Colţul cultural: A murit Endre Deák

Articolul a fost vizualizat de 1,656 ori

O veste tristă a ajuns luni la noi. Endre Deák, iniţiatorul şi conducătorul celui dintâi ansamblu de muzică veche înfiinţat în România, s-a stins din viaţă. Vreau în rândurile ce urmează să spun câteva lucruri despre el. 

L-am cunoscut la o ediţie a “Toamnei Muzicale Hunedorene”, când, împreună cu colegii săi din ansamblul “Collegium” din Carei, ne-a oferit o lecţie de muzică veche de înaltă clasă. Am participat apoi, după mulţi ani, împreună cu ansamblul “Huniadi Cantores”, la sărbătorirea celor treizeci de ani de activitate a ansamblului “Collegium”, când ne-am bucurat că putem sta alături de ei. Anul trecut, ansamblul “Collegium” din Carei, condus de Endre Deák, a fost laureat cu distincţia ungară “Lăuta lui Tinódi”.

Cu experienţa artistică dobândită în peste trei decenii de scenă şi cu erudiţia unui spirit enciclopedic în aria muzicii vechi, cercetătorul stiinţific, colecţionarul, instrumentistul şi pedagogul Endre Deák a fost cel mai avizat cunoscător al muzicii vechi din România. Un om modest, prietenos, ce nu scăpa niciun moment fără să vorbească despre instrumente, compozitori sau tehnici de interpretare a muzicii renascentiste. Nu a făcut rabat de la canoanele riguroase de interpretare a muzicii renascentiste, bazându-se pe studiile unor documente găsite, de exemplu: selecţiuni din cartea pentru lăută de Hans Judenkunig (1523, sursa: Arhivele Statului – Braşov) şi cântece despre Valentin şi Gertrud (începutul sec. al XVII-lea, sursa: manuscris braşovean / Biblioteca Bisericii Negre). A înfiinţat ansamblul Collegium în anul 1977, fiind astfel unul dintre cele mai vechi grupuri de acest gen din ţară. Ţelul propus de acest ansamblu este în primul rând interpretarea muzicii renascentiste, într-o concepţie istorică, utilizând pe lângă vocea umană o serie de instrumente de epocă: lăute, fluiere, cromorne, viole de gambă şi instrumente de percuţie. Repertoriul este deosebit de vast, pe parcursul celor aproape trei decenii de activitate, “Collegium” prezentând publicului nenumărate bijuterii muzicale din secolele XV-XVI, aparţinând renaşterii italiene, franceze, flamande, engleze, germane sau spaniole. A pus în valoare totodată lucrări muzicale din materialul bibliotecilor din Alba Iulia, Braşov, Târgu Mureş, bună parte din repertoriul ansamblului fiind rezultatul cercetărilor proprii realizate de către Endre Deák, conţinând piese nou descoperite şi nepublicate până în prezent.

Faţă de alţi muzicieni preocupaţi de muzica veche în România, Endre Deák a făcut şi muncă de cercetare, pe care a evidenţiat-o apoi cu ajutorul ansamblului “Collegium”, prin concertele susţinute şi prezentate cu aleasă grijă. Dispariţia muzicianului Endre Deák lasă un gol imens în peisajul muzicii vechi, destul de puţin promovate în România. Cu adâncă părere de rău după un prieten drag, spun în final, Dumnezeu să-l odihnească!

Tags:

About Mircea Goian