cât şi pe orizontală. “Fabulos”, aşa că: “În România, anul acesta ne-am orientat atenţia către tabere wildtime de juniori care sunt adresate copiilor şi presupun un program ecoturistic, în trei etape, în care copiii vin la noi, învaţă despre natură şi plante, animale. Informaţiile le vor primi de la specialişti. Noi îi încurajăm pe cei din comunitatea locală să se specializeze în această direcţie şi să ne ajute să organizăm tabere de succes”, spune managerul general Wild Time, Raluca Nicolae. După ce au trecut printr-o asemenea tabără care costă minim 800 de lei, copiii vor deveni zmei ecologişti, vor şti să se descurce în natură, să escaladeze, să coboare în peşteri, să identifice urmele de animale, vor fi mici experţi ecologişti.
Să trăieşti sălbatic în Retezat
“Wild Time” este un proiect care îşi propune pregătirea şi promovarea ecoturismului în Munţii Retezat prin implicarea comunităţilor locale. „Wild Time este o întreprindere socială care este adresată “minisocietăţii” din zona Retezat şi a împrejurimilor. În Retezat se găseşte ultimul peisaj forestier intact din zona de climă temperată a Europei. Mizăm pe acestă comoară naturală şi tocmai de aceasta, noi, ecologiştii de la Agent Green, am venit cu ideea de a înfiinţa această întreprindere socială cu două beneficii. Una este adresată comunităţilor locale, pe care vrem să le încurajăm să protejeze natura prin ecoturismul pe care noi îl promovăm, iar al doilea beneficiu îl are în vedere pe turistul ecologist, cel care are nevoie de un asemenea program pe care poate să-l găsească la noi, accesând site-ul www.wildtime.ro, unde se găsesc detalii despre pachetele turistice”, explică Raluca Nicolae.
Proiectul Wild Time se bazează doar pe resurse locale, de la ghizi, mâncare şi cazare, iar ofertele sunt atent evaluate înainte de a fi recomandate clienţilor. În afară de recomandări pentru turişti, proiectului susţine amenajarea şi marcarea obiectivelor turistice recomandate de Administraţia Parcului Naţional Retezat, dar se vizează şi atragerea de investitori externi, alături de încurajarea localnicilor în vederea atragerii de fonduri pentru realizarea de structuri ecoturistice. În plus, destinaţiile vor fi promovate la nivel internaţional, dar şi la nivel naţional: “Este timpul să mergem puţin mai departe de Valea Prahovei, să mergem până în Parcul Naţional Retezat.
De la Bucureşti ajungi cu trenul în şase-şapte ore, iar cu maşina în vreo cinci ore. Punctele de acces sunt foarte bine amenajate atât prin nord, pe la Sălaşu de Sus, prin Nucşoara cu oprire la sediul Administraţiei Parcului Naţional Retezat unde se pot primi informaţii relevante despre parc, cât şi prin sud, prin faimoasa Vale a Jiului de Vest, după Lupeni, Uricani se ajunge la Câmpu lui Neag, Câmpuşel, unde sunt unităţi de primire turistică de foarte bună calitate şi locuri bine amenajate”, spune Gabriel Păun. Wild Time este o intreprindere socială înfiinţată în acest an de Asociaţia Agent Green pentru care organizaţia a primit de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului licenţa de turism.
Felicitari !
RETEZATUL E SUPERB ! DAR…PĂCAT CĂ ADMINISTRAREA LUI ARE ÎNCĂ CARENŢE :
– principalele drumuri de acces spre inima Parcului, spre Cabana Rotunda, respectiv Poiana Pelegii sau spre Stâna de Râu sunt slab întreţinute, pe anumite porţiuni fiind pline cu caverne/gropi. Unele dintre ele sunt acolo “nederanjate” de aprox. 10, 20 de ani ! Cine frecventează Retezatul deja le cunoaşte. Dar paradoxal dar drumurile proaste sunt un avantaj real pt turiştii adevăraţi care preferă mersul pe jos cu rucsacul, dormitul la cort, curăţenia şi evident respectarea liniştii/armoniei naturii: acela că-i îndepărtează/limitează intrarea în zonă a “pantofarilor” proprietarilor de maşini bengoase, din care de obicei duduie manele şi muzică de “chef” al căror comportament perturbator în majoritatea cazurilor lasă de dorit! Nu uit cazul unor astfel de pseudoturişti cu maşini de maşini, care acum 3 ani au confundat Poiana Pelegii cu “concertele” maneliştilor Adrian de Minune şi Salam, urlând beţi toată noaptea cu respectiva “muzică” la maxim, curgând câţiva kilometri pe toate văile adiacente. Degeaba au încercat câţiva dintre cei aprox 100-150 de turişti decenţi care campau în Poiana Pelegii să ceară puţină linişte! Garantez că toţi urşii, marmotele şi caprele aflate pe o rază de 2, 3 km au învăţat toate albumele lui Salam într-o singură noapte! Dar, bombonica de pe tortul nesimţirii chefliilor a fost lansarea unor focuri de artificii(!!!) cu toate bubuielile şi urletele aferente, însoţite şi de aruncarea unor sticle de şampanie în stâncile din jur. Asta într-un loc unde teoretic, nici măcar ziua nu ai voie să porneşti radioul decât în surdină! Trist e că deşi cei de la administraţia parcului au aflat/ştiut despre cheful cu pricina nimeni nu a luat nici o măsură pt că respectivii erau nişte indivizi/progenituri importante care …sărbătoreau şi ei o onomastică ! Aşa că trebuiau toleraţi ….
– unele dintre refugiile noi, construite în 2009 sunt deja…avariate : de ex. în cel de la Baleia sau la Stâna de Râu plouă înăuntru încă de prin 2010. Hidroizolaţia de pe acoperiş s-a dus la prima iarnă. Iar la unele uşile nu se mai prea închid decât cu ajutorul bolovanilor. Deocamdată nimeni nu a mişcat nimic în direcţia reparării acestora.
– traseele uzuale sunt destul de bine întreţinute şi marcate, dar o mulţime de alte trasee cel puţin la fel de spectaculoase, dar paradoxal mai puţin renumite, au porţiuni slab/de loc marcate ori chiar mai rău, nu cred că au fost marcate şi întreţinute de 10, 20 de ani ! Este cazul traseelor cvasiabandonate spre Gugu, Borăscu, Branu, sau Tăul Ţapului, Tăurile Custurii, Lacul Ştevia, Prelucele, Lacul Peleguţa, Lacul Peleaga, Lănciţa, Nedeuţa…
ÎN REST, RETEZATUL E SUPERB !!!