Hunedoara, în vacanţă

Articolul a fost vizualizat de 1,990 ori

Concedii în afară, excursii sau pur şi simplu leneveală la terasă – sezonul concediilor a început de mai bine de o lună, iar acest lucru se simte şi în judeţul Hunedoara. Staţiunea Geoagiu Băi este plină şi, la sfârşit de săptămână, la Băile Daco-Romane nu mai poţi arunca un ac. Castelul de la Hunedoara şi cetăţile dacice din Munţii Orăştiei sunt invadate de turişti. În schimb, cei mai mulţi hunedoreni care şi-au strâns ceva bani şi-au rezervat deja locurile şi ştiu exact unde merg în vacanţă.

Staţiunea Geoagiu- Băi pare să beneficieze din plin de trendul turistic al acestui an: se caută mai mult ca în ultima vreme destinaţiile interne pentru vacanţă

Cei de la agenţiile de turism din Deva nu îşi mai văd capul de treabă: sunt asaltaţi de cereri şi multe solicitări sunt pentru turismul intern. Pe litoralul românesc, preţurile la cazare pleacă de la 400 lei de persoană. “Vestea importantă este că turismul începe să meargă şi la noi, adică, după mulţi ani de zile, sunt foarte multe cereri pentru destinaţii interne. Se caută România! Pot să vă spun că, de la începutul lunii iunie, sunt locaţii în staţiunile de la Marea Neagră unde nu mai obţii locuri nici cu pile. La fel se întâmplă cu hotelurile de trei stele din Băile Felix”, spune Zenaida Moşneag, director la agenţia Nexus Travel din Deva.

Alţi hunedoreni preferă destinaţiile turistice din afara ţării. Mulţi aleg Grecia, care este acum deosebit de avantajoasă financiar: “Aici, marea revelaţie a anului este Insula Zakintos, cu locurile sale superbe şi plajele unde poţi admira ţestoasele, sau Insulele Ionice, către care mai nou este cursă aeriană cu plecare din Cluj. Cei care s-au obişnuit cu vacanţele fără griji, merg la <>, în Antalya. Însă pentru prima dată, am avut şi cereri pentru vacanţe în locuri mai spectaculoase, cum este, de exemplu, Honolulu, Hawaii sau Insula Samos în Grecia. Pentru asemenea locuri, dacă nu ai pretenţii foarte mari, costurile pentru două persoane ajung la trei mii de euro pe lună. La fel, am avut două familii care şi-au cumpărat cu 14 mii de euro o vacanţă în Dubai”.

Operatorii din domeniu spun că hunedorenii s-au învăţat să îşi facă rezervările din timp şi astfel beneficiază de reduceri considerabile, spune Zenaida Moşneag: “Observ că, din acest an, activitatea agenţiilor de turism nu mai este sezonieră, românii s-au obişnuit să-şi rezerve locurile din timp şi ne caută de la începutul anului. Cei mai mulţi dintre clienţii noştri au bugete medii şi optează anual pentru o altă locaţie, pe care le-o recomandă prietenii. Şi tot din 2012 au început să meargă şi circuitele culturale”.

Vacanţă cu bălăceală

Dacă hunedorenii s-au învăţat să plece din judeţ pentru vacanţe, alţii aduc turişti în zonă. La numai 46 de kilometri de Deva şi la 10 kilmetri distanţă de circulatul DN7, staţiunea Geoagiu Băi a prins viaţă, iar, începând de joi, găseşti greu locuri de cazare, chiar şi la particulari. Principalele atracţii ale staţiunii sunt apele termale, cunoscute încă din antichitate, şi aerul tare de munte, “puternic ozonat”. Când au văzut ce temperaturi sunt în oraşe, oamenii s-au felicitat că au ales un loc în mijlocul pădurilor, care mai are şi condiţii excelente de scăldat. La Băile Daco-Romane, turiştii au la dispoziţie patru bazine, toate cu apă termală între 29 şi 32 grade. Cel mai nou bazin este destinat copiilor de câţiva ani, care au aici tot ce şi-ar putea dori – dar cel mai mult le place bălăceala.

“Avem locuri la şezlonguri şi trei plaje verzi, ori la soare, ori la umbră, sunt cabine, duşuri, restaurant, terase, pizzerie, magazine şi un club unde seara se pot distra în voie. Capacitatea noastră este de 8.000 de persoane, dar, în medie, în week-end avem circa trei-patru mii în ştrand şi peste 1000 frecvent în timpul săptămânii”, spune directorul executiv al complexului, Marian Maniu. Intrarea este de 20 de lei pentru adulţi, iar copiii şi pensionarii plătesc 15 lei. Geoagiu Băi a rămas “oficial” singura staţiune din judeţ care respectă condiţiile cerute de Ministerul Turismului. Potrivit informaţiilor oficiale, “apele minerale din staţiune sunt termale şi mezotermale, bicarbonate, calcice, magneziene cu urme de fier şi hidrogen sulfurat, hipotone, carbogazoase şi cu o uşoară radioactivitate”.

Vacanţă la cetăţile dacice

Recent, o altă ofertă care vizează judeţul Hunedoara este prezentată de site-ul locuridetaina.ro. “Vacanţă de şapte zile la Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei – Ofertă Specială!”, se anunţă cu litere mari: “Venind în întâmpinarea celor care doresc să descopere fascinantul centru spiritual al dacilor din Munţii Orăştiei şi poveştile uimitoare ale acestor locuri, Agenţia de turism Bonsi Travel şi Daniel Roxin lansează proiectul “Vacanţă la Cetăţile Dacice” (…) Bonsi Travel îţi sugerează să priveşti călătoriile dintr-o altă perspectivă. Descoperă amprenta locurilor şi mesajul pe care îl au acestea pentru tine! Începe să priveşti călătoriile ca pe o modalitate de a-ţi găsi echilibrul!”.

Cei de la agenţie cred că în România există multe locuri misterioase, încărcate de istorie şi magie, şi propun celor interesaţi patru destinaţii: “Munţii Buzăului, între mister şi realitate”; “Descoperă Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei”; “Misterele din Pădurea Baciu” şi “Ceahlăul – Muntele Sacru al dacilor”. Pentru cetăţile dacice sunt două vacanţe organizate în acest an, ambele de şapte nopţi şi se desfăşoară în perioada 8- 5 iulie şi 5-12 august. Agenţia te îndeamnă: “Porneşte într-o călătorie fascinantă din care să revii aşezat, înnoit şi transformat. Într-un cadru pitoresc, încărcat de istorie şi tradiţii ancestrale, vă aşteaptă şapte zile de incursiuni în locurile de taină străbătute altădată de Decebal, Burebista sau Deceneu. Invitatul permanent al acestui proiect este jurnalistul Vladimir Brilinsky, “Paznic” al cetăţilor dacice de mai bine de 20 de ani, un om care poate să conducă firul poveştii acestui spaţiu până în vremuri de mult uitate”.

7 zile de taină

La sosire, organizatorul propune prezentarea programului şi vizionarea unui film documentar sau a unei emisiuni tv despre geto-daci, iar în dimineaţa primei zile se încep excursiile. Prima vizată este Cetatea Blidaru “cea mai puternică fortificaţie a sistemului defensiv din Munţii Orăştiei”, iar după-masă turiştii sunt poftiţi să participe la o competiţie de tras cu arcul. A doua zi se vizitează Sarmizegetusa, centrul spiritual al dacilor, iar după-masă programul notează vizitarea “Copacului Vieţii din Valea Anineşului”. În ziua a treia, turiştii urcă la cetatea Piatra Roşie, pentru ca apoi să le fie prezentate armele tradiţionale ale dacilor, precum falxul şi sica şi tehnicile de luptă folosite de daci. A patra zi se vizitează Muntele Godeanu, “muntele despre care se crede că ar fi sacrul Kogaion”, peste o zi, se merge în Cetatea Costeşti “reşedinţa Regelui Burebista”, iar seara organizatorul aprinde un foc de tabără “cu relatări despre evenimentele magice care încă se petrec în Munţii Orăştiei”. Aşezarea de la Feţele Albe este primul punct din programul zilei a şasea, o zi în care se merge la “Crucea din vis”.

În ultima zi, turiştii vizitează Biserica Densuş, “cea mai veche biserică din piatră de pe teritoriul României”, după care vor urca la Mănăstirea Prislop şi la mormântul Părintelui Arsenie Boca. Vacanţa costă 1.190 lei de persoană şi presupune cazare într-o pensiune locală, în cameră dublă. Echipamentul minim obligatoriu cerut de organizator presupune bocanci şi pelerină de ploaie, iar cei de la agenţie avertizează doritorii că parcurgerea traseului cere o condiţie fizică medie. Agenţia de turism susţine că promovarea acestui gen de vacanţă urmăreşte “creşterea unei tinere generaţii care va fi mai implicată în păstrarea, valorificarea şi dezvoltarea patrimoniului naţional material şi imaterial” şi îi îndeamnă pe oameni: “Călătoreşte conştient în locurile de taină ale României! Regăseşte-te pe tine însuţi în spaţiile sacre ale acestei ţări!”

Tags: ,

About Laura Oană