Directorii liceelor contestă topurile de pe Internet

Articolul a fost vizualizat de 2,872 ori

Site-ul admitereliceu.ro a publicat un top al liceelor din România. Printre statistici, desigur, se regăsesc şi liceele din judeţul Hunedoara. Clasamentul a fost realizat prin „ponderarea” a trei medii pentru fiecare liceu: media de admitere, media de la BAC şi rezultatele obţinute la olimpiade. Astfel, topul a trimis pe locuri codaşe colegii de prestigiu, care au fost devansate de licee considerate mult mai slabe. 

Liceul “Sigismund Toduţă” reclamă plasarea sa greşită în “topul liceelor”, la fel ca alte instituţii de învăţământ liceal din judeţ

Potrivit reprezentanţilor site-ului, media de admitere a contat în proporţie de 50 la sută, media de la examenul de bacalaureat reprezintă 40 de procente, iar media rezultatelor obţinute la olimpiade doar 10 la sută. Dacă un cunoscător al situaţiei liceelor din judeţ se poate lămuri rapid că topul este departe de situaţia reală, un novice, fie el părinte sau elev, se poate păcăli foarte uşor, pentru că topul „aruncă” în coada clasamentului licee ai căror copii au obţinut de-a lungul anilor rezultate notabile şi promovează pe locuri fruntaşe şcoli tehnice, care sunt departe de performanţele colegiilor cu valoare recunoscută de-a lungul timpului. Mai mult, unul dintre cele mai bune licee din judeţ, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Petroşani, considerat al doilea sau al treilea liceu din judeţ, ca prestigiu, lipseşte cu desăvârşire din listă. Directorii liceelor cunoscute drept „şcoli bune” spun fie că criteriile luate în calcul au fost eronate, fie nici măcar nu vor să discute, considerând asemenea statistici simple „jocuri murdare”.

Repetenţii fruntaşi, olimpicii codaşi

Unul dintre liceele plasate de clasamentul amintit în cea de-a doua jumătate, Colegiul Tehnic Agricol „Alexandru Borza” din Geoagiu, liceul unde anul trecut aproape o promoţie întreagă a fost eliminată din examenul de Bacalaureat pentru că elevii au copiat, se află pe locul 23 în topul realizat de reprezentanţii admitereliceu.ro, devansând cu şase locuri un liceu de prestigiu, Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Sigismund Toduţă”, din Deva. Reprezentanţii unităţii de învăţământ din Geoagiu spun şi ei că nu sunt de acord cu un asemenea clasament, pentru că nu li se pare normal ca liceele tehnologice să fie puse în aceeaşi oală cu un liceu teoretic, la întocmirea unui asemenea clasament.

Directorii colegiului din Geoagiu spun că în cazul celor două tipuri de licee diferă materiile, şcolile se diferenţiază şi prin instruirea practică, tocmai de aceea trebuie făcută o delimitare: alcătuirea unui asemenea clasament trebuie făcută fie incluzând doar liceele teoretice, fie doar liceele tehnologice. Mai mult, conducerea instituţiei de învăţământ de la Geoagiu spune că se află pe locul 23 în acest top datorită faptului că este singurul liceu cu acest specific din judeţul Hunedoara, pentru că, dacă s-ar face un clasament naţional, doar la nivelul liceelor cu profil agricol, unitatea de învăţământ din Geoagiu s-ar regăsi mult mai sus în top.

Directorul Liceului de Muzică şi Arte Plastice „Sigismund Toduţă”, din Deva, Gheorghe Mihuţ, spune că nu ştie cum este posibil ca instituţia pe care o reprezintă să se afle pe penultimul loc în topul amintit, în condiţiile în care procentul de promovare a fost anul trecut de 95 la sută, cu doar trei elevi care nu au luat bacalaureatul, mult peste media naţională. „Este imposibil ca Grupul Şcolar de Arte şi Meserii „Ion Mincu” să se afle înaintea noastră, în condiţiile în care, anul trecut, niciun elev de acolo nu a reuşit să promoveze Bacalaureatul. Mai mult, noi suntem pe locul cinci pe ţară, din cele 37 de licee de muzică, având 12 olimpici. Nu ştiu ce criterii au folosit cei care au alcătuit un asemenea clasament, însă e clar că acesta este eronat şi îi poate păcăli pe necunoscători”, afirmă, surprins de această situaţie, Gheorghe Mihuţ.

Până la ora închiderii ediţiei, redactorii REPLICA nu au reuşit să obţină un punct de vedere pe acest subiect de la reprezentanţii Grupului Şcolar „Ion Mincu”.

“Merită ignorate, sunt nişte mizerii”

Directorul Colegiului Naţional Sportiv Cetate „Deva”, Adrian Liga, spune că un asemenea top nici măcar nu merită comentat, deoarece media de admitere la şcoala pe care o reprezintă, dar şi media notelor obţinute de elevi la examenul de Bacalaureat sunt mult mai mari decât mediile de admitere ale altor licee, fără a mai face o comparaţie cu liceele tehnologice, care au înregistrat „căderi” de 60-80 la sută.

„În ceea ce priveşte olimpiadele, depinde despre ce fel de concursuri este vorba, pentru că elevii noştri participă la olimpiadele naţionale ale sporturilor şcolare şi avem, anual, cel puţin câteva zeci de campioni naţionali”, declară Liga. Acesta adaugă că, evident, elevii care învaţă la Colegiul Sportiv nu sunt neapărat olimpici la matematică şi mai spune că, oricum, liceul pe care îl conduce este căutat, aşa încât ajunge şi în situaţia de a-i respinge pe unii doritori, din cauza numărului prea mare de solicitări. Adrian Liga mai spune că este vina mass-mediei pentru proliferarea acestor topuri, pe care le consideră pierdere de vreme şi „nişte mizerii”. Directorul Colegiului Naţional „Iancu de Hunedoara”, din Hunedoara, pe de altă parte, Dan Marinescu, este mai puţin vehement, însă se declară mirat de lipsa din clasament a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Petroşani.

Marinescu mai spune că criteriile în baza căruia a fost realizat acest top nu sunt cele mai potrivite. „Un liceu e bun dacă elevii termină cu medii bune şi au rezultate la olimpiade. Media de admitere este conjuncturală, în condiţiile în care copiii vin la un anumit liceu de la diferite şcoli din oraş. Pe noi, de exemplu, alăturarea administrativă a uneia dintre şcolile generale din oraş, care a intrat în componenţa colegiului în momentul reorganizării, ne-a tras cu zece locuri în jos, dar nu avem ce face. Cred că ponderea ar fi trebuit să fie inversă: cel mai mult ar trebui să conteze performanţele de la olimpiadă, apoi media la bacalaureat şi, într-o măsură mult mai mică, media de intrare în liceu”, precizează directorul colegiului hunedorean, clasat al patrulea, potrivit topului admitereliceu.ro.

IŞJ nu face topuri pe criterii multiple

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Judeţului Hunedoara (ISJ), pe de altă parte, spun că fiecare părinte sau elev este liber să-şi aleagă orice opţiune, în funcţie de criteriile pe care le consideră importante pentru ceea ce doreşte să facă în viaţă. „Clasificarea liceelor poate să se facă după foarte multe criterii. Informaţiile oficiale pe care le transmite Ministerul Educaţiei sunt cele de pe site-urile oficiale ale inspectoratelor şcolare judeţene.

În plus, trebuie să se ştie că noi nu facem clasamente după criterii multiple. Adică, clasamentele făcute de Inspectoratul Şcolar Hunedoara vizează fie rezultatele la admiterea în liceu, fie rezultatele de la Bacalaureat, media anilor de învăţământ sau rezultatele obţinute la concursuri şi olimpiade – de exemplu – însă niciodată două sau trei dintre aceste criterii combinate. Unele licee, cum sunt cele tehnice, nu au medii foarte mari de intrări şi de ieşiri, şi nici premii sau rezultate de excepţie.

Părinţii sunt, deci, cei care ar trebui să stabilească aspectul cel mai important pentru ei şi copiii lor: o specializare anume, un mediu cultural, un colectiv de cadre didactice – şi în funcţie de aptitudinile copilului să aleagă din lista de licee”, explică purtătorul de cuvânt al ISJ Hunedoara, Livia Vlad. Aceasta adugă că nu cunoaşte cu exactitate cine „stă” în spatele site-urilor care promovează diverse informaţii legate de sistemul de învăţământ (cum sunt şi site-urile unde elevii le pot da note online profesorilor), dar adaugă că, probabil, acestea sunt susţinute de diferite grupuri de persoane interesate de acest domeniu, iar un asemenea site poate urmări inclusiv profitul, prin postarea de informaţii cât mai spectaculoase, pentru atragerea unui număr cât mai mare de vizitatori.

About Ada Beraru