Peste 20 de evenimente vor avea loc în această vară în judeţul Hunedoara. Multe dintre acestea sunt festivaluri sau evenimente organizate şi pe parcursul anilor anteriori. Pe de altă parte, acolo unde conducerile primăriilor s-au schimbat, unele dintre sărbătorile “tradiţionale” stau sub semnul întrebării.
La Hunedoara, primarul şi consiliul local se aşteaptă să fie validaţi pe funcţie chiar astăzi (joi, 28 iunie), aşa că reprezentanţii Primăriei susţin că nu ştiu dacă seria tradiţională de evenimente va mai fi respectată. În ultimii ani, la Hunedoara, s-au organizat mai multe festivaluri, printre care “Dracula Nights at Corvinilor Castle”, “Opera Nights”, “Zilele Municipiului Hunedoara” şi, după trecerea vipiei, “Toamna Muzicală Hunedoreană” şi “MuziCastel”.
Câştigătorul alegerilor locale din 10 iunie la Hunedoara, Viorel Arion, declară că va susţine organizarea evenimentelor cultural-artistice şi a festivalurilor cu tradiţie pentru hunedoreni. “E adevărat că organizarea acestor festivaluri va trebui să fie supusă deciziei consiliului local, însă nu văd de ce consilierii să nu fie de acord să continuăm organizarea acestor evenimente”, spune Arion. Din seria de evenimente amintite, un lucru este cert: Castelul Corvinilor din Hunedoara va găzdui şi în acest an, în perioada 13-15 iulie, cea de-a doua ediţie a Opera Nights, eveniment organizat de Asociaţia Culturală „DevArt”, Consiliul Judeţean Hunedoara şi Primăria Hunedoara. Seria celor trei nopţi de operă cuprinde, în 13 iulie, “Rigoletto”, în 14 iulie “Bărbierul din Sevilla” şi “Carmina Burana”, în 15 iulie. Spectacolele vor începe la ora 21.00. Operele sunt puse în scenă de regizorul Ştefan Munteanu. Dirijorii aşteptaţi la Hunedoara sunt Gheorghe Stancu şi Radu Ciorei, iar ca maestru de cor, Adrian Stanache. Pe scena din curtea interioară a Castelului Corvinilor vor interpreta artiştii din Corul şi Orchestra Teatrului Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski” din Constanţa, dar şi artişti de la Opera Naţională Română din Bucureşti. Preţul unui bilet este 40 de lei pentru un spectacol, iar pentru toate cele trei seri hunedorenii vor plăti o sută de lei. Biletele şi abonamentele pot fi cumpărate de la Teatrul de Artă din Deva şi de la Castelul Corvinilor. De asemenea, rezervări se pot face şi la adresa devart.deva@gmail.com.
Cumpătare la Simeria, DacFest incert
La Deva, situaţia este şi mai incertă: după ce fostul edil-şef, Mircia Muntean, a pierdut atât fotoliul de primar al reşedinţei de judeţ, cât şi şansa de a deveni preşedintele Consiliului Judeţean pentru următorii patru ani, angajaţii Primăriei Deva spun că nu au nici cea mai vagă idee despre ceea ce va urma. “Ar fi trebuit ca în luna mai să fie organizate zilele oraşului, însă nu s-a mai făcut nimic în acest sens, iar – deocamdată – nu ştim nimic”, explică Mirela Luchian, consilier în cadrul Primăriei Deva.
Primarul municipiului Brad, Florin Cazacu, reconfirmat în funcţie şi desemnat “cel mai votat primar” din judeţ, cu aproximativ 70 la sută din voturi, spune că va organiza şi în această vară Zilele Municipiului Brad. Evenimentul este programat pentru intervalul 10 – 12 august, anul trecut primăria cheltuind în jur de 120.000 de lei noi pentru organizarea festivalului. “Din bugetul local au provenit cam 60.000-70.000 de lei, sumă care a fost completată de sponsorizări, în valoarea de 40.000-50.000 de lei. A fost un eveniment complex, care nu s-a redus la concerte şi spectacole, ci a cuprins şi o expoziţie cu brăţările dacice, lansări de carte şi multe altele. Anul acesta vom organiza evenimentul în funcţie de sumele disponibile”, spune Cazacu.
Primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi, reconfirmat pe post, spune că nu vrea să renunţe la Ziua Minerului, eveniment programat pentru data de 6 august, la “Septemberfest”, dar nici la “Târgul de produse culinare”, ultimele două evenimente amintite fiind anul acesta abia la cea de-a doua ediţie.
Noul primar al municipiului Simeria, Emil Rîşteiu, spune că ar avea de organizat şi anul acesta “Zilele Oraşului”, în intervalul 17 – 19 august, dar adaugă că nu ştie dacă organizarea sărbătorii va fi posibilă, pentru că oraşul are priorităţi stringente, care ţin de infrastructură (canalizarea municipiului) sau de finalizarea parcului de afaceri. Totuşi, în 6 iulie, la Simeria va fi organizat evenimentul “EcoFest Junior”, susţinut de Consiliul Judeţean cu suma de 100.000 de lei şi destinat copiilor cu nevoi speciale, şi tot în luna iulie, la Simeria, va avea loc “Festivalul de Meşteşuguri Tradiţionale şi Folclor Tezaurul Hunedorean”, pentru care Consiliul Judeţean a alocat 3.000 de lei.
În plus, Consiliul Judeţean Hunedoara, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, va organiza şi anul acesta festivalurile de la Ţebea, Costeşti şi Poieniţa Voinii, în timp ce Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Hunedoara aşteaptă să vadă dacă ANST mai finanţează şi anul acesta DacFest.
Route 68 Summerfest la Gurasada
Dacă autorităţile locale încă se mişcă în zona incertitudinilor, în ceea ce priveşte organizarea evenimentelor estivale, cu siguranţă cel mai mare festival de muzică în aer liber din vestul României va avea loc şi anul acesta la Gurasada. Festivalul “Route68 Summerfest” va fi organizat în perioada 26 – 28 iulie în fosta bază militară din Gurasada. Evenimentul este prevăzut să se întindă pe parcursul a trei zile, iar la festival sunt aşteptate peste 30 de trupe. Biletele s-au pus deja în vânzare, pentru o singură zi sau pentru toate cele trei zile de festival. Anul acesta, la fosta unitate militară din Gurasada vor veni zeci de trupe, de toate genurile. Festivalul va găzdui şi expoziţii de artă şi de fotografie, un târg de accesorii lucrate manual, proiecţii de film, dar va oferi şi posibilitatea de a încerca diverse sporturi extreme.
Parcul festivalului este situat la aproximativ un kilometru de Drumul Naţional 7, respectiv Drumul European 68. Cazarea se va face la cort, organizatorii punând la dispoziţie peste 500 de locuri de campare, în apropierea cărora se vor găsi duşuri moderne şi lavoare mobile. În incintă se vor găsi alimentare şi băuturi, însă banii nu vor avea valoare. Începând din acest an, organizatorii au venit cu o nouă idee: sistemul de jetoane. Acestea vor putea fi cumpărate de la caseriile special amenajate şi vor avea statutul de “monedă oficială” a Route68 Summerfest. Jetoanele nefolosite vor putea fi răscumpărate. Biletele sunt în vânzare pe www.myticket.ro şi în reţeaua Diverta. Preţul unui abonament pentru toate cele trei zile este de 70 de lei. Cei care doresc să meargă doar joi, în 26 iulie, pot cumpăra un bilet cu 25 de lei, în timp ce pentru vineri şi sâmbătă preţul este de 30 de lei pe zi. Biletele pot fi cumpărate şi de la faţa locului, însă cei care vor opta pentru această variantă vor plăti 10 lei în plus.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.