Cu toate că trec des prin intersecţia Bulevardului Traian cu Bulevardul Dacia, până acum nu mi-a trecut prin minte să mă uit la indicatorul pe care este afişat numele străzii pe care se intră în municipiul Hunedoara. Luni am avut drum pe-acolo şi, fericit că am ochelari noi – cu dioptrii mai mari decât anteriorii, evident –, m-am holbat la toate indicatoarele posibile. Când l-am văzut pe cel din poza de mai jos, am căscat ochii, m-am uitat cu atenţie şi pe partea cealaltă, dar concluzia a fost una singură: pe ambele feţe scrie “B-dul Troian”. Vă daţi seama de cât timp este indicatorul ăla acolo, la cât e de ruginit? Vă închipuiţi câţi oameni au intrat în Hunedoara încrezători, căutând Bulevardul Traian, şi au dat peste indicatorul ăsta care-i anunţă că se află pe Bulevardul Troian? Oare ce diferenţă or crede cei din administraţia locală că este între Împăratul Traian şi oraşul legendar Troia?
Pe de altă parte, să nu uităm că TROIAN înseamnă: “îngrămădire mare de zăpadă adusă de vânt şi aşezată în formă de valuri sau de dune; nămete. Morman, grămadă. Întăritură primitivă făcută de popoarele antice, constând dintr-un dig lung de pământ, cu şanţ de apărare”. Ei bine, dacă aţi fost pe strada cu pricina, ştiţi că e toată numai un val şi-un morman de asfalt, “garnisite” cu gropi adânci – sau şanţuri de apărare, cum zice definiţia de mai sus.
Dacă tot am început cu indicatoarele greşite, să vă mai arăt două. Primul este din Deva şi ne informează că intrăm pe strada Duliu Zamfirescu; nu Duiliu, ci Duliu.
E drept că prenumele-i complicat, dar când vine vorba despre indicatoare oficiale, care pot informa şi în egală măsură pot induce în eroare turistul rătăcit, ar fi recomandat să citim cu atenţie numele de pe plăcuţe înainte de a le vopsi/tipări. Chiar aşa, oare cine se ocupă de aceste indicatoare şi, mai ales, cine corectează eventualele greşeli? Vă spun eu: nu le corectează nimeni, că altfel n-am mai discuta aici despre ele!
Despre plăcuţa de mai sus nu ştiu să vă spun dacă mai este sau nu pe stâlpul din Deva; au trecut câţiva ani de când am făcut poza, aşa că e posibil să se fi schimbat. Posibil, dar nu probabil. În schimb, despre cea de mai jos vă pot spune sigur că încă este acolo, pe drumul dintre Sântuhalm şi Hunedoara. Indicatorul a fost montat în urmă cu vreo cinci ani şi de atunci îi dezinformează pe călători cu privire la faptul că, dacă virează la dreapta, vor ajunge în localitatea NANBRU. Singura problemă este că Nanbru nu există; avem doar Nandru. Cum or fi reuşit oamenii “să întoarcă d-ul” fără să-şi dea seama ce fac?!
Dar să ne întoarcem la “oile” noastre… Cei de la Glasul Hunedoarei au preluat un articol de pe Mediafax, i-au pus câteva diacritice şi gata, l-au trântit în pagină. Titlul articolului: “Puiu Hasotti anunţă investiţii majore la Sarmizegetusa”. Nu mai sunt la curent cu miniştrii, că, la câţi s-au perindat prin Guvern în ultima vreme, ar trebui să stau numai cu ochii în televizor ca să fiu “la zi” cu noutăţile. Totuşi, din câte ştiu eu, pe domnul în cauză îl cheamă Haşotti, nu Hasotti. Poate greşesc, dar Internetul “zice” că am dreptate. Apoi, avem aşa: “Ministrul Culturii, Puiu Hasotti, susţine ca la Sarmizegetusa continuă să fie furate numeroase obiecte de valoare şi spune că intenţionează să aloce o sumă importantă pentru conservare, restaurare şi cercetări arheologice în zona respectivă”. Când spui “în locul X continuă să fie furate obiecte de valoare”, te gândeşti că e vorba despre aceleaşi obiecte care sunt furate şi returnate la nesfârşit. Or, în cazul de faţă, este vorba despre furturi repetate ale unor obiecte diferite. Şi nu “susţine ca la Sarmizegetusa continuă să fie furate”, ci “susţine că la Sarmizegetusa…”. Mai departe: “În două-trei săptămâni mă voi deplasa la Sarmizegetusa unde din păcate există, nu mă feresc să spun, un jaf. În sensul că se umblă cu detectoare de metale şi se identifică foarte multe piese – kosoni. Ultima identificare a fost făcută la Chicago, o colecţie mare de cosoni”.
Dacă reporterul Mediafax a scris exact ceea ce a spus ministrul Haşotti, redactorul Glasului Hunedoarei ar fi putut să-i dea o altă formă declaraţiei de mai sus. Eu aş fi scris aşa: “…mă voi deplasa la Sarmizegetusa, unde există – nu mă feresc să o spun – un jaf, în sensul că se umblă cu detectoare de metale şi se identifică foarte mulţi kosoni”. Dar ai noştri au lăsat textul aşa cum l-au “găsit”: cu “kosoni” şi “cosoni” (nu s-au putut hotărî cum să scrie acest cuvânt, aşa că au mers pe mâna celor de la Mediafax), cu declaraţii din care nu se înţelege nimic, cu diacritice puse doar parţial etc.
Cum adică se umblă cu detectoare de metal pe la Sarmizegetusa şi se identifică kosoni, iar ultima identificare a fost făcută la Chicago? Păi Chicago e în SUA sau pe lângă Costeşti? Sau şi pe la Chicago se umblă cu detectoare de metal şi se identifică piese de la Sarmizegetusa? Nu pricep, zău.
Tot în Glasul Hunedoarei, Alexandru Avram şi-a semnat greşit un material: în loc să-şi scrie prenumele corect, a scris “Alxandru”.
Nici Irina Năstase, colega lui Alexandru Avram de la Glasul Hunedoarei, nu s-a lăsat mai prejos; de fapt, ea şi-a scris numele corect, dar a “scăpat” o greşeală de neiertat: “La avut alături pe unul dintre cei mai sinceri susţinători ai săi”. L-a avut, pe el, da? Nu “la avut”. Niciodată nu scriem “la avut”!
“Turiştii care vor alege litoralul românesc cadestinaţie în luna iulie vor avea o surpriză plăcută”, ne informează CityNews. Judecând după experienţele mele pe litoralul românesc, aş zice că surpriza asta plăcută despre care urmează să ne vorbească autorul este singura pe care o vor avea turiştii. “Aceştia vor putea naviga pe Internet gratuit, chiar de pe plajă. O companie de telefonie mobilă din România a introdus servicii wireless fără niciun cost”. Bun, bun; să nu spuneţi care companie, că-s numai trei şi poate se supără celelalte două dacă-i daţi numele. În altă ordine de idei, orice ştire scrisă în grabă va conţine măcar o greşeală. Ăsteia îi lipseşte un spaţiu: cuvântul “cadestinaţie” nu există în limba română.
Şi încă o chestie: “Locaţiile cu Internet gratuit cuprind zece zone din Mamaia şi patru din Costineşti”. Bun, bun, la Mamaia, unde preţul pentru o noapte de cazare poate fi comparat lejer cu un sejur într-o ţară mai curată şi mai civilizată, acolo era nevoie de acces gratuit la Internet! Bogaţii care se duc la mare cu maşini de sute de mii de euro şi care cheltuiesc sute sau mii de euro într-un weekend la mare fix de asta aveau nevoie: acces gratuit la Internet.
Caracterele dubioase despre care am tot scris în ultimele două săptămâni apar în continuare pe site-ul Servus Hunedoara. N-ai cu cine, domnule, n-ai cu cine!
“La Vaţa, Folescu, la al treilea mandat” este titlul unui articol semnat de Magdalena Şerban şi publicat în Mesagerul Hunedorean. Aşa, dragii mei, să nu puneţi vreun verb în titluri, că am auzit că circulă un virus foarte periculos care vă şterge literele de pe tastatură dacă puneţi verbe în titluri! Nimeni nu ştie cu exactitate cum acţionează acesta, dar companiile care dezvoltă software antivirus se luptă deja de câteva luni cu virusul care le vine de hac tastaturilor! (Vă daţi seama cât de tragică va fi situaţia, într-o ţară de plagiatori şi copişti, când nu vor mai găsi tastele pe care scrie “Ctrl”, “C” şi “V”?!).
pe cand strada viorel ilarion?