Salvamontul reia căutările turistului dispărut în Retezat în septembrie

Articolul a fost vizualizat de 2,725 ori

Odată cu reluarea serviciului de permanenţă în masivul Retezat, Serviciul Public Salvamont va relua şi căutările pentru găsirea turistului dispărut în munţi la începutul lunii septembrie a anului trecut. Speranţele ca acesta să fie găsit în viaţă au dispărut la câteva zile după data dispariţiei, însă salvamontiştii se confruntă în premieră cu o situaţie atât de ciudată: un montaniard dispare în Retezat, dar trupul acestuia pare imposibil de găsit. 

Turiştii care nu respectă regulile elementare ale muntelui le dau cele mai multe bătăi de cap salvamontiştilor

Săptămâna trecută, Serviciul Public Salvamont Hunedoara şi-a retrimis oamenii în posturile de permanenţă din refugiile din Parâng şi Straja. Reţeaua cea mai răspândită este însă în Retezat, acolo unde, de anul trecut, funcţionează un nou refugiu, în zona Buta. Salvamontişii mai pot fi găsiţi în permanenţă la Poiana Pelegii, Bucura, Zănoaga, Pietrele şi Râuşor. Pe lângă activităţile de rutină, aceştia vor încerca din nou să dea de trupul septuagenarului din Braşov dispărut la început de septembrie, 2011.

“Vom face căutări de la distanţă, în sensul că se vor peria vizual zonele mai puţin circulate ale Retezatului. Asta pentru că traseele intens circulate din masiv au fost verificate metru pătrat cu metru pătrat încă de la data dispariţiei. Este prima situaţie de acest fel cu care se confruntă Salvamontul hunedorean. Nu am mai pomenit aşa ceva”, spune Ovidiu Bodeanu, şeful serviciului amintit.

O dispariţie ciudată

Dumitru S., în vârstă de 72 de ani, din Braşov, urcase la Pietrele împreună cu un prieten, de 80 de ani, din acelaşi oraş. Se pare că cei doi începuseră să se ciondănească încă din prima zi. A doua zi au plecat, totuşi, împreună pe un traseu. Când au ajuns în zona numită “Porţile închise” au început din nou să se certe. Se pare că fiecare a apucat pe un alt traseu. Bărbatul de 80 de ani s-a rătăcit, a petrecut o noapte friguroasă la 2000 de metri altitudine, dar a reuşit, a doua zi dimineaţa, să se întoarcă la Pietrele. Aici a anunţat dispariţia partenerului său şi, la scurt timp, a plecat spre casă, în Braşov. Salvamontişii şi jandarmii au început imediat căutările. Dispărutul plecase de la cabană cu provizii pentru o singură zi, aşa că trebuia găsit cât mai repede cu putinţă.

În zilele următoare, zeci de salvamontişti şi jandarmi au fost mobilizaţi în operaţiunile de căutare care au inclus şi zboruri cu moto-parapanta, dar şi echipe cu câini de urmă. Fără succes însă. Situaţia fără precedent în Retezat nu poate fi explicată. Una dintre supoziţii este că bărbatul s-a abătut mult de la traseul marcat, s-a rătăcit, apoi a încercat să se adăpostească de vânt în jnepeniş, situaţie în care corpul său ar fi aproape imposibil de găsit.

Reguli vitale, la munte

Începând din această săptămână şi până în octombrie, între 15.000 şi 20.000 de turişti vor urca în Masivul Retezat. Printre ei se vor număra şi persoane care ajung în această zonă montană pentru prima dată. Nu vor lipsi nici “pantofarii”, cum îi numesc montaniarzii pe cei care merg la munte aşteptându-se să fie la fel de simplu şi uşor ca o plimbare prin parc. Cel mai probabil, la Bucura sau Pietrele or să apară din nou turişti care urcă pe traseu în tenişi, ori sandale. Nu îşi dau seama că încălţămintea adecvată (respectiv bocancii de tură) este foarte importantă la munte.

“Cel mai important este ca turiştii care pleacă pe un traseu să informeze salvamontistul pe care îl găsesc la punctul de permanenţă asupra traseului pe care doresc să-l urmeze şi locului în care intenţionează să se oprească. Aşa, noi putem verifica apoi dacă turiştii respectivi au ajuns sau nu la destinaţie, iar dacă nu au ajuns, ştim unde să-i căutăm pentru a le acorda ajutor cât mai rapid cu putinţă”, spune Ovidiu Bodeanu.

Acesta adaugă că, de preferat, în fiecare grup de turişti care merg pe traseele din Retezat trebuie să fie cel puţin un membru care are experienţă şi cunoaşte bine traseele din zonă. În plus, pe lângă încălţămintea adecvată, din echiparea unui turist nu trebuie să lipsească o haină mai groasă, o rezervă de apă, o mică trusă de prim ajutor, o pelerină de ploaie şi o lanternă. În Retezat nu te poţi bizui pe telefonul mobil, pentru că în foarte multe zone nu există semnal.

Tags: ,

About Ciprian Iancu