România, scumpă la smartphone-uri şi ieftină la barabule

Articolul a fost vizualizat de 1,633 ori

România rămâne o ţară a paradoxurilor economice. Puse în comparaţie cu cele din Uniunea Europeană, preţurile românilor sunt mereu surprinzătoare. De exemplu, nici un neamţ, francez sau olandez nu ar trebui să cumpere de la noi produse electronice, haine sau automobile, pentru că sunt mai scumpe sau la acelaşi nivel ca la ei acasă. Astfel, preţurile electronicelor în România reprezintă 105% din media UE, la fel ca în Finlanda şi peste Belgia (104%), Franţa (101%), Germania şi Olanda (99%) sau Marea Britanie (95%). Doar opt state, în frunte cu Malta (125%), au preţuri mai ridicate. România se situează la acelaşi nivel de preţ cu Portugalia şi Lituania în privinţa preţului hainelor (93%), dar peste Irlanda (92%), Polonia (89%), Spania (88%) sau Ungaria (85%).
Cele mai mici preţuri sunt înregistrate în Bulgaria (75%), iar cele mai ridicate în Suedia (133%).

Preţul din România la categoria “autovehicule, motociclete şi biciclete” se situează, cu 88% din medie, printre cele mai reduse la nivel european. Exceptând Danemarca, cu 167% din media UE, preţurile autovehiculelor înregistrează o variaţie mai redusă în cadrul UE, de la 83% în Bulgaria la 122% în Portugalia.

În România e de servit masa

Poate părea surprinzător, dar la capitolul alimente, băuturi alcoolice şi nealcoolice şi tutun, România ocupă ultimele locuri în UE în ceea ce priveşte mărimea preţurilor. Astfel, potrivit Eurostat, preţurile alimentelor şi băuturilor nealcoolice din România sunt printre cele mai reduse din UE – 68% din media UE. Doar Bulgaria (67% din media UE) are preţuri mai mici. Tot în coada clasamentului se situează Polonia (69%) şi Lituania (76%).

La polul opus se află danezii, care plătesc cel mai mult pentru alimente (136% din media UE). La alcool si tutun, doar Ungaria (63%) şi Bulgaria (64%) au preţuri mai mici decât România, în timp ce maximul este înregistrat în Irlanda (163%).

Tags:

About Adrian Sălăgean