Rubrica specialistului contabil: Valorile sunt importante în profesia contabilă

Articolul a fost vizualizat de 1,409 ori

“C.E.C.C.A.R. – formator de valori europene”

Contabilitatea face parte din rândul ştiinţelor fără de care nu am putea concepe astăzi o societate modernă. Theodor Ştefănescu, unul dintre pionierii ştiinţei contabilităţii în România, o asemuia foarte sugestiv cu lumina, spunând în motto-ul “Cursului de comptabilitate în partidă dublă” apărut în anul 1908: “unde se administrează fonduri fără comptabilitate – care nu e decât ştiinţa ordinei – acolo nu e decât întuneric”. 

Asemeni oricărei ştiinţe, şi contabilitatea este supusă unui proces continuu de perfecţionare, la care îşi aduc aportul specialişti ce lucrează atât în cercetare cât şi în economia aplicată (producţie, comerţ, servicii etc.). Încă de la înfiinţarea sa în 1921, Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România şi-a asumat răspunderea pentru organizarea congreselor dedicate profesiei contabile, adevărate “şantiere” de lucru pentru profesioniştii contabili. Ajuns în acest an la ediţia a XIX-a, Congresul profesiei contabile din România are o temă generoasă: “Guvernanţa corporativă şi profesia contabilă: competenţă şi responsabilitate”.

Deşi este intitulat “…din România”, evenimentul se poate include fără a greşi între evenimentele cu conotaţii internaţionale, întrucât, aşa cum ne-a obişnuit, Corpul invită la lucrările congresului nume cu rezonanţă din elita profesioniştilor contabili. Amintim că la ultimele două ediţii au participat preşedinţii IFAC (Fermin del Valle şi Robert Bunting), preşedintele FEE (Jacques Potdevin), reprezentanţi ai Băncii Mondiale, ai Comisiei Europene, preşedinţi şi reprezentanţi ai organismelor profesionale din peste 20 de ţări. Evenimentul se va desfăşura în perioada 7-8 septembrie 2012 la Centrul Internaţional de Conferinţe “Casino” Sinaia. Persoanele interesate să participe la lucrările congresului pot trimite Formularul de înregistrare până cel târziu în data de 18 iulie 2012. Formularul şi mai multe informaţii se pot obţine accesând pagina dedicată acestui eveniment de pe site-ul www.ceccar.ro.

Profesia contabilă se află azi în faţa unei provocări, trebuind să ţină cont de efectele crizei, de complexitatea evenimentelor naţionale şi internaţionale, de comportamentele pe care le-a indus, conştienţi că trebuie să acceptăm că, mai devreme sau mai târziu, se va schimba modelul de creştere economică. Profesioniştii contabili trebuie să se solidarizeze în lupta pentru menţinerea credibilităţii acestei profesii, să ignore presiunile unor grupuri de interese, să emane disciplină şi rigoare, minimizând riscul de fraudă, pentru că profesia contabilă îşi are rădăcinile în valori şi doar valorile generează progres.

Stau mărturie şi rămân legate pentru eternitate de contribuţia adusă la dezvoltarea contabilitaţii româneşti valori cu nume ca Theodor Ştefănescu, Constantin Petrescu, N. Butculescu, Grigore Trancu – Iaşi, Petru Drăgănescu – Brateş, Spiridon Iacobescu şi marele absent de la acest congres, plecat prematur dintre noi, Profesorul universitar Doctor în economie şi Preşedintele CECCAR, Marin Toma.

Maria Mornea,
Preşedinta Consiliului filialei CECCAR Hunedoara

About Redacţia REPLICA