Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,345 ori

Scutire CAS

Firmele care angajează şomeri cu vârsta mai mică de 25 ani nu vor plăti pentru aceştia, pentru o perioadă de un an, contribuţii de asigurări sociale, anunţă premierul Victor Ponta.

Leul, în genunchi

Leul continuă să se deprecieze, astfel că rata de referinţă leu/euro anunţată vineri de BNR a atins un nou maxim istoric, de 4,5495 unităţi, iar cursul oficial pentru dolar a urcat la 3,7274 lei/dolar, de asemenea un nou nivel record.

Inflaţie

Rata anuală a inflaţiei s-a plasat în iunie la 2,04%, după o scădere a preţurilor cu 0,04% faţă de luna mai, determinată de ieftinirea alimentelor, potrivit datelor anunţate de INS. Cea mai mare scădere de preţuri la alimente, de peste 20%, a fost consemnată la cartofi, iar cea mai amplă majorare, de 6,5%, la fructe proaspete.

Recul

Investiţiile străine directe au scăzut în primele cinci luni din 2012 cu 384 milioane de euro, ajungând la nivelul de 465 milioane euro, potrivit datelor publicate în această săptămână de Banca Naţională a României (BNR).

Top reclamaţii

Potrivit ZF on-line, clienţii Astra Asigurări au trimis la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) peste 2.800 de petiţii şi sesizări în primele şase luni din acest an, dublu faţă de numărul reclamaţiilor înregistrate pe tot parcursul anului trecut. Cele 2.800 de petiţii reprezintă peste o treime din totalul de 7.500 de reclamaţii înregistrate de cele mai mari zece companii din piaţa asigurărilor generale în perioada ianuarie-iunie 2012. Astra era cea mai mare companie de asigurări generale la finele anului trecut şi avea 3,4 milioane de contracte.

Cota unică

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a susţinut, luni, că USL va menţine cota unică de impozitare de 16%, el precizând că există posibilitatea, fără a fi o certitudine, a introducerii a două cote regresive, de 12% şi de 8%, pe impozitul pe venit, pentru cei cu venituri mici.

Optimism

Economia va înregistra o creştere faţă de trimestrul al doilea de anul trecut şi comparativ cu primele şase luni din 2011, fiind posibilă şi o ieşire din recesiunea tehnică, chestiune mai puţin relevantă, apreciază ministrul Finanţelor Publice, Florin Georgescu.

About Adrian Sălăgean