Ecologiştii cu busolă “invadează” Retezatul

Articolul a fost vizualizat de 1,330 ori

Copiii din toată ţara au, începând din această vară, şansa de a petrece o vacanţă “eco-educativă” în Munţii Retezat. Taberele, care includ socio-animaţie, sunt organizate de Agent Green, asociaţia implicată în apărarea ultimelor păduri virgine din Europa. ONG-ul are deja zeci de cereri care vin de la părinţi şi copii din toată ţara. 

O vacanţă în Retezat valorează, din punct de vedere educativ, de 10 ori mai mult decât una la mare

Programul “Wild Time” a fost gândit pentru copiii care nu vor să petreacă o vacanţă banală, ci o adevărată aventură, oferindu-le micuţilor şansa de a învăţa o parte dintre speciile de plante şi animale sălbatice, de a participa la drumeţii şi la concursuri tematice, ba chiar şi la un curs de “foto-safari”. În plus, în aceste tabere, copiii află cum se montează cortul, cum pot organiza chiar ei o vacanţă la munte, dar învaţă şi să se orienteze în natură cu busola şi cu GPS-ul, învaţă să distingă urmele de animale sălbatice, iar taberele includ şi vizite la Geoparcul Dinozaurilor şi la Rezervaţia de Zimbri de la Haţeg.

“Selecţia copiilor se întâmplă la nivel de şcoli, unde noi promovăm aceste… nu aş vrea să le spun tabere, cât mai degrabă experienţe de viaţă. Doi profesori însoţesc câte un grup de 20 de copii, iar odată ajunşi în Retezat aceştia sunt îndrumaţi de câte un ranger la fiecare grupă de câte 10 copii. Experienţa eco, etapizată, se împarte în trei: ecologist cu busolă, ecologist convins şi ecologist-zmeu. Sunt trei etape progresive, pe care copiii le pot urma în trei ani diferiţi, iar părinţii ar trebui să ştie că este indicat ca micuţii să participe în fiecare an la una dintre taberele respective. Printre jocurile de cabană sau cele din timpul incursiunilor se numără cele de identificare a unor lucruri învăţate cu ajutorul filmelor educative: de exemplu, cine găseşte primul frunza de stejar sau tot soiul de alte părţi ale arborilor sau plantelor. De asemenea, taberele includ sesiuni de pictură pe tricouri sau – ceea ce copiilor le place foarte mult – căutarea de comori cu GPS-ul. Noi ascundem nişte obiecte în pădure, iar ei, grupaţi în echipe, trebuie să le caute şi să le găsească”, explică reprezentanta Agent Green, Raluca Nicolae.

“Ce i-aţi făcut lui Andrei al meu?!”

“Zmeii ecologişti”, copiii mai mari, care au parcurs primele două etape, pot să facă incursiuni speologice şi alpinism, însă numai după ce vor fi deprins cunoştinţe de bază de meteorologie. În plus, copiii care vor lua parte la programul Agent Green “Wild Time” vor participa, însoţiţi de profesorii lor şi de rangerii Parcului Naţional Retezat, la drumeţii montane de anvergură, pe traseele montane de creastă. Dacă pentru ecologiştii “cu busolă”, cei mai mici dintre participanţi, organizatorii au pregătit ascensiuni până la 1.500 de metri, cei mai mari, “ecologiştii zmei”, vor urca o mie de metri în plus, pe cel mai înalt vârf din Munţii Retezat, Vârful Peleaga, care se înalţă până la 2.509 metri altitudine. “Copiii care merg în astfel de tabere se întorc complet schimbaţi acasă! Până acum am primit o mulţime de reacţii pozitive de la părinţii care şi-au trimis copiii în astfel de tabere. Mulţi ne-au sunat surprinşi şi ne-au spus: «Vai, dar ce i-aţi făcut lui Andrei al meu?! Dintr-o dată a început să-şi facă singur patul, în fiecare dimineaţă. Singur se duce şi se spală pe dinţi!» Pur şi simplu, copiii se obişnuiesc să facă anumite lucruri cu noi, în tabără, pe care le abordează apoi singuri, acasă”.

O asemenea tabără costă între 800 şi 1.200 de lei, sume care inlud transportul, transferul, cazarea masa şi echipamentul complet, necesar într-o astfel de experienţă, cu excepţia echipamentului individual obligatoriu. Rangerii spun că încălţămintea necesară pentru asemenea deplasări sunt ghetele sau bocancii. Nu trebuie să lipsească îmbrăcămintea din bumbac, dar nici pelerinele de ploaie, şepcile şi cremele de protecţie solară.

Venituri pentru comunităţile locale

Copiii sunt cazaţi la pensiunile din apropierea masivului Retezat, care se pretează pentru asemenea activităţi, iar, potrivit Ralucăi Nicolae, prima tabără din acest sezon începe chiar astăzi. Reprezentanţii Agent Green le reamintesc turiştilor că scopul principal al ONG-ului este acela de a-i determina pe oameni să conştientizeze importanţa păstrării nealterate a naturii. Tocmai de aceea, ONG-iştii susţin că turismul practicat de ei nu este unul invaziv, distrugător pentru munte şi pentru frumuseţile sale, ci o ocazie ca micuţii veniţi în tabără în judeţul Hunedoara să descopere miracolul naturii, faptul că toate speciile de plante şi animale sunt perfect interconectate şi că omul este dator să aibă grijă de acest fragil echilibru.

“Prin acest program pentru copii încercăm să încurajăm şi comunităţile locale şi să le arătăm că putem aduce venituri în zona Retezatului, fără a degrada sau a ataca natura în vreun fel, ci într-un fel cât de verde se poate. Pentru asta, investim în ghizii şi animatorii din zonă: ei fac cursuri de specializare, pentru a obţine un certificat de ghid din partea Ministerului Turismului, iar în prezent colaborăm cu doi rangeri de la Parcul Naţional Retezat”, adaugă Raluca Nicolae.

Tags: ,

About Ada Beraru