Peste 1.400 de elevi hunedoreni, din cei aproximativ 3.600 înscrişi la evaluare, au luat note sub 5 la Evaluarea naţională. Peste 100 dintre aceştia nu au reuşit să obţină nici măcar nota 2. Cu toate acestea, pentru că acum este în vigoare sistemul cu 10 clase obligatorii, toată lumea trece automat la nivelul următor.
Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara, mai bine de 1.400 de elevi au obţinut note cuprinse între 1 şi 4,99. Pe de altă parte, au fost şi elevi de nota 10. La proba de matematică 51 de elevi au obţinut punctaj maxim. Media generală a judeţului Hunedoara pentru Evaluarea naţională din acest an este de 5,73, cu doar şase rezultate maxime.
La matematică, media generală pe judeţ nu atinge nici măcar nivelul notei 5, iar la limba şi literatura română este de 6,70. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar spun că nu au ce face: “Nu avem ce să comentăm. Acestea sunt rezultatele. Elevii, pentru a obţine o medie de repartiţie pentru admiterea la liceu, folosesc acest rezultat doar ca parte a notei respective. Probabil miza nu este foarte mare, ţinând cont de numărul de locuri pentru repartizare, care îi permite fiecărui elev să meargă în clasa a noua. De asemenea, cred că este vârsta la care nu toţi elevii sunt foarte conştienţi că ar fi putut să aleagă, realmente, ceva. Sunt şi foarte mulţi copii cu nevoi speciale sau elevi care, oricum, optează pentru învăţământul profesional… Nu putem comenta. Aceştia sunt copiii cu care lucrăm, dar având în vedere că acum sistemul prevede 10 clase obligatorii, sunt locuri suficiente pentru toţi în liceu”, declară purtătorul de cuvânt al ISJ Hunedoara, Livia Vlad.
Au contestat şi româna, şi matematica
Elevii care au fost nemulţumiţi de note au putut să depună, ca de obicei, contestaţii. 154 de elevi au depus 182 de contestaţii, cele mai multe pentru notele obţinute la limba şi literatura română. Trei contestaţii au fost depuse pentru rezultatul primit la limba maternă, maghiară, 65 pentru notele de la matematică, iar 114 pentru română.
Mai puţin de 30 de note, din cele peste 180 contestate, au fost modificate în urma recorectării lucrărilor. Nemulţumiţi de rezultatul obţinut, unii elevi au contestat ambele note, atât la proba de limba şi literatura română, cât şi de la matematică, iar unii chiar şi de la limba maternă. La limba şi literatura română, în urma recorectării a 113 lucrări, au fost modificate 21 de note, dintre care una a fost mai mică decât cea iniţială. La limba maternă, s-au depus trei contestaţii, dar nicio notă nu a fost modificată, iar la matematică, din 64, au fost modificate opt, toate fiind note mai mari, în urma recorectării.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.