Sănătate: Dieta de vară

Articolul a fost vizualizat de 1,271 ori

Afară termometrele ne arată temperaturi peste 30 de grade Celsius, şi ideal ar fi să petrecem cât mai mult timp la umbră, înăuntru, şi să consumăm cât mai multe lichide. Cui îi mai arde să-şi petreacă ore în bucătărie gătind multe feluri de mâncare? Şi atunci ce putem face, sau mai exact ce putem mânca pe această caniculă. Este anotimpul cel mai binecuvântat în ceea ce priveşte abundenţa de fructe şi legume, pe care le putem consuma zilnic fără nicio problemă. Să vedem ce conţin acestea. 

Piersicile sunt bogate în vitamina A – esenţială pentru o vedere bună şi, în acelaşi timp, o sursă bogată în fibre. Este demonstrat că piersicile îmbunătăţesc dispoziţia, întrucât conţinutul de triptofan se transformă în serotonină (“hormonul fericirii”).

Caisele proaspete asigură o cincime din nevoia zilnică de vitamina C, care ajută la topirea grăsimilor. O cantitate mare de vitamina C mută grăsimile din locul în care sunt depozitate acolo unde este nevoie să fie metabolizate.

Afinele sunt bogate în antioxidanţi meniţi să neutralizeze efectul dăunător al radicalilor liberi, care duc la instalarea unor boli precum cataracta, glaucomul, afecţiuni ale inimii şi cancer. La ora actuală se discută pe tema radicalilor liberi – sunt sau nu sunt dăunători, însă majoritatea alimentelor bogate în antioxidanţi conţin o sumedenie de nutrienţi, astfel că este bine să consumăm necesarul zilnic. Studiile arată că afinele îmbunătăţesc activitatea creierului, învăţatul şi conţin aceiaşi compuşi găsiţi în coacăze, care menţin tractul urinal sănătos. Afinele conţin oxalaţi, substanţe naturale ce împiedică absorbţia de calciu, aşa că evitaţi să le mâncaţi într-un intrerval de 3 ore de la consumarea unor alimente bogate în calciu (brânză, lapte), sau a unor suplimente de calciu.

Cireşele: în ultima vreme se manifestă un interes sporit în ceea ce priveşte puterea cireşelor de a ameliora durerile provocate de artrită sau gută. Studiile arată că reduc riscul producerii cancerului şi al bolilor de inimă. Există studii ce demonstrează că cireşele conţin cel puţin 17 tipuri diferite de antioxidanţi. Sunt o sursă bogată în melatonină – un hormon care se implică exclusiv în inducerea senzaţiei de somn, aşa că vă vor asigura şi un somn liniştit.

Căpşunile sunt o sursă bogată în vitamina C, vitamina K, fibre şi compuşi anticancerigeni, care încetinesc dezvoltarea celulelor canceroase sau activează sistemul natural de apărare al corpului. Studiile au demonstrat că o persoană care consumă multe căpşuni este de trei ori mai puţin expusă cancerului.

Pepenele roşu este cea mai delicioasă metodă de a potoli setea într-o zi toridă de vară, întrucât conţine 95% apă. Conţinutul de magneziu îmbunătăţeşte dispoziţia, ajută la buna funcţionare a plămânilor, căci este bine ştiut faptul că alimentele bogate în magneziu sunt bune în ameliorarea astmului.

Ardeiul iute este o sursă excelentă de vitamina C şi licopen, în timp ce vitamina B6 şi acidul folic conţinute de ardeiul iute reduc nivelul homocisteinei din corp. Aceasta dăunează vaselor de sânge, prin urmare consumarea ardeiului iute ne protejează de infarctul miocardic şi atacurile de cord.

Roşiile sunt sursă bogată în vitamina C, fiind cunoscute pentru conţinutul ridicat de licopen, un carotenoid care ajută la combatarea cancerului de sân, colorectal, endometrial, pulmonar sau adenomul de prostată. Conţin şi biotină, coenzima necesară pentru desfăşurarea naturală a proceselor energetice, responsabile pentru pielea strălucitoare.

Spanacul este renumit pentru conţinutul unui grup larg de fitonutrienţi cu proprietăţi anticancerigene. Spanacul conţine, de asemenea, vitamina K, care ajută la fortificarea sistemului osos. În plus, este o sursă de fier, fără grăsimi.

Castraveţii sunt legumele cu cele mai puţine calorii (15/100 g), tocmai de aceea este un aliat de nădejde în dieta de vară. Este bogat şi în fibre, minerale şi vitamine, dar are şi un conţinut ridicat în apă, fiind bine tolerat şi contribuind la o stare de bună dispoziţie.

Strugurii conţin o cantitate mare de potasiu, au puţine calorii şi conţin antioxidanţi cum ar fi resveratrolul (prezent şi în vinul roşu), cu rol în previnirea bolile de inimă.

Perele sunt bogate în zahăr natural, ajută la digestie, conţin multe fibre, vitamine, minerale: vitamina C, calciu, magneziu, iod, fosfor fier şi potasiu. De asemenea, perele stimulează secreţia hormonilor tiroidieni, conţin antioxidanţi şi fortifică sistemul imunitar; au efect antiinflamator, precum şi un uşor efect laxativ şi diuretic.

Varza ameliorează problemele stomacale şi indigestia. Sucul de varză, consumat zilnic pe o perioadă mai lungă de timp, poate vindeca ulcerul stomacal. Are efect laxativ, detoxifică ficatul, întăreşte sistemul imunitar. Sucul de varză este recomandat şi celor cu probleme acneice sau ten sensibil.

Tags: ,

About Dr. Bianca Fărcaş