Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,313 ori

Destabilizare

Agenţia de evaluare financiară Moody’s a înrăutăţit vineri perspectiva ratingului Baa3 al României pentru datoriile pe termen lung în valută şi lei de la stabilă la negativă, din cauza riscurilor legate de expunerea la zona euro, prin canale comerciale, de investiţii şi financiare. Ca prim factor care a dus la această retrogradare, Moody’s remarcă că 50% din exporturile româneşti sunt destinate ţărilor din zona euro, iar alte 20% altor state din UE. Al doilea factor care a influenţat înrăutăţirea perspectivei este nivelul relativ ridicat al datoriei externe a României, care a fost de 72% din PIB în 2011.

Liberalizare

Preţul gazelor pentru populaţie va creşte cu 10% atât anul viitor, cât şi în 2014, pentru ca în 2015-2018 să urce cu 12% anual, prin ajustări trimestriale, conform calendarului de eliminare a tarifelor reglementate, iar liberalizarea pieţei de energie va începe în septembrie, cu clienţii industriali. Preţurile energiei electrice pentru toate categoriile de consumatori au crescut, la 1 iulie, în medie cu 5%, pentru ajustarea costurilor de producţie, transport şi distribuţie cu rata inflaţiei şi respectarea angajamentelor asumate faţă de FMI.

Falsuri

În anul 2011, falsurile de monedă naţională expertizate la BNR au totalizat 5.707 bancnote. Deşi în creştere cu 121,7% faţă de anul 2010, acest număr de falsuri nu este îngrijorător, se arată în Raportul anual al băncii de emisiune, la un milion de bancnote în circulaţie fiind depistate doar 3,95 falsuri. Cel mai mult a fost falsificată bancnota de 100 de lei, urmată de cea de 10 lei şi de cea de 200 de lei. Pe piaţă a fost descoperită şi o bancnotă falsă de 1 leu.

Recoltă

Recolta de cereale este estimată la aproape 18 milioane de tone, cu doar 7% mai redusă decât în anul record 2011. În bani, având în vedere menţinerea unor preţuri ridicate, înseamnă aproape 5 miliarde de euro în conturile fermierilor români. Agricultura rămâne astfel una dintre puţinele “trambuline” pentru economie, iar banii intraţi în conturile fermierilor în schimbul recoltelor vândute se vor vedea în final şi în evoluţia consumului.

Tags:

About Adrian Sălăgean