Seceta ne arde culturile

Articolul a fost vizualizat de 1,712 ori

“Stăm tare prost. Judeţul Hunedoara este grav afectat de secetă şi situaţia se schimbă de la o zi la alta în rău. Cel mai tare atinse sunt culturile de porumb. Dacă, acum câteva zile, aveam un procent de 20-30% din suprafaţă afectată, astăzi avem mai bine de jumătate şi mâine, poimâine situaţia va fi şi mai proastă”. Declaraţia şefului Direcţiei Agricole ilustrează perfect realitatea din teren – cu fiecare zi în care nu plouă culturile hunedorene se “topesc” văzând cu ochii. Fermierii sunt îngroziţi de perspectiva unui dezastru.

Culturile de porumb au fost lipsite de apă tocmai când aveau mai mare nevoie

Judeţul are 22.000 de hectare de porumb, dar, în prezent, 15.000 dintre ele sunt lovite de secetă. Dacă nu plouă în curând, culturile vor fi afectate aproape în totalitate: “Sunt sigur că situaţia va fi şi mai rea mâine. Până în luna iunie, porumbul a evoluat bine, l-a ajutat regimul pluvionar şi temperaturile au fost favorabile. Însă tocmai acum, când plantele aveau cea mai mare nevoie de apă, ea lipseşte.

La porumb, este timpul cel mai critic, pentru că acum trebuia să se formeze paniculul, adică, popular spus, să facă rodul. Ei bine, acum are nevoie mare de hrană, hrană pe care porumbul nu şi-o poate asigura în lipsa apei. Aşa că, de la 14-15 mii de hectare cât avem acum, temerea mea este că vom raporta în curând 18-20 de mii de hectare de culturi de porumb afectate”, spune Ioan Ştefan, directorul Direcţiei Agricole Hunedoara.

“Problema” culturilor se vede cu ochiul liber – pe câmp, porumbul are frunzele răsucite şi un aspect de papură. Ţăranii se tem că nu vor avea nici măcar porumb de fiert, ce să mai vorbim de porumb pentru animale! “Vor scăpa doar câteva suprafeţe din zonele submontane, unde pământul este argilos şi reţine altfel apa. În rest, suprafeţele din cele mai bune zone, cele de pe văile Streiului şi Mureşului, sunt grav afectate şi vom avea o producţie mică în 2012”.

Grâul, uscat în spic

Seceta şi canicula teribilă din iulie au schimbat lucrurile şi în cazul culturilor de grâu. Dacă la începutul lunii, cei de la Direcţia Agricolă declarau că această cultură nu este afectată, lucrurile s-au schimbat: “Am constatat că la grâu s-a produs o uscare forţată a bobului, şiştăvire. Deocamdată, avem gradul de afectare de 15-20%. Vă amintesc însă că grâul a avut o perioadă critică anul trecut, la însămânţare, când şi atunci pământul suferea din lipsa apei”, spune şeful agriculturii hunedorene. Ţăranii bătrâni spun însă că în viaţa lor nu au văzut o asemenea recoltă: “Niciodată nu am văzut boabe de grâu atât de mici. S-o uscat bobu, s-o sfrijit. Am recoltat mai multă sămânţă de lipitoare decât grâu. Nu cred că iese fâină de pâine din boabele astea. Altă dată l-am fi dat la calitatea a III-a”, spune Artenie Homorodean, după ce a secerat toate holdele de grâu.

Seceta a afectat însă totul – la cartofii care acum îşi formează tuberculii sunt pierderi, dar deocamdată nu se ştie cât din totalul de 7.500 de hectare sunt afectate. Din cele 4.500 de hectare de legume, jumătate sunt în câmp deschis şi terenurile nu sunt irigate. Vor da rod doar culturile înfiinţate în grădinile caselor, unde oamenii îşi udă straturile. Nici producţia de furaje nu este mai bună: seceta a uscat iarba, care nu se mai regenerează şi animalele au deja probleme pe păşuni.

Zero precipitaţii

Situaţia gravă este confirmată de datele obţinute de specialişti de la staţiile de monitorizare: “Avem în judeţ câteva staţii care monitorizează diferiţi indicatori. Dacă în iulie 2011 au căzut 83 de litri pe metru pătrat de precipitaţii, anul acesta, pentru aceeaşi perioadă, avem zero litri!”, declară Ioan Ştefan. În Buletinul agrometeorologic al Administraţiei Naţionale de Meteorologie specialiştii confirmă lipsa de apă din sol: “În sud-estul, sudul, estul şi sud-vestul ţării, în cultura neirigată de porumb, pe adâncimea de sol 0-100 cm se vor înregistra deficite de apă, fenomenul de secetă pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi local extremă. În Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei, nordul Crişanei şi izolat în nordul Munteniei şi al Moldovei, aprovizionarea cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare”.

Prognoza pentru săptămâna 17-23 iulie nu dă nicio veste bună agricultorilor: “Ca urmare a menţinerii temperaturilor ridicate din aer, de la începutul intervalului, situate peste pragurile biologice critice de rezistenţă a plantelor (30…32°C), asociate cu deficite de apă în sol, la culturile prăşitoare se va produce fenomenul de ofilire temporară şi răsucire a frunzelor în orele de amiază, îngălbenirea şi uscarea prematură a acestora, precum şi forţări stadiale. Totodată, pe terenurile afectate de secetă pedologică se va produce o depreciere treptată a stării de vegetaţie (seminţe seci şi boabe şiştave) la culturile de porumb şi floarea-soarelui, cu efecte negative asupra potenţialului productiv”.

About Laura Oană