Jurnal de pescar: Competiţiile toamnei

Articolul a fost vizualizat de 918 ori

Pe lângă competiţiile de mare anvergură de la Matyer din Ungaria, unde au participat destul de mulţi pescari români, în ceea ce priveşte competiţiile de toamnă, foarte îndrăgite de către pescari, ne-am putut lăuda şi noi hunedorenii cu câteva ediţii destul de reuşite ale unor întreceri cu caracter privat, desfăşurate unde altundeva decât pe balta Ben. A fost toamna competiţiilor cu rezultate foarte bune, unde peştele a mâncat bine dacă ne referim la Cupa Hunedoreanul – o competiţie dedicată exclusiv pescarilor hunedoreni amatori de staţionar; şi mai puţin bine la tandemul Adi Seb Pescom – o competiţie cu tradiţie, pe care am anunţat-o aici, în paginile REPLICA. Despre fiecare dintre acestea dar şi despre returul Cupei Prieteniei româno-maghiare vom vorbi puţin detaliat în cele ce urmează:

Tandemul Adi Seb Pescom

Dintre concursurile toamnei, Cupa Hunedoreanul s-a remarcat prin cantităţile mari de peşte prinse

Desfăşurat pe 30 octombrie pe balta Ben, tandemul Adi Seb Pescom a ajuns la cea de-a cincea ediţie. Mă leagă amintiri plăcute de acest concurs, unde la cea de-a doua ediţie am reuşit să câştig premiul cel mare împreună cu Titi David. Şi acum ne gândim cu entuziasm la acea ediţie în care am prins aproape 50 de kg de peşte – crap şi amur. Cu părere de rău pentru Titi, dar eu am preferat să mă retrag din sfera competiţională, cel puţin pentru moment.

Despre concurs, competitorii s-au plâns că peştele a mâncat destul de slab, având în vedere că peste 30 de participanţi au nădit masiv la start, iar acest lucru i-a făcut pe peşti să renunţe în a mai căuta momelile de pe cârlig. Este o observaţie de care trebuiau să ţină cont având în vedere răcirea apelor, iar pentru această perioadă un pescuit la crap pe balta Ben nu necesită decât o mică nădire de întreţinere, în cel mai bun caz cu seminţe, pelete şi chiar puţini viermi colaţi.

“Un concurs reuşit, vremea nemaipomenită, dimineaţa nu mi-a venit să cred ce frig era, dar cu toate acestea peştele a mâncat. Nada folosită a fost Mix Carpa Trabucco şi Pro Breme Trabucco, îndulcită cu miere şi ceva Scopex, nu foarte multă nadă la start, întreţinerea în funcţie de trăsături. Spre deosebire de alţii care au pescuit cu monturi fine, eu am considerat mai potrivit o montură de 1,5 gr datorită curentului care se instala la un moment dat, terminal de 13, cârlig de 12. Chiar de la antrenament am prins caras destul de bine, însă în concurs s-a prins foarte puţin, trebuia răbdare şi multă atenţie. Cum am spus, un concurs reuşit, din păcate o baltă inegală unde cu greu poţi demonstra ceva dacă nu te ajută şi norocul la tragerea la sorţi. De exemplu, campionii la tras cap de sector Micuţu şi Tudor Bodocan nu au ratat ocazia nici de aceasta dată.

Felicitări organizatorilor, salutări tuturor prietenilor şi mai ales lui Eugen, colegul meu de echipă”, a spus Cosmin Brola pe forumul “Pescuit staţionar”, imediat după concurs. “A fost vorba despre noroc. Practic, un peşte te sălta în clasament. Aşa s-a întâmplat şi cu Profe, care până în ultimele cinci minute era lampă. A reuşit să scoată foarte rapid un crap de circa 5 kg, cu care a câştigat sectorul”, spune Nicu Stanca. Câştigătorii ediţiei au fost Ghiţă Sofonea şi Tudor Bodocan, urmaţi în clasament de Alin Bărăştean şi Andrei Bucur, iar pe ultima treaptă a podiumului a venit echipajul format din Florin Cojocaru şi Cozmin Darie. Cea mai mare captură a fost un crap de 11,620, reuşit de echipa care s-a clasat pe locul al doilea.

Cupa Hunedoreanul

Nu este vorba despre cupa presei la pescuit, cu acelaşi nume, ci despre o întrecere gândită de Radu Prisecariu pentru a stabili cei mai buni pescari din judeţ. Peşte s-a prins pe săturate, fiind cântărite la finalul manşelor cantităţi de 16, 17 kg de către mai toţi pescarii. Aşadar vorbim despre o competiţie echilibrată, care deşi s-a desfăşurat pe o vreme câinească, începutul lui octombrie (intervalul 08-09), totuşi temperatura apei nu a fost atât de scăzută, lucru care i-a priit de minune crapului. “S-a prins echilibrat. Au pescuit bine şi Titi David, Horia Mateescu, Paul Hoca dar şi Marcel Necreală care a reuşit 30 de kg de caras într-o manşă. Pe un frig de 5-6 grade Celsius, pe vânt şi ploaie toată ziua, s-a încheiat, după îndelungi suferinţe, prima ediţie a Cupei Hunedoreanul. Câştigătorii au fost: Costache Lucescu cu 29,450 kg, urmat de Nicu Stanca cu 24,950 kg şi de Marcel Necreală cu 44,400 kg. S-a nădit atent şi s-a pescuit frumos, fără aglomeraţie prea mare la standuri. În ambele manşe au fost foarte multe rupturi şi rateuri, însă în total s-au prins 239 de kg.

Retur în Ungaria

Turul competiţiei Cupa Prieteniei româno-maghiare, dintre echipele Hunedoarei şi echipa Triana a Ungariei, a dat mult peşte pe balta Ben. Nu la fel s-a întâmplat în returul din Ungaria, unde organizatorii i-au dus pe români pe o baltă unde adâncimea apei nu depăşea 40 de cm, fiind imposibil de pescuit la match, de exemplu. A fost un pescuit angoasant la oblete cu monturi de crap, pentru că toată lumea se aştepta ca returul să fie tot la crap. “A fost un pescuit foarte urât cu puţin peşte. Am pescuit la oblete cu monturi de crap, cu cârlige de 16 groase de crap, cu care ratam trei sau patru trăsături până să prind un peşte. La sfârşit şi ungurii şi-au cerut scuze pentru organizarea concursului şi au promis că anul viitor ne vor duce într-o locaţie mai bună. Nici nu mai contează rezultatele finale, pentru că nu sunt deloc relevante”, spune Nicu Stanca.

Tags:

About Bogdan Leu