Sare-n ochi
Ştefan Ciocan, Glasul Hunedoarei
Un scenariu, pus la cale, cică, în cancelariile marilor puteri, ar pregăti logodna dintre Prinţul Charles de UK şi Transilvania, de care pruncul reginei Veta a doua ar fi îndrăgostit. Acuma se pune întrebarea dacă moştenitorul tronului Marii Britanii acceptă să locuiască împreună cu “aleasa inimii sale”, Transilvania, în aceeaşi casă cu soacra Moldova şi cumnata Muntenia, de care Charles nu a declarat niciodată că ar fi îndrăgostit, ba mai mult, nici măcar nu le-a vizitat, aşa, de curtoazie, “pă vedere”, cum ar zice ardelenii. Fac un exerciţiu şi îmi şi imaginez discuţiile pe care le-ar naşte, în societatea civilă şi clasa politică din România, o eventuală încercare de reinstaurare a monarhiei cu Prinţul Charles adus precum Carol I să pună ordine într-o ţară în care domneşte haosul. Ponta şi Antonescu i-ar injecta câteva doze de formol Regelui Mihai să se menţină proaspăt în geamul Palatului Elisabeta, în ziua când trece poştaşul cu pensia regală.
Duda ar pleca urgent în Anglia la şogorul Gordon Brown cu rugămintea să-l oprească pe prinţul moştenitor din intenţia sinucigaşă de a se muta atât de aproape de Dracula. Paul, frizerul Casei Regale cu pretenţii de prinţ şi tată de fin prezidenţial, şi-ar vedea năruite toate speranţele de a fi recunoscut ca moştenitor al lui Carol al II-lea, şi dacă ar reuşi oricum nu i-ar mai folosi la nimic. În acest timp, Corina Drăgotescu şi Bogdan Chiriac ar analiza secvenţa în care Charles o mângâie sau îi trage un pumn Dianei şi ar găsi pixelul albastru undeva în ochiul şoferului Mercedesului lui Dodi al-Fayed, scăpat de sub control tocmai într-un pasaj din Paris. (Să-ţi fie ruşine Tony Blair!) Atâta timp cât Duda îi va da voie să nu stea în geamul palatului, Regele Mihai va juca table cu Iliescu şi va pierde constant, din curtoazie faţă de clasa muncitoare şi din respect pentru memoria Anei Pauker, ultimul mare politician român pe care “primul” Mihai îşi aminteşte să-l fi cunoscut.
În tot acest timp Traian Băsescu, Emil Boc şi Elena Udrea vor pregăti armonizarea legislaţiei din România cu cutumele de tip Common law: Înmatricularea caleştii regale (neapărat “ştraful” cu care s-a plimbat şi Ceauşescu prin Londra), trecerea circulaţiei de pe partea dreaptă a drumului pe partea stângă într-un program etapizat pe categoriile de vehicule în maximum patru ani. Nu în ultimul rând, implementarea în cel mai scurt timp a sistemului de măsuri englez şi renunţarea la sistemul metric. Asta ar implica refacerea tuturor proiectelor de drumuri şi autostrăzi pentru transformarea kilometrilor în mile. Sânziana Buruiană şi Adelina Pestriţu îşi vor pregăti degrabă implanturile de fese tip Pipa Middleton, în timp ce Libertatea, Click şi CanCan îşi vor deschide ediţiile consacrate încoronării cu poza Camillei Parker Bowles’ înaninte de divorţul de viitorul rege Carol al III-lea.
Înşiruirea de ipoteze de mai sus este un posibil scenariu pentru ceea ce s-ar putea petrece în România în eventualitatea reinstaurării monarhiei cu Prinţul Charles în rol de rege. Un scenariu la fel de puţin credibil ca şi cel dezbătut pe unele canale media ieri. În rest: Monarhia Salvează România! Dar cine salvează Monarhia?
Petreceri doar cu acordul vecinilor!
Comisia juridică a Senatului a decis marţi că nimeni nu mai poate da petreceri după ora 22 fără acordul scris al vecinilor! Pentru moment, e doar o propunere legislativă, dar aceasta are mari şanse să se transforme în lege, având în vedere faptul că a fost adoptată în unanimitate.
În iniţiativa legislativă se stipulează, conform Mediafax, că sunt contravenţii producerea de zgomot în exces dacă “fapta este de natură să producă o stare de disconfort sau indignarea cetăţenilor”, tulburarea liniştii locuitorilor prin “strigăte, larmă sau folosirea excesivă a oricărui aparat, obiect, instrument ori instalaţie muzicală la intensitate mare, în intervalul 22.00 – 8.00″ şi organizarea de petreceri private în corturi, spaţii neacoperite situate în perimetrul apropiat al imobilelor cu caracter de locuinţă.
Tot contravenţie este considerată, potrivit proiectului, tulburarea “în orice mod” a activităţilor desfăşurate în cadrul unităţilor şcolare, căminelor şi a locurilor de cazare pentru elevi şi studenţi, unităţilor spitaliceşti, centrelor de ocrotire socială ori a unei ceremonii religioase.
Începe vaccinarea
Diana Mitrache, CityNews
În Hunedoara au fost distribuite către medicii de familie dozele necesare imunizării. Chiar dacă este deja puţin cam târziu, pentru că sute de oameni sunt deja bolnavi, totuşi, primii care beneficiază de program sunt bătrânii, copiii, personalul medical şi bolnavii cronic.
Judeţului Hunedoara i-au fost repartizate 3.500 de doze de vaccin anti-gripal. Acestea vor fi utilizate pentru imunizarea gratuită a populaţiei cu risc crescut de îmbolnăvire. După mai multe amânări, programul de vaccinare a început vineri, când dozele de vaccinare au ajuns şi în cabinetele medicilor de familie.
Vaccinarea împotriva gripei se va derula în două etape. Prima prevede vaccinarea persoanelor cu risc mai mare de îmbolnăvire, prioritar, urmând a fi imunizaţi cei cu vârsta de peste 65 de ani, suferinzii de boli cronice, în special respiratorii şi cardiovasculare, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, precum şi personalul medical.
După data de 15 noiembrie, alte doze vor fi achiziţionate şi distribuite, pentru imunizarea populaţiei. În farmacii, un vaccin costă 32 de lei şi putea fi achiziţionat de mai bine de o lună.
Scade preţul caselor
Diana Mitrache, CityNews
Preţul mediu cerut pentru apartamente, la nivel naţional, a înregistrat o scădere cu 2,4% comparativ cu septembrie, ajungând la 1.023 euro/mp util. Totul este influenţat de cerere şi ofertă, însă, de o vreme, în Valea Jiului sunt doar vânzători.
Agenţii imobiliari recunosc că nu au tranzacţii, iar singurele vânzări se fac doar atunci când cel care vinde se grăbeşte. Preţurile au scăzut simţitor şi acum ziarele de profil sunt pline de oferte de vânzări. La nivel naţional, statisticile arată faptul că, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2010, când imobiliare.ro indica valoarea de 1.070 euro/mp, preţurile apartamentelor sunt în prezent cu 4,4% mai mici.
La Petroşani, o garsonieră are preţul de vânzare de la 47.000 de lei, până la 55.000 de lei. Apartamentele cu două camere sunt scoase la vânzare cu 80.000 de lei, dar sunt zone unde un apartament poate să coste 65.000 sau chiar 100.000 de lei, iar în centrul Petroşaniului un apartament cu 3 camere costă aproape 120.000 de lei. Preţurile au stagnat de vreo 2 ani şi numai cei care se grăbesc reuşesc să vândă, dar la preţuri mai mici.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.