Rubrica specialistului contabil: Şi tu poţi deveni expert contabil sau contabil autorizat

Articolul a fost vizualizat de 1,498 ori

Organizarea profesiei contabile în România, ca profesie de sine stătătoare, s-a făcut începând cu primii ani ai secolului XX, astfel, în 1921 a fost votată în Camera Deputaţilor şi promulgată prin decret regal Legea privind constituirea Corpului Contabililor Autorizaţi şi Experţilor Contabili. Odată cu încheierea perioadei în care interesele de stat nu încurajau menţinerea şi dezvoltarea profesiilor independente, centralizarea socialistă permiţând practicarea profesiei contabile doar în calitate de angajat, după doi ani de strădanii din partea unui colectiv de membri fondatori, în 1994 a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa de guvern nr. 65 privind organizarea activităţii de expertiză contabilă şi a contabililor autorizaţi, prin care a renăscut şi a fost definit Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi (CECCAR) ca persoană juridică de utilitate publică.  

Profesia contabilă este formată din experţi contabili şi contabili autorizaţi, care cuprinde specializări diferite, profesioniştii contabili desfăşurându-şi activitatea fie ca liber profesionişti (individual sau în societăţi de expertiză contabilă/contabilitate), fie ca angajaţi în entităţi economice.
Profesia contabilă include, pe lângă serviciile de prestări contabile, şi activităţi de consultanţă în domenii variate şi numeroase legate atât de administraţia publică, cât şi în activitatea entităţilor economice, în supravegherea întreprinderilor, şi multe altele.

Profesia contabilă este o profesie reglementată, iar pentru a obţine accesul la profesie este necesar să fii autorizat. Pentru a fi autorizat, este necesar să se obţină o calitate profesională şi în acest sens CECCAR organizează periodic examene de acces la profesie.

Pentru a participa la acest examen, absolvenţii de studii superioare economice, cu sau fără practică în profesie, pot să se prezinte la examenul de acces pentru obţinerea calităţii de expert contabil. De asemenea, absolvenţii de liceu cu diplomă de bacalaureat se pot prezenta la examenul de acces pentru obţinerea calităţii de contabil autorizat.

În acest an acest examen va avea loc în 30 septembrie şi 7 octombrie pentru experţii contabili şi va consta în verificarea nivelului de pregătire a candidaţilor prin susţinerea a două probe scrise, astfel:

  • prima probă va cuprinde subiecte la disciplinele contabilitate, fiscalitate şi drept, cu o durată de 3 ore pentru elaborarea răspunsurilor;
  • a doua probă, cu aceeaşi durată, va cuprinde subiecte la disciplinele evaluare economică şi financiară a întreprinderilor, audit, expertiză şi doctrina şi deontologia profesiei contabile.

Pentru accesul la profesie pentru contabili autorizaţi examenul va consta numai dintr-o probă scrisă ce va cuprinde subiecte din disciplinele contabilitate, fiscalitate şi drept, cu o durată de 3 ore pentru elaborarea răspunsurilor, probă ce va avea loc în 30 septembrie 2012.

Pentru susţinerea acestor examene filiala CECCAR Hunedoara va pune la dispoziţie o carte ce cuprinde întrebări şi studii de caz privind accesul pentru obţinerea calităţii de expert contabil şi contabil autorizat, organizează cursuri de pregătire şi consultaţii în rezolvarea problemelor din această carte. Pentru relaţii suplimentare puteţi accesa situl www.ceccarhunedoara.ro sau la telefoanele 0254-214658; 0254-217211.

Maria Mornea,
Preşedinta Consiliului filialei CECCAR Hunedoara

About Redacţia REPLICA