Alegeri locale: USL a câştigat judeţul

Articolul a fost vizualizat de 2,386 ori

Uniunea Social Liberală a reuşit să se impună la nivelul judeţului în alegerile locale. Asta şi pentru că mare parte dintre primarii în funcţie pe care alegătorii au decis să-i păstreze pe posturi erau membri ai PNL sau PSD. În plus, hunedorenii nu au dorit să schimbe primarii doar de dragul de a-i schimba. În mai puţin de un sfert dintre cele 69 de localităţi sunt primari noi. Alianţa PDL – UNPR a reuşit să propulseze 16 primari pe posturi, însă a pierdut destul de clar lupta pentru şefia Consiliului Judeţean, după ce diferenţa dintre Mircea Moloţ (USL) şi Mircia Muntean (USP) a fost de aproximativ 20.000 de voturi. 

Pe 10 iunie 2012, prezenţa la urne a fost simţitor mai mare decât în urmă cu patru ani

USL a câştigat la nivel de judeţ 47 de primării. Bătălia dusă separat de PSD şi PNL pentru primăria Haţegului a fost câştigată de liberali, Nicolae Timiş (fost liberal trecut de un an la PSD) fiind astfel nevoit să părăsească postul de primar. O altă surpriză s-a petrecut la Orăştie, unde Lucian Heiuş (USP) s-a clasat abia al treilea, Primăria fiind adjudecată de candidatul USL. În Valea Jiului, cinci din şase primari au fost realeşi, noua apariţie fiind la Aninoasa, unde candidatul USL Nicolae Dunca l-a învins pe unul dintre cei mai “longevivi” primari ai judeţului, Ilie Botgros, care a candidat din partea USP şi a ocupat postul de primar vreme de 20 de ani.

O altă situaţie oarecum surprinzătoare s-a înregistrat în comuna Topliţa, unde Ioan Şendroni (USL) a pierdut alegerile la o diferenţă de 60 de ori mai mare decât cea cu care reuşea să câştige un nou mandat în 2008. Dacă în urmă cu patru ani, Şendroni câştiga primăria LA UN SINGUR VOT diferenţă, acum a pierdut la 60 de voturi în favoarea independentului Nicolae Cerişer (cel care, vreme de aproape 16 ani, a condus ca director Muzeul Castelul Corvinilor).

REPLICA vă prezintă lista primarilor localităţilor din judeţul Hunedoara, cu menţiunea că rezultatele sunt preliminare şi se bazează pe numărătoarea paralelă a voturilor efectuată de partide.

Primarii de municipii

Deva: Petru Mărginean (USL)
Hunedoara: Viorel Arion (USP)
Brad: Florin Cazacu (USL)
Orăştie: Ovidiu Bălan (USL)
Petroşani: Tiberiu Iacob Ridzi (USP)
Vulcan: Gheorghe Ile (PSD)
Lupeni: Cornel Resmeriţă (USL)

Primarii de oraşe

Simeria: Emil Rîşteiu (independent)
Haţeg: Adrian Goia (PNL)
Călan: Adrian Iovănesc (USL)
Petrila: Ilie Păducel (USP)
Geoagiu: Ioan Vălean (USP)
Aninoasa: Nicolae Dunca (USP)
Uricani: Dănuţ Buhăescu (USL)

Primarii de comune

Baia de Criş: Horea Romeo Fărcaş (USL)
Balşa: Simion Meteşan (USL)
Baru: Daniel Răducanu (USP)
Băcia: Nicolae Panţa (USL)
Băiţa: Damian Diniş (USL)
Băniţa: Ionel Martin Burlec (USL)
Bătrâna: Radu Herciu (USL)
Blăjeni: Horia Jurca (USP)
Boşorod: Ioan Grecu (USL)
Brănişca: Teodor Lazăr (USL)
Bretea Română: Ioan Jurj (USL)
Buceş: Traian Achim Mărcuş (USL)
Bucureşci: Mircea Florin Ghilean (USL)
Bulzeştii de Sus: Mirel Suba (USL)
Bunila: Nelu Oprişoni (USL)
Burjuc: Tiberiu Iacob (USL)
Cerbăl: Miron Ticula (USL)
Certeju de Sus: Petru Adrian Cîmpian (USL)
Cârjiţi: Daniela Maria Adam (USL)
Crişcior: Ovidiu Ilie Furdui (USL)
Densuş: Sorin Dumitru Ştefoni (USL)
Dobra: Ovidiu Pădurean (USL)
General Berthelot: Marina Huzoni (USL)
Ghelari: Ioan Bulbucan (USL)
Gurasada: Silviu Nan (USL)
Hărău: Ioan Dorin Jibetean (USL)
Ilia: Marius Gabriel Omotă (USL)
Lăpugiu de Jos: Alin Traian Chiorean (USL)
Lelese: Ciprian Gheorghe Achim (USL)
Lunca Cernii de Jos: Liviţuc Lupulesc (USL)
Luncoiu de Jos: Călin Dorin Dud (USL)
Mărtineşti: Nicolae Bârcean (USP)
Orăştioara de Sus: Marian Vasile Inăşescu (USP)
Peştişu Mic: Casian Leorean Voina (USL)
Pui: Victor Tiberiu Stoica (USL)
Rapoltu Mare: Octavian Gheorghe Roman (USL)
Răchitova: Eugen Dorel Băiconi (USP)
Ribiţa: Ioan Faur (USP)
Râu de Mori: Niculiţă Mang (USL)
Romos: Mircea Pătrânjan (USP)
Sarmizegetusa: Mihai Cornel Todoni (USL)
Sălaşu de Sus: Sorin Marica (USL)
Sântămăria Orlea: Ioan Dumitrel Oprean (USP)
Şoimuş: Mihai Gabriel Irimie (PRM)
Teliucu Inferior: Daniel Gheorghe Sorin Pupeză (USL)
Tomeşti: Octavian Tiberiu Tămaş (USL)
Topliţa: Nicolae Cerişer (independent)
Turdaş: Remi Bocşeri (USL)
Toteşti: Tiberiu Pasconi (USL)
Vaţa de Jos: Milu Folescu (USP)
Vălişoara: Mircea Ion Rovinar (USL)
Vorţa: Radu Emil Bureană (USL)
Veţel: Ioan Henţiu (USL)
Zam: Sorin Nistor (USP)

Mircia Muntean: “Clonele mi-au dăunat”

Mircia Muntean, fostul primar al Devei, declara pentru REPLICA, înainte de definitivarea rezultatelor alegerilor, că prezenţa prea multor candidaţi pe liste cu numele de “Muntean”, mai ales cea a lui Mircea Muntean – candidat al Uniunii Social – Progresiste Eco la şefia CJ, l-a adus în situaţia de fi nevoit să pună la îndoială, cel puţin din punct de vedere moral, corectitudinea rezultatul alegerilor: “Sunt fel de fel de anomalii. Plecând de la faptul că sunt peste 15.000 de voturi nule, sau de la faptul că mii de oameni au votat acea «clonă» în Hunedoara şi Deva, până la faptul că în Lupeni sau Uricani nu a votat nimeni «clona». Nu pot să fac nicio declaraţie foarte fermă şi clară până nu mă lămuresc, iar la ora la care discutăm noi, nu sunt încă lămurit 100 la sută. Aştept să se numere voturile până la ultima secţie de votare, după care o să spun ce am de spus”.

Mircea Moloţ: “Nu am avut nicio emoţie”

La câteva zile distanţă după momentul alegerile, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, spune că nu a avut emoţii privind victoria sa nici pe parcursul campaniei, nici în ziua alegerilor.

Domnule preşedinte, după opt ani pe funcţie nu v-a fost teamă că pierdeţi din cauza erodării de imagine şi a afirmaţiilor făcute de adversari în campanie?
Nu am avut nicio emoţie, nici în campanie şi nici în ziua alegerilor. A fost o campanie mai mult decât murdară la adresa mea. Nu am avut emoţii, pentru că mă cunosc foarte bine, ştiu foarte bine ce am făcut şi ce nu am făcut. Când ştii aceste lucruri, nu ai cum să ai emoţii. Dacă măcar un sâmbure de adevăr ar fi existat în atacurile care s-au lansat la adresa mea, aş fi avut emoţii. Dar cum la adresa mea s-au spus minciuni gogonate… Oricum, campania dusă împotriva mea a influenţat rezultatul votului mai ales în Hunedoara şi în Deva, nu spun că nu l-a înfluenţat.

Vă referiţi la acuzele conform cărora Dumneavoastră aţi fi comandat un atentat împotriva lui Mircia Muntean şi a familiei sale?
Acea manevră de campanie cred eu că a avut un efect de bumerang. Dacă mai dura un pic campania, Mircia Muntean ar fi spus despre mine că sunt vinovat şi pentru cutremurul din 1997, că eu l-am provocat. Însă nu mi-am imaginat că cineva se poate gândi la aşa ceva: să vii să spui sau să sugerezi că Moloţ ar fi comandat intimidarea în trafic a familiei lui Mircia Muntean. Aş fi înţeles, că e campanie şi ştim cum se face campanie la noi, să fi venit şi să spună că Moloţ e aşa şi pe dincolo, dar asta cu “atentatul” chiar nu credeam c-o poate scoate cineva pe gură.

La Hunedoara Dumneavoastră aţi ales varianta Bende Barna Gavril, cum comentaţi rezultatul votului de acolo?
Regret că hunedorenii se lasă pe mâna lui Viorel Arion. Nu cred că Viorel Arion va fi capabil să se achite cu brio de sarcinile de primar, pentru că la Primărie e mult mai greu decât în Parlament. Pe de altă parte, la Hunedoara, USL are cei mai mulţi membri în Consiliul Local. La ora la care vorbim ştiu că sunt 9 sau 10. În ce priveşte alegerile pentru funcţia de primar, în opinia mea, a fost vorba de o fraudă clară comisă în mai multe secţii de votare.

Care sunt primele trei priorităţi ale Dumneavoastră pentru noul mandat?
Câinii comunitari, mediul şi continuarea investiţiilor. Pe problema câinilor comunitari am început deja să ne aplicăm programul, în ce priveşte problematica de mediu, mă refer, mai precis, la rezolvarea problemei deponeului ecologic, iar investiţiile vor merge mai departe în infrastructură. Pentru toate acestea voi încerca să obţin finanţări europene, dar dacă nu voi reuşi, nu înseamnă că priorităţile anunţate vor fi schimbate de altele, ci, pentru ele, voi căuta alte soluţii de finanţare.

Tags:

About Ciprian Iancu