Numărul firmelor radiate e aproape dublu

Articolul a fost vizualizat de 1,135 ori

Numărul societăţilor comerciale hunedorene care au fost dizolvate sau radiate a ajuns aproape la dublul anului trecut, după ce patronii acestora nu au mai găsit nicio soluţie pentru ieşirea din criză. În timp ce în judeţul Hunedoara statisticile demonstrează cât de prost merge economia, la nivel naţional numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea ori s-au închis este considerabil mai mic. 

Diminuarea activităţilor în minerit a provocat dispariţia mai multor firme care activează în domeniul extractiv

În primele patru luni ale acestui an, administratorii firmelor hunedorene au dizolvat peste 160 dintre acestea, faţă de mai puţin de 90 anul trecut. În procente, diferenţa este de peste 86 la sută. Potrivit directoarei Oficiului pentru Registrul Comerţului Hunedoara (ORC), Ana-Maria Işan, numărul firmelor radiate este şi mai mare: aproape 450 anul acesta, în comparaţie cu primele patru luni din 2011, cifră care reprezintă o creştere de aproape 85 la sută. În această perioadă, la nivel naţional au fost înregistrate 5.230 de dizolvări, cu peste 50 la sută mai multe decât în acelaşi interval al anului precedent. Pe primul loc la acest capitol se afla Bucureşti, cu 1.080 de dizolvări, urmat de judetul Cluj, cu 330 şi de Constanţa, cu 300. În schimb, în acelaşi interval au fost radiate peste 22.000 de firme, cu 12% mai puţine decât în aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cine nu a vrut să termine pentru totdeauna cu afacerile a avut la dispoziţie varianta suspendării activităţii, procedură la care se poate apela pe o perioadă de cel mult trei ani. Numărul suspendărilor în judeţul Hunedoara în primele patru luni ale lui 2012 a fost exact acelaşi cu cel de anul trecut: 133 de firme. În ţară, în primele patru luni din 2011, peste 8.500 de companii depuseseră acte pentru a-şi suspenda activitatea, în timp ce anul acesta numărul lor a scăzut la numai 7.000. Cele mai multe suspendări au fost în Bucureşti, Braşov şi Cluj. “Trebuie făcută diferenţa între dizolvare, radiere şi suspendare. Astfel, în timp ce dizolvarea echivalează cu desfiinţarea sau închiderea firmei, radierea este următorul pas, iar suspendarea este o a doua variantă, pentru cei care speră să reia activitatea într-o zi. Suspendarea se poate face pentru o perioadă de cel mult trei ani”, explică şefa ORC Hunedoara, Ana-Maria Işan.

PFA înfiinţate pentru subvenţii

Numărul înmatriculărilor de firme, pe de altă parte, a crescut cu aproape un sfert la nivel naţional, tedinţa păstrându-se (diminuată cu numai câteva procente) şi în judeţul Hunedoara. Cei mai mulţi hunedoreni care s-au lansat anul acesta în afaceri, din totalul celor aproape 1.100, au ales varianta unei PFA. Aproape jumătate dintre firmele înmatriculate aparţin unor persoane fizice autorizate, mai bine de 360 sunt SRL-uri, iar aproape 200 de hunedoreni şi-au înfiinţat întreprinderi individuale. În schimb, de la începutul anului şi până acum a fost înfiinţată o singură societate pe acţiuni. Specialiştii spun că înmatriculările, dar şi faptul că majoritatea acestora au fost fie PFA, fie întreprinderi individuale, se datorează faptului că înfiinţarea lor a fost o necesitate, nu un moft.

“Mulţi dintre cei care au înregistrat o firmă au înfiinţat, de fapt, un PFA atât de necesar pentru obţinerea fondurilor care se acordă prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA)”, explică Işan. Dacă în judeţul nostru în acest an au fost puse bazele a 1.100 de afaceri, în ţară au fost înmatriculate, în total, de 50 de ori mai multe firme. Cele mai frecvente activităţi, profitabile chiar şi pe timp de criză, au fost cele din agricultură, silvicultură şi pescuit, domenii în care numărul societăţior comerciale a ajuns să fie de patru ori mai mare. De asemenea, s-au dublat înregistrările de firme făcute pentru activităţi în domeniul producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze şi apă caldă, al activităţilor de spectacole, culturale şi recreative şi a crescut cu numai 5 la sută turismul. Au mers slab şi foarte slab, înregistrând reduceri de până 90 la sută, sectoarele activităţilor gospodăriilor de producere de bunuri şi servicii destinate consumului propriu, industria prelucrătoare şi industria extractivă, sectorul de sănătate, dar şi tranzacţiile imobiliare şi şi intermedierile financiare.

Potrivit oficialilor Oficiului pentru Registrul Comerţului în judeţul Hunedoara, în acest moment sunt 18.450 de firme active, cifră care reprezintă mai puţin de 2 la sută din totalul pe ţară.

50.000 de euro, pentru 5 afacerişti

Experţii de la ORC spun că în afara PFA-urilor, de care hunedorenii au avut nevoie pentru a-şi putea încasa banii care li se cuveneau de la APIA sau pentru a accesa fonduri în baza unor proiecte, au fost şi câteva cazuri de tineri care au înfiinţat firme, pentru a lua 10.000 de euro de la stat, bani cu care să poată începe o afacere. Reprezentanta Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM (AIPPIMM) Hunedoara, Ofelia Cristiana Arghirescu, spune că pentru anul 2012 au fost aprobate cinci contracte de finanţare în judeţul Hunedoara. Programul de finanţare pentru tineri cu vârsta până în 35 de ani a început în 2011, când au fost aprobate patru contracte de finanţare. Tinerii hunedoreni care s-au apucat de afaceri au cerut suma amintită pentru prestări servicii şi producţie.

Programul este finanţat integral de la bugetul de stat, iar schema de finanţare se derulează pe două componente: accesarea a 10.000 de euro (maxim 50%) pentru finanţarea unei afaceri sau doar înfiinţarea firmei SRL -D, cu scutirea de la plata taxelor de înfiinţare şi facilităţi fiscale aferente salariilor (un salariu minim brut pe economie, pentru cel mult patru angajaţi), fără accesarea finanţării de 10.000 de euro.

Tags:

About Ada Beraru