4.000 de elevi sunt aşteptaţi la testele naţionale

Articolul a fost vizualizat de 1,812 ori

Aproape 4.050 de elevi care termină clasa a opta vineri sunt aşteptaţi să susţină anul acesta testele naţionale. Absolvenţii de gimnaziu vor avea de trecut în acest an un test la fel de dificil comparativ cu anii trecuţi, însă pentru prima dată şi ei vor fi supravegheaţi de camerele de luat vederi.

Înscrierea la Evaluarea Naţională se face între 18 şi 20 iunie, examenele propriu-zise urmând să înceapă în 25 iunie, cu proba scrisă la limba şi literatura română. În 26 iunie, elevii care studiază la clase cu predare în maghiară sau germană vor susţine proba scrisă la limba maternă, proba la matematică va avea loc în 27 iunie, iar două zile mai târziu elevii vor putea să afle rezultatele. În aceeaşi zi, nemulţumiţii pot depune contestaţii, acestea urmând să fie rezolvate până în data de 1 iulie.

Afişarea rezultatelor finale se va face în 2 iulie. Cei aproximativ 4.000 de absolvenţi de clasa a opta vor susţine examenele în 16 centre, care vor funcţiona, în Deva, la Şcoala Generală clasele I-VIII „Andrei Şaguna” şi la Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Sigismund Toduţă”, în timp ce în Hunedoara absolvenţii gimnaziului vor susţine testele naţionale la Colegiul Naţional de Informatică „Traian Lalescu” şi la Şcoala Generală Nr. 9. În Valea Jiului au fost organizate centre la Şcoala Generală „I.G. Duca” şi Şcoala Generală Nr. 7 Petroşani, la Şcoala Generală Nr. 2 din Lupeni, la Grupul Şcolar „Retezat” Uricani, la Şcoala Generală „I.D. Sârbu” din Petrila şi la Şcoala Generală Nr. 4 din Vulcan.

La Brad, examenul va fi susţinut la Şcoala Generală clasele I-VIII „Horea, Cloşca şi Crişan”, la Călan în Şcoala Generală din oraş, la Haţeg se va da examen la Şcoala Generală „Aron Densusianu”, iar la Orăştie, la Şcoala Generală „Dr. Aurel Vlad”. De asemenea, au fost organizate centre de examinare la Şcoala „Sigismund Toduţă” din Simeria şi la Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia.

Un loc asigurat, indiferent de notă

Ulterior, lucrările copiilor din cele 91 de şcoli vor fi evaluate la Liceul Pedagogic „Sabin Drăgoi”, Colegiul Naţional Sportiv „Cetate” şi la Şcoala Generală „Octavian Goga” din cadrul Colegiului „Ion Mincu”, toate unităţi de învăţământ din Deva. Elevii au susţinut examenele şi pentru Evaluarea naţională, însă reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Judeţului Hunedoara spun că acestea nu vor fi făcute publice, ca în cazul simulării de la Bacalaureat. Rezultatele sunt raportate de directori Inspectoratului şi discutate cu părinţii şi copiii chiar în aceste zile, simularea fiind organizată mai degrabă pentru ca elevii să se familiarizeze cu ideea că vor fi filmaţi şi cu procedura de organizare a examenului, decât pentru testarea cunoştinţelor. „Rezultatele nu se vor da publicităţii, pentru că la Evaluarea Naţională nu există admişi şi respinşi. Nota obţinută la acest examen va intra în componenţa mediei care va ţine cont şi de notele avute de copii pe parcursul celor patru ani de gimnaziu. Oricum, miza nu este aceeaşi ca la Bacalaureat, pentru că există suficiente locuri pentru clasa a IX-a şi învăţământul profesional, astfel încât niciun elev nu va rămâne fără posibilitatea de a se înscrie în anul următor.

Media notelor din anii de gimnaziu şi a celor obţinute la Evaluarea Naţională va conta doar la departajarea elevilor în momentul repartizării computerizate la licee, în funcţie de opţiunile pe care aceştia şi le-au stabilit”, declară Livia Vlad, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Judeţului Hunedoara (ISJ). Potrivit acesteia, şi Evaluarea naţională ar putea să urmeze „acelaşi algoritm ca şi la Bacalaureat”, deci notele elevilor să fie mai mici, ca urmare a deciziei ca aceştia să fie supravegheaţi video în timpul examenului.

About Ada Beraru