Mureşul, survolat la 12 metri de mega-podul autostrăzii

Articolul a fost vizualizat de 3,139 ori

La începutul acestei săptămâni, Mureşul a fost “cucerit” de mega-podul construit la Uroi pe tronsonul de autostradă Deva-Orăştie. Sectoarele de pod aflate pe cele două maluri ale râului au fost unite prin patru structuri metalice în greutate de 50 de tone fiecare, întreaga operaţiune derulându-se pe parcursul a trei zile.

50.000 de euro pe zi

Pentru ridicarea la 12 metri a celor patru grinzi imense, cei de la Strabag au închiriat din Austria o macara gigant, de 500 de tone, a cărei montaj la faţa locului a durat 24 de ore. Conform celor declarate de Karl Stelzer, managerul tehnic al proiectului autostrăzii din partea Strabag, costul de închiriere al macaralei a fost de 50.000 de euro pe zi.

Aproape gata

Potrivit sursei citate, montarea celor patru structuri metalice care traversează cursul de apă a fost ultima mare operaţiune în proiectul de construire a podului peste Mureş. Specialistul apreciază că în circa o lună de zile construcţia podului va fi finalizată, iar, în prima fază, utilajele şi maşinile echipelor care lucrează la autostradă vor putea circula pe el. Lucrările la autostrada hunedoreană ar putea fi încheiate până la finalul acestui an, înainte cu aproximativ patru luni de termenul de 28 februarie 2013, stabilit conform contractului.

About Adrian Sălăgean