Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,081 ori

Zilele trecute, egiptenii şi-au ales noul preşedinte. România TV a relatat, pe “burtieră”, că Mohamed Morsi a câştigat cu 13.000.000 de milioane de voturi. Evident, cifra nu este exactă, nu am memoria chiar atât de bună, dar să zicem 13.258.450 de milioane de voturi şi tot avem 13 triliarde de egipteni care au votat cu cel care a câştigat. Nu suntem atâţia de toţi, români, indieni, chinezi, egipteni, americani! Populaţia globului este de aproximativ şase miliarde, dar cei de la România TV au calculat că doar egipteni care au votat cu noul preşedinte ar fi 13 milioane de milioane. E de la căldură, ştiu. 

Diana Mitrache ne spune, pe CityNews, că “la Brad în Hunedoara” au avut loc nişte chestii. Evident, virgule nu s-au împărţit la eveniment, că poate ar fi prins şi ziarista vreo două, trei. Titlul articolului este: “Expoziţie de sănătate la Brad în Hunedoara”. Parcă-i şi văd pe brădeni expunându-şi sănătatea pentru vizitatori! Autoarea continuă: “Mâncăruri sănătoase, teste de sănătate şi expoziţie de carte şi teste de gust. Toate au loc duminică la Brad în judeţul Hunedoara în organizarea celor de la ASEPT”. Din nou, virgulele s-au pierdut pe drumul Bradului. Eu sunt curios cum poate mâncarea sănătoasă să “aibă loc duminică la Brad în judeţul Hunedoara”.

De când şi-a făcut “liftingul facial”, site-ul CityNews ne arată doar câte puţin din titlurile lungi pe care le pun ziariştii. Iată câteva exemple:  “Familia tânărului înecat în Someş acuză IML Cluj de“; “Peste 10.000 de pachete de ţigări de contrabandă,”; “Târg de joburi online pentru absolvenţii fără”; “Numai 29% din Generaţia Facebook sunt”; “Tragedie: Fostul campion naţional la box, Arthur”; “UPDATE Un avion s-a prăbuşit la Şiria. Pilotul”; “BN: Sărbătoarea cireşelor din Cireşoaia, mai mult”. Serios vă spun, oameni buni: aveţi o problemă! Fie vă abţineţi şi încercaţi să scrieţi titluri cât mai scurte, astfel încât să încapă pe cele două rânduri “acceptate” de noua structură a site-ului, fie schimbaţi ce trebuie schimbat în aşa fel încât titlurile să apară integral pe prima pagină. Vă faceţi de ruşine, iar dacă nu vă faceţi singuri, o să vă ajut eu!

  

“Ultima probă de la «Bac» fără note, începe astăzi”, scrie Aurora Tanalt, în Servus Hunedoara. Sunt curios ce notă a luat domnişoara ziaristă la Bacalaureat, dacă în ziar pune virgulă între subiect şi predicat fără nicio jenă!

Colegii de la Servus Hunedoara nu mi-au urmărit pagina săptămâna trecută, altfel nu-mi explic cum de încă se mai găsesc caracterele dubioase de la începutul articolelor.

Şi tot în continuare văd că administratorul site-ului Servus Hunedoara lasă lucrurile să se întâmple în loc să le facă să se întâmple. Ce vreau să spun este că “etichetele” fiecărui articol nu ar trebui să fie alese la întâmplare dintre cuvintele care se repetă cel mai des, ci dintre cuvintele cele mai importante din titlu şi conţinutul articolului. Astfel, “astăzi”, “bac”, “de”, “fără”, “Începe”, “la”, “note”, “probă” şi “ultima” nu sunt cele mai bine alese cuvinte cheie pentru o căutare ulterioară după ele pe site.

“Zona cea mai activă a şantierului autostrăzii Deva – Orăştie este podul gigant peste Mureş. Mii de metri cubi de zgură, provenită de pe haldele de steril ale Hunedoarei, au fost aduşi pentru a fi folosiţi la ridicarea bazei podului de peste”, scria, săptămâna trecută, Daniel Guţă, în Ziarul Hunedoreanului. Nu ştiu ce-a vrut să spună în citatul de mai sus, pentru că pe site aşa a apărut, neterminat.

“Deva are şi primari USL”, scrie, în Glasul Hunedoarei, Irina Năstase. Deva e mai cu moţ decât toate celelalte oraşe din judeţ, are mai mulţi primari?

Ziarul Hunedoreanului mai publică un titlu pe care nu-l înţeleg, nefiind scris corect: “Universitatea Petroşani salt în «zonă»”. Poate îmi explică domnul Sami Tamaş ce-a vrut să spună cu acest titlu.

Carmen Cosman, cea care, săptămâna trecută, se arăta indignată (pe site-ul CityNews) de faptul că în piaţele alimentare din Valea Jiului se vând câini de rasă “fără chitanţă”, a schimbat publicaţia (de data asta a scris pentru Ziarul Hunedoreanului, dar nu şi-a mai semnat articolul), dar nu şi “placa”:
“Cum daţi legătura de căţei?
Nu e nimic organizat. Pur şi simplu se întâmplă. Ca să facă un ban, hunedorenii vând tot, din orice poziţie. Unii livrează fier vechi, alţii mobila din casă, în timp ce alţii puşcă «francul» cu doi morcovi şi trei cartofi recoltaţi din petecul de grădină aflat în spatele casei. Se remarcă însă un nou tip de comerţ care prinde din ce în ce mai mult teren: vânzările de căţei. În pieţele hunedorene, lângă tarabele cu fructe şi legume, s-au înmulţit numărul celor care oferă «soiuri» alese de patrupede. Şi nu e o afacere de «doi bani»! «Bichon»-elul se vinde cu 250 de euro, un shitzu costă 200 de euro, un pui de ciobănesc mioritic tot 200 de euro, iar un pui de beagle se vinde cu 150 de euro, spre eterna invidie a agricultorilor. Ca să încaseze banii luaţi de comerciantul de căţei la o singură tranzacţie, un cultivator de cartofi, de exemplu, ar trebui să vândă nu mai puţin de 322 de kilograme de legume”.
Pesemne că aici n-au lăsat-o şefii să scrie: “Oare poliţia ştie? Oare autorităţile de ce nu mişcă nimic?”, dacă n-a binevoit să dea un telefon şi să-i întrebe direct pe cei în cauză.

Din CityNews: “Oamenii care călătoresc acum cu trenul, abia fac faţă situaţiei. Mizerie, căldură insuportabilă şi curent, bilete scumpe şi nici un confort în vagoanele prăfuite”, scrie Diana Mitrache. Eu aş vrea să întreb: unde-i ştirea? Condiţiile oferite de CFR călătorilor plătitori de bilete scumpe sunt aceleaşi de mulţi ani, aproape la fel de proaste – dacă nu chiar mai proaste – ca în urmă cu 20 de ani. Ce-i nou, deci, în articolul ziaristei? “De asta au parte toţi cei care aleg să meargă pe calea ferată şi care acceptă tacit situaţia. Cei mai mulţi spun că deschid geamul compartimentului, şi aşa mizer, şi stau în curent, pentru că în tren temperaturile sunt de nesuportat. Toţi sunt asudaţi, stau cu uşa compartimentului deschisă şi cu geamul la vagon larg căscat şi el. Doar aşa adie vântul şi îşi fac curaj să stea în vagon. Coboară la fiecare staţie să ia aer de pe peron sau pentru a lua o nouă porţie de apă rece de pe peron”.

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'