Jurnal de pescar: Dezastrul de la Aurel Vlaicu

Articolul a fost vizualizat de 3,264 ori

În primăvară, imediat după ce vremea s-a mai dezmorţit puţin, au apărut zvonuri cum că la ferma piscicolă Aurel Vlaicu ar fi murit tone de peşte pe timpul iernii, îndeosebi crapi capitali, din cauza nivelului scăzut al apei, care a îngheţat. 

Toamna trecută, la Aurel Vlaicu, pompele nu au putut funcţiona la capacitate maximă, motiv pentru care nivelul scăzut al apei şi îngheţul au redus dramatic populaţia piscicolă

Zvonurile au circulat undeva în preajma Cupei Carping Race, organizată de către Cătălin Bujiţă, la care au fost invitaţi zeci de pescari de crap din ţară. Unii spuneau că ar fi murit circa 30 de tone de crap, iar alţii avansau cifre mult mai înspăimântătoare, de până la 50 de tone. Cert este că până acum administratorii nu au făcut publice aceste date.

Cum s-a întâmplat catastrofa?

Tot din surse apropiate administratorilor fermei am aflat că de vină pentru dezastrul provocat s-ar face o societate care deţine o balastieră pe Mureş şi care ar fi exploatat balast pentru autostradă. În opinia celor de la Apele Române, balastieristul funcţionează legal şi corect de ani de zile şi nu s-a pus problema devierii râului. La momentul în care ferma piscicolă avea nevoie de apă din Mureş pentru a creşte nivelul în bazine, sorburile pompelor erau pe uscat.

La acest fenomen a mai contribuit şi seceta cumplită ce ne-a lovit în toamna şi în iarna trecută. Nu a lipsit mult pentru ca nivelul în cea mai mare baltă a fermei, cea în care sunt organizate şi concursurile de crap de anvergură, să rămână cu un nivel periculos de scăzut. După ce a venit gerul, apa a îngheţat de jos şi până sus, astfel că peştii au murit pe capete. Zvonacii spun că au pierit crapi capitali între 20-25 de kg bucata.

Înaintea Cupei Carping Race l-am întrebat pe Cătălin Bujiţă despre reprezentativitatea piscicolă de la Aurel Vlaicu şi a dat asigurări că balta are peşte. „Am pescuit într-un antrenament de doar câteva ore şi am prins peste 40 de kg de crap, amur şi foarte mult caras mare. Aşa că la data concursului va fi peşte suficient pentru toţi”, spunea în urmă cu câteva luni, Cătălin Bujiţă. Situaţia n-a fost prea plăcută pentru participanţii la concurs, pentru că peşte a fost puţin.

Adevărul este undeva, la mijloc

Directorul SGA Hunedoara a Administraţiei Naţionale „Apele Române” susţine că la mijloc este un conflict de interese, pentru că administratorul fermei piscicole avea posibilitatea să coboare sorburile pompelor mai jos, ţinând cont de seceta ce persista de luni de zile la finele anului trecut. Mai mult decât atât, puteau fi montate sorburi plutitoare care să funcţioneze în funcţie de nivelul apei. Desigur că aceste operaţiuni ar fi generat costuri semnificative.

„Am auzit că administratorii fermei piscicole l-au acţionat în instanţă pe balastierist, însă din punctul nostru de vedere acesta activează perfect legal şi corect, fără să pericliteze activitatea fermei. Acest lucru se întâmplă de ani de zile. Nu putem dirija clima şi este cunoscut faptul că nivelul Mureşului a fost extrem de scăzut la finele anului trecut, din cauza secetei. Sunt convins că administratorul fermei putea să preîntâmpine dezastrul, însă nu a făcut-o pentru că acest lucru implica anumite cheltuieli. Acum dau vina unii pe alţii şi cu siguranţă exagerează şi paguba”, spune Grigore Burjan, director la SGA Hunedoara. Contactat telefonic pentru a-şi susţine poziţia, administratorul fermei piscicole, Daniel Lal, nu a vrut să ofere detalii şi nici nu a confirmat proporţiile dezastrului de la Aurel Vlaicu. „Deocamdată, este vacanţă judecătorească, dar din toamnă vom face publică poziţia noastră şi ne vom bate în instanţă pentru soluţionarea acestei probleme. Momentan, nu vrem să facem publică această chestiune”, spune Daniel Lal.

Parteneriatele se clatină

Fideli pistei excelente de la Aurel Vlaicu, membrii Clubului CS. Free Carp Deva au ţinut mereu aproape de complexul cu crapi sănătoşi. Acum, de când reprezentativitatea piscicolă nu mai este la fel ca anul trecut, activităţile sportive s-au rărit. „Ca şi număr de peşti, sunt tot la fel de mulţi. Este plin de peşte la Aurel Vlaicu, pentru că administratorii au repopulat rapid balta pe care noi ne antrenam pentru competiţiile naţionale şi pe care organizam concursuri puternice.

Problema este că nu mai sunt exemplarele mari, de 15-18 kg, cu care ne plăcea nouă să ne antrenăm. În aceste condiţii nu putem desfăşura concursuri puternice la crap de până la 5 kg, iar momentan suntem în stand-by. Fireşte că suntem prieteni cu administratorii şi ne vom implica în continuare în realizarea unei piste competitive la Aurel Vlaicu, doar că momentan suntem ocupaţi cu CN de Crap”, spune Dorin Negrilă, secretarul Clubului CS. Free Carp Deva.

Tags:

About Bogdan Leu