Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,303 ori

Bine că s-a terminat nebunia cu alegerile, că mai aveam puţin şi simţeam că o iau razna după ce am citit zeci de articole în care candidaţii celorlalţi erau acuzaţi, criticaţi, aproape înjuraţi etc. Acum, pe Internet – mai ales pe Facebook – au apărut cei care-i felicită pe câştigătorii alegerilor şi cei care-i critică în continuare. Şi, dacă ne luăm după felul în care se exprimă majoritatea comentatorilor, ajungem la concluzia că fie profesorii de limba română nu îşi mai fac datoria cum trebuie, fie astea sunt efectele tuturor acelor ore de tras chiulul de la şcoală. Iată un prim exemplu, de pe secţiunea de ştiri a site-ului Yahoo: “ilegal tot in camnpania X umbla si sambata si duminika sa deie bani la oameni,o campanie muldara omul se vinde pt cativa banii asta este romania si ne meritam soarta de aia suntem unde suntem” (Bitza). După aşa un comentariu, vine şi răspunsul lui Adi: “Chiar toate comentariile trebuie sa fie anagramate? Acesta sa fie electoratul din ziua de azi? Incep sa am impresia ca vremurile actuale sunt mirifice fata de ce va fi in viitor”.

“ANAGRAMÁ, anagramez, vb. I. Tranz. A schimba ordinea literelor unui cuvânt pentru a obţine alt cuvânt; a transcrie sub formă de anagramă; a anagramatiza. – Din anagramă”.
“AGRAMÁT, -Ă, agramaţi, -te, adj., s. m. şi f. 1. Adj., s. m. şi f. (Persoană) care face greşeli elementare de limbă; p. ext. ignorant, incult. 2. Adj. Care conţine greşeli elementare de gramatică şi de ortografie. – Din lat. agrammatos”.  Eu mai am un singur lucru de spus: oamenii ăştia au fost la vot şi voturile lor sunt egale cu ale noastre.

Cumva, trimis de cineva sau dând click din greşeală, am ajuns pe site-ul Libertatea. Nu vreţi să ştiţi ce-i acolo… dar nu de calitatea articolelor vorbim, ci despre greşelile pe care le-am găsit în scurta mea vizită pe site-ul Libertatea.ro: “Am discutat cu asociaoeii mei şi au fost şi ei de acord”. Corectură pe site? Nu este, că şi corectorii vor bani, ca orice angajat…

Pe site-ul Ziarului Hunedoreanului am dat peste următorul titlu: “Un administrator care spune ce face şi face ce spune Sănătate fără investiţii nu se poate. Joi se inaugurează noua secţie de neurologie”. Am obosit citindu-l, am obosit rescriindu-l, oare Raluca Cetean nu s-a gândit că, poate, e prea lung?

De Andreea Lazăr nu v-a fost dor? Iată cu ce titlu am prins-o pe site-ul Ziarului Hunedoreanului: “Cel mai tânăr, scriitor la numai 12 ani”. A naibii virgulă, iar a luat-o singură la plimbare!!! “Este şi cazul lui Andrei Lazăr din Hunedoara, elev în clasa a şasea a Colegiului Naţional «Iancu de Hunedoara», şi-a lansat prima carte”. Domnişoara Lazăr, râd elevii de clasa a şasea de dumneavoastră că nu ştiţi să scrieţi corect! În fraza de mai sus, aţi “uitat” un “care”, deci corect ar fi fost “care şi-a lansat prima carte”.

Ne întoarcem la Raluca Cetean, de la Ziarul Hunedoreanului, care a scris un (fel de) articol cu titlul: “VIDEO: Curajul unui tânăr, care a oprit campania ilegală a lui Viorel Arion, a fost răsplătit cu «pumnul»”. Dacă ne luăm după dispunerea virgulelor, înţelegem că nu tânărul a oprit campania, ci curajul acestuia. Ceea ce nu-i în totalitate greşit, dar nici sută la sută corect.

În urmă cu două săptămâni, v-am prezentat un “miticism”, adică o greşeală pe care o întâlnim des în vorbirea bucureştenilor. Am mai găsit una: “După pornirea motorului, restul martorilor luminoşi se sting, rămânând aprins decât cel care semnalizează că frâna de mână este în funcţiune”. Decât!

Angajaţii postului local de televiziune Hunedoara TV au preluat de la Antena 3 rezultatele exit-poll-ului după alegerea primarului municipiului Deva. Candidaţii erau, conform “specialiştilor în ştiri” de la Antena 3, Mărginean Petru, Arion Viorel, Muntean Marian şi Oancea Florin, cu menţiunea că sub numele lui Arion Viorel (care nu a candidat la Deva) era poza lui Dorin Gligor, cel al cărui nume trebuia să se regăsească pe lista specialiştilor în ştiri. N-a fost să fie, pentru că graba – şi emoţiile date de rezultatele sondajelor –strică treaba, iar “specialiştii în ştiri” sunt specialişti în a face greşeli. Dar lucrurile astea le ştiţi şi voi…

“Călătorind într-un jeep, Fostul primar al Devei este scandalizat de un accident petrecut numai în mintea lui AUDIO” – este titlul unui articol publicat de Adrian Sălăgean în Ziarul Hunedoreanului. Câteva nelămuriri am:

  1. Jeep este substantiv propriu, Mircia era într-un Opel Antara. Dacă eu spun că X călătoreşte într-un Trabant, când el de fapt călătorea într-un Logan, e acelaşi lucru?
  2. De ce “Fostul” cu majusculă?
  3. Mintea fostului primar este audio?
  4. Cum e o “minte audio”?

Am găsit, pe site-ul ziarului Accent Media, un articol semnat de “Admin”, în care am dat peste următoarele greşeli: “Clienţii neau solicitat acest lucru”; “unde clienţii să poată găsi, consumabile”; “Pe lângă materialele men – ţio nate”; “articole mămici şi bebeluşi”; “steto scoape”; “bastoa – ne”; “îmbrăcămintea şi încălţă – min tea medicală”. Văzând atâtea greşeli, mă gândesc cât de bine trebuie să o ducă din punct de vedere financiar ziariştii care îşi permit să nu corecteze nici măcar articolele publicitare (advertorialele, adică).

Cei de la Ziarul Hunedoreanului au încercat să facă un trucaj cu fotografia lui Mircia Muntean, dar au omis un detaliu important: reflexia imaginii de pe suprafaţa pe care a fost aşezată bancnota “falsificată”: sus e Mircia, jos e nenea Iancu; în mod ironic, în plină campanie electorală, un ziarist a ales să pună poza unui “catindat” peste poza lui Caragiale. Cred că se întoarce, bietul de el, în mormânt…

Vă povesteam că am intrat pe site-ul Libertatea.ro. Ei bine, până să ajung la conţinutul “de calitate”, m-am lovit de mesajul de mai jos. După cum vedeţi, ăştia nici nu mai ştiu să vorbească româneşte. Oare de când “N-are cum să nu-ţi like Libertatea” sună mai bine decât “N-are cum să nu-ţi placă Libertatea”? De-aia au murit unii la Revoluţie, ca să aveţi voi LIBERTATEA de a scrie în engleză?!

Atunci când s-au trezit cu nişte fluturaşi electorali inseraţi în ziarul lor, cei de la Ziarul Hunedoreanului s-au scandalizat şi au scris un articol în care, printre altele, am întâlnit expresia “perversiuni electorale”. Adrian Sălăgean este “responsabil” pentru această licenţă poetică.

Tot pe vastul Internet am găsit, uitându-mă la Observatorul Antena 1 Deva, o poză cu Traian Berbeceanu, “poliţistul” de la instituţia aia cu nume complicat (CZCCOA Alba), îmbrăcat într-o “uniformă” neconvenţională, respectiv un tricou negru Nike, pe care scrie “POLIŢIA” şi deasupra are logo-ul firmei care a făcut tricoul. Bag seama că poliţiştii fie sunt sponsorizaţi de Nike, fie s-au săturat de uniformele ieftine pe care le primesc şi şi-au personalizat ei tricouri de calitate. Ar fi interesant de văzut un tricou cu “POLIŢIA” pe care să fie înscrise şi alte mesaje.

Să corectaţi bine!

Chioru’ Corectoru’

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'