Colţul cultural: Cvartetul Eisenmarkt la Muzeul Brukenthal

Articolul a fost vizualizat de 906 ori

Cvartetul Eisenmarkt a concertat sâmbătă şi duminică la Muzeul Brukenthal din Sibiu. Muzica baroc a răsunat în curtea muzeului, însufleţind splendidul muzeu şi publicul prezent. 

Asociaţia Sibiu 1191 a organizat sâmbătă 14 iulie şi duminică 15 iulie, în cadrul programului “Ministagiunea de muzică şi teatru cu specific baroc”, primele două concerte cu cvartetul Eisenmarkt, urmând ca în luna august să fie alte două momente muzicale.

Acest eveniment face parte din calendarul Agendei Culturale a Municipiului Sibiu, încadrat în proiectul Sibiu Baroc Update, proiect care este elaborat artistic de către domnul MC Ranin, director artistic la Teatrul de Artă din Deva, un fervent susţinător al culturii baroce şi nu numai. Evenimentul, coordonat de către domnul Claudiu Gavrea, îşi doreşte să promoveze interpretarea autentică a muzicii baroc, cu procedee interpretative bazate pe studiul vechilor tratate şi cu instrumente de epocă sau copii ale acestora.

Curtea interioară a Muzeului Brukenthal, o locaţie extrem de generoasă, ce reflectă cel mai bine atmosfera barocă în Sibiu, a fost locul ideal pentru un concert alcătuit cu mare grijă de cei patru muzicieni din cvartetul Eisenmarkt. Pentru cei interesaţi, Eisenmarkt înseamnă târgul de fier şi este numele oraşului Hunedoara, în limba germană. Concertele baroc vin să întregească atmosfera specială a Muzeului Brukenthal, oferind vizitatorilor încă un motiv de încântare pentru evenimentele culturale ale Sibiului, proiectul Sibiu Baroc Update fiind o idee ingenioasă pentru promovarea oraşului prin cultură. De altfel, am auzit în ultimii ani, pe mulţi observatori dând ca exemplu evenimentele culturale de la Sibiu, dar atât, totul rămânând la stadiul de observaţie. Sesizez un interes deosebit pentru această formă de promovare a promotorilor culturali din judeţul Braşov, unde am avut ocazia să particip la multe proiecte ce ţintesc să evidenţieze bisericile fortificate, cetăţile şi castelele numeroase aflate aici.

Revenind la Eisenmarkt, a cărei apariţie a fost hotărâtă de către maestrul MC Ranin, cvartetul are în componenţă doi hunedoreni, Aranka Babos la oboi şi Mircea Goian la violoncel şi doi deveni, Mariana Onţanu la clavecin, iar Răzvan Anemţoaiei la vioară. În cele două concerte s-au cântat sonate, concerte şi trio-uri compuse de Johann Sebastian Bach, Antonio Vivaldi, Georg Friedrich Handel, Georg Philipp Telemann, Johann Pachelbel şi Giuseppe Tartini. Ca să apreciaţi mai bine alegerea inspirată a locaţiei în care au avut loc concertele din Ministagiunea de muzică şi teatru cu specific baroc, iată câteva informaţii preluate de pe site-ul muzeului, despre cel ce a fost guvernatorul Transilvaniei timp de zece ani. Baronul Samuel von Brukenthal (1721-1803) a fost singurul exponent al comunităţii săseşti transilvănene căruia i s-au atribuit importante funcţii publice în cadrul statului austriac condus de împărăteasa Maria Theresa (1717 – 1780), cea dintâi funcţie ocupată fiind aceea de cancelar aulic al Transilvaniei.

Perioada petrecută la Viena în această calitate coincide cu perioada constituirii colecţiei sale de pictură, menţionată în 1773 în Almanach de Vienne drept una dintre cele mai valoroase colecţii particulare ce putea fi admirată în mediul cultural vienez al vremii.

Colecţiile iniţiale ale baronului von Brukenthal (constând din pinacotecă, cabinet de stampe, bibliotecă şi o colecţie numismatică) au luat naştere cu precădere în intervalul de timp dintre anii 1759 şi 1774. Se cunosc puţine informaţii privind modul lor de constituire, primele înregistrări referitoare la achiziţii de tablouri în documentele familiei Brukenthal apărând în 1770, dată la care nucleul pinacotecii trebuie să fi fost deja format.

Numit Guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei, funcţie pe care a ocupat-o între anii1777 şi 1787, Samuel von Brukenthal construieşte la Sibiu un palat în stilul Barocului Târziu, după modelul palatelor vieneze. Îmi rămâne, în final, plăcuta sarcină să mulţumesc celor care au iniţiat un asemenea proiect, reuşind şi în acest fel să aducă în atenţia lumii o epocă strălucitoare cultural, ce completează reprezentativ o comunitate, care a înţeles cum să atragă atenţia asupra valorilor sale. Demn de urmat.

Tags:

About Mircea Goian