Disponibilizări
Guvernul a aprobat începerea procedurilor de concediere colectivă a 500 de angajaţi ai companiei Termoelectrica, contractele de muncă ale acestora urmând să fie desfăcute în două etape, dintre care prima va fi aplicată chiar din luna iunie, pentru 200 de salariaţi. Pentru ceilalţi 300 de angajaţi ai Termoelectrica incluşi pe lista persoanelor disponibilizate, procedurile de concediere vor începe în luna noiembrie. Termoelectrica este controlată de stat, prin Ministerul Economiei, şi are circa 12.000 de angajaţi.
Prognoză
Banca Mondială (BM) a înrăutăţit prognoza de creştere economică a României pentru acest an de la 1,5%, nivel estimat anterior, la 1,2%, şi a avertizat că ţările în dezvoltare trebuie să se pregătească pentru o perioadă lungă de volatilitate la nivel global şi “vremuri mai grele”. Ultimele prognoze de la FMI şi Comisia Europeană privind creşterea economică a României în acest an sunt uşor mai ridicate decât proiecţia Băncii Mondiale. Astfel, FMI se aşteaptă la un avans al PIB de 1,5%, iar Comisia Europeană de 1,4%.
Recul
Investiţiile străine directe au totalizat în primele patru luni 446 milioane euro, în scădere faţă de valoarea de 490 milioane euro din aceeaşi perioadă a anului trecut. Investiţiile străine directe au finanţat 36,3% din deficitul contului curent în primele patru luni. Anul trecut, investiţiile străine directe au scăzut cu 13,6% faţă de nivelul din 2010, la 1,917 miliarde euro, ajungând astfel la minimul ultimilor nouă ani.
Prohibiţie Coca-Cola
Producătorul american de băuturi răcoritoare Coca Cola şi-a anunţat săptămâna aceasta intrarea în statul asiatic Myanmar, una din ultimele trei ţări din lume unde compania nu era prezentă. Celelalte două state unde marea companie internaţională nu a pătruns sunt Cuba şi Coreea de Nord, conform Associated Press. Coca Cola a mai fost prezentă în Myanmar începând cu anul 1927, însă a fost alungată 25 de ani mai târziu. Şi în Cuba, una dintre cele două ţări în care grupul american nu face afaceri acum, Coca Cola a fost prezentă din 1906, chiar din primii ani de expansiune, însă revoluţia lui Fidel Castro de câteva decenii mai târziu a scos compania de pe piaţă.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.