Sport: Mama mia, ce ruşine!

Articolul a fost vizualizat de 920 ori

Dacă săptămâna trecută spuneam că FC Hunedoara a evoluat penibil la Petroşani, trebuie să revin şi să spun că, faţă de ceea ce am văzut în confruntarea cu cvasi-necunoscuta Mama Mia Becicherecu Mic, evoluţia “alb-albaştrilor” în Vale a fost una bună. Vorba vine, pentru că, pe “Michael Klein”, elevii lui Aurel Şunda au avut o evoluţie de-a dreptul ruşinoasă, egalul cu penultima clasată a seriei fiind un dezastru care dezonorează fotbalul de pe malurile Cernei.

Deşi poartă culorile alb şi albastru, mulţi dintre componenţii actualei echipe de fotbal a oraşului Hunedoara nu au nimic în comun cu mai vechiul spirit corvinist

Am spus-o şi cu alte ocazii, şi mă repet: la Hunedoara au fost aduşi nişte indivizi care nu au tangenţă cu ceea ce se numeşte meseria de fotbalist. Finanţatorul Silvan Toma, nou în lumea alambicată a fotbalului, s-a lăsat păcălit de aşa-zisul “impresar”, bihoreanul Codoban, care i-a trimis la Hunedoara o droaie de “rebuturi” fotbalistice pentru a fi plătite ca nişte “diamante”. Jucători obscuri, care nu vor ajunge niciodată fotbalişti şi care, mai degrabă, ar trebui să-şi caute cu totul alte ocupaţii. Profesorul Şunda, căruia nu i-a trebuit prea mult timp să-şi dea seama cu cine are de-a face, tinde să cadă în ridicol având în echipă astfel de “specimene”. Cu siguranţă că, la cartea de vizită pe care o are şi pe care personal i-o respect, va găsi imediat după consumarea ultimelor trei etape ale turului modalitatea de a revigora acest “muribund” care se numeşte în acest moment FC Hunedoara. Este, în acelaşi timp, o lecţie şi pentru finanţatorul echipei, care, chiar dacă este novice în acest sport, ar fi trebuit să se înconjoare de oameni care cunosc acest fenomen şi care doresc binele fotbalului hunedorean. Ceea ce a făcut până acum domnul Silvan Toma a fost faptul că a aruncat în vânt o sumă importantă de bani, ce s-a dus în buzunarele unor “samsari” şi a unor purtători ilegali de echipament sportiv. Este o lecţie usturătoare din care cred că a învăţat deja câte ceva.

Gol de arbitru…

Revenind la partida cu gruparea bănăţeană, să spunem că dacă la un Negru, Dimcea, sau Kelemen mă aşteptam să nu văd nimic, nu acelaşi lucru vroiam să văd de la un fotbalist adevărat, Todea, sau de la mai tânărul său coleg, Paul Păcurar. Două piese importante în angrenajul echipei, care, din păcate, nu au făcut notă discordantă cu evoluţia descurajantă a gazdelor. La ceea ce s-a întâmplat pe teren mi-e greu să remarc vreun jucător al lui FC Hunedoara, poate peste medie ar fi doar “veteranul” Marcel Şandor.

A fost un meci plictisitor, cu o evoluţie de maidan a gazdelor, care nu şi-au putut depăşi condiţia de a trece de o echipă chinuită, dar care a fost peste elevii lui Şunda în acest meci. Şi cum să obţii cele trei puncte când, evoluând în propriul fief, abia trimiţi, în cele 94 de minute, de două ori şi jumătate balonul pe poarta adversă. Şi mai mult, golul pe care l-ai înscris a fost văzut doar de asistentul din Anina, Cristian Radu.

Era minutul 12 când, de pe partea stângă, Şandor a trimis înalt în careu, Culda a prins balonul cu două mâini, pe linia porţii, dar asistentul respectiv a fugit repede spre centrul terenului, obligându-l pe “centralul” Constantin Stamatoiu să valideze un gol inexistent. Bănăţenii nu au dezarmat, şi-au dat seama că nu prea au de cine să se teamă şi au avut o bună oportunitate de a egala în minutul 27, când, la o minge trimisă în careu, A. Ilie a ezitat, Bîldea a împins mingea, dar acelaşi portar a reuşit să revină şi să îndepărteze pericolul. Inconsistenţa ofensivă a “alb-albaştrilor” a fost una crasă, până la finalul reprizei nemainotând decât golul anulat înscris de Cuciula, pe motiv de ofsaid.

Egalitate meritată

Am crezut că, odată cu revenirea de la vestiare, hunedorenii se vor trezi şi vor trata altcumva cel de-al doilea mitan. Fals, pentru că evoluţia lor în loc să se dinamizeze, din contră, a devenit una şi mai supărătoare pentru puţinii spectatori prezenţi în tribune. Cei de la Mama Mia şi-au dat seama că pot să plece cu puncte de aici şi au început să-şi înmulţească raidurile la poarta lui Ilie. În minutele 60 şi 66, Situwe şi Bîldea au creat panică în careul advers, cele două faze anunţând binemeritatul gol al egalării care va veni în minutul 78. Bîldea a şutat puternic de la 12 metri lateral stânga, Ilie a respins la acelaşi jucător, care a trimis în centru pentru Ungureanu, şi acesta din urmă a pus latul la 11 metri, înscriind pentru 1-1. Acesta a fost scenariul jucat de nişte actori anonimi, care au reuşit să mai cedeze două puncte acasă şi să coboare pe poziţia a opta, la cinci “lungimi” de liderul ACS Recaş. Planurile de a promova în acest campionat rămân probabil pentru altădată.

FC Hunedoara – Nova Mama Mia Becicherecu Mic 1-1 (1-0)

Au marcat: Şandor (min. 12)/Ungureanu (min. 78)
FC Hunedoara: A. Ilie – Samoilă (min. 63, Kelemen), Creţu, Cuciula, Şandor – P. Păcurar (min. 75, Moroşan), Dimcea, Todea, Trăşcan – Şandru (min. 77, Benea), Negru (min. 55, Magdaş).
Antrenor: Aurel Şunda.
Nova Mama Mia Becicherecu Mic: Culda – Ştefanovici, Situwe, Hecsko, Radu – Feraru (min. 46, Centea), Buda (min. 83, Hodiş), Luţă, Bîldea, Aniţoiu – Bogdan (min. 23, Ungureanu).
Antrenor: Sorin Bălu.
Arbitru: Constantin Stamatoiu (Moldova Nouă)
Asistenţi: Cosmin Paraschivescu (Caransebeş) – Cristian Radu (Anina)
Stadion: “Michael Klein”.
Spectatori: 250

About Ion Bădin