Numărul poliţelor de asigurări de locuinţe a scăzut, din luna anului trecut şi până acum, la jumătate. Dacă vara trecută o parte dintre hunedoreni s-au grăbit să îşi încheie poliţe, asiguratorii spun că 2012 este cel mai prost an din ultimul deceniu. Situaţia are două cauze: sărăcia tot mai acută şi faptul că niciuna dintre primării nu i-a amendat pe cei fără asigurare.
Asiguratorii hunedoreni spun că perioada cea mai bună, referitor la poliţele obligatorii sau facultative pentru locuinţe, a fost cuprinsă în intervalul iulie-august 2011. Punctul maxim de subscrieri a fost atins în luna august a anului trecut, când – de exemplu – una dintre cele mai importante societăţi de asigurări, ASTRA – Sucursala Deva, a reuşit să realizeze 80.000 de subscrieri generale în numai 3 luni, la nivel naţional fiind asigurate 820.000 de locuinţe, din peste 8 milioane de imobile. În acest moment, numărul total al poliţelor a scăzut la jumătate. Potrivit lui Viorel Ghimişi, directorul ASTRA – Sucursala Deva, după modificarea legii şi introducerea în legea obligativităţii asigurării pentru locuinţe a noţiunii de asigurare facultativă, majoritatea hunedorenilor au optat pentru a doua variantă.
“Practic, nimeni nu a mai vrut asigurarea obligatorie, care nu acoperea decât trei riscuri (cutremure, inundaţii şi alunecări de teren), în condiţiile în care legea permitea celor cu o asigurare facultativă şi care acoperă cele trei riscuri incluse în poliţa obligatorie, să nu mai fie nevoiţi să încheie şi o asigurare obligatorie. Potrivit legii, hunedorenii care nu-şi asigură casele riscă să fie amendaţi cu sume cuprinse între 100 şi 500 de lei. Cu toate acestea, până acum nimeni nu a fost amendat. Asiguratorii spun că acest lucru s-a întâmplat în condiţiile în care 2012 este an electoral, iar primarii nu au fost dispuşi să piardă din voturile electoratului.
Legea, ignorată chiar de autorităţi
Reprezentanţii companiilor de asigurări mai spun că, fără a se mai teme că vor primi amenzi, mulţi dintre hunedoreni au decis să facă economie şi nu şi-au mai înnoit poliţele. Asiguratorii de la marile companii spun că, dacă iniţial – în condiţiile numărului mare de asigurări – societăţile respective s-au mulţumit să gestioneze sumele uriaşe intrate în termen scurt, acum amânarea reînoirii poliţelor dezechilibrează balanţa economică a companiilor, scăzând considerabil veniturile.
Asta mai ales în condiţiile în care valoarea despăgubirilor este în creştere, iar segmenul auto şi asigurările în caz de deces şi vătămări corporale au dublat valoarea de plată, “ciuruind” bugetele companiilor de asigurări. Mai mul, valoarea unei asigurari s-a diminuat în primele luni din 2012 faţă de perioada similară a anului trecut, şi asta datorită faptului că multe companii de asigurări vând poliţe facultative la preţ de asigurări obligatorii, şi anume 20 euro. Asiguratorii mai spun că – în contextul în care primăriile nu au aplicat Legea, sunt curioşi dacă Guvernul va sancţiona administraţiile locale care nu au înştiinţat populaţia şi nu au dat amenzi. “La noi în judeţ o singură primărie a scris un articol de informare într-un ziar local, cea de la Hunedoara. Dar atât”, adaugă Viorel Ghimişi.
Pierd clienţi buni platnici, dar şi păguboşi
În acest moment, hunedorenii din zonele Băiţa, Ilia şi Dobra care şi-au făcut anterior o asigurare pentru locuinţă şi dependinţe aşteaptă despăgubirile pentru distrugerea acoperişurilor şi inundarea subsolurilor în urma furtunii de la sfârşitul săptămânii trecute. Cine a primit de trei ori daune sau hunedoreanul care a primit despăgubiri mai mari decât prima de asigurare este exclus din portofoliu, iar acesta este un alt motiv pentru care companiile de asigurări pierd în jur de 20 la sută din clienţi. Poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor (PAD) costă 20 euro în cazul locuinţelor tip A (suma maximă asigurată fiind de 20.000 euro) şi 10 euro în cazul locuinţelor tip B (suma asigurată fiind de 10.000 euro) şi sunt valabile 12 luni. PAD acoperă numai trei riscuri: de indundaţii, cutremur şi alunecări de teren. Locuinţa de tip A reprezintă o construcţie cu structura de rezistenţă din beton armat sau metal şi cu pereţi exteriori din cărămidă arsă, piatră, beton şi alte materiale asemănătoare. Locuinţa de tip B este o construcţie din cărămidă nearsă, vălătuci, chirpici, pământ bătut şi alte materiale asemănătoare, nesupuse unui tratament termic sau chimic, cu pereţi de orice fel, acoperite cu stuf, paie, trestie sau coceni.
Legea care reglemeantează asigurările pentru locuinţe este Legea 260/2008, care face parte din Proiectul de Diminuare a Riscurilor în Cazul Producerii Calamităţilor Naturale şi Pregătirea pentru Situaţii de Urgenţă şi a beneficiat de finanţare de la Banca Mondială. Asigurările obligatorii de locuinţe se pot încheia doar prin companiile membre ale Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID): ASTRA Asigurări (care a preluat ABC şi Carpatica Asigurări), Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Generali, Grawe, Groupama, Platinum şi Uniqa.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.