Colţul cultural: Turnirul cetăţilor

Articolul a fost vizualizat de 1,887 ori

Iată o ideie benefică, ce serveşte cauza turismului din judeţul Braşov. Aflată la ediţia a III-a, manifestarea acoperă cinci evenimente cu totul speciale, ce se acomodează cu tot atâtea cetăţi şi comunităţi cu istorie medievală importantă. Este vorba despre Braşov, Râşnov, Bran, Făgăraş şi Feldioara. 

La sfârşitul săptămâni trecute, Cimpoierii din Transilvania au participat la Turnirul Cetăţii organizat la cetatea Râşnov. Artiştii hunedoreni au evoluat în faţa turiştilor, alături de cavalerii Cetăţilor Bârsei, cavalerii Cetăţii Negre de la Codlea şi de trupa Hypnosis, care a oferit momente spectaculoase de animaţie cu foc. Planurile organizatorilor au fost serioase, dar, din păcate, anul acesta fiind plin de ghiduşii electorale, finanţările pentru evenimentele culturale au dipărut cam peste tot. Atenţie! Nu mă refer la evenimentele de divertisment cu scop electoral peste care au curs banii cu găleata. Aşa s-a întâmplat şi la Braşov şi, cu numai trei zile înainte, inimoşii promotori ai turismului cultural au primit vestea că nu mai primesc 95% din finanţare. Decişi să nu renunţe, au apelat la sponsori şi la factorii administrativi locali, dar lucrurile nu sunt cum şi-au dorit.

„Avem responsabilitatea faţă de braşoveni şi faţă de turişti. Am promovat timp de trei luni «Turnirul Cetăţilor» prin reclame în Carpatair şi Blue Air (revistele companiilor aeriene, n.r), există pachete vândute deja de ANAT (Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism, n.r) pentru eveniment şi nu putem să ne batem joc de turişti şi de noi”, a declarat preşedintele APDT, Cristian Macedonschi, dând un semn clar că turnirul va continua. Dar să-i cunoaştem pe artiştii care au oferit publicului prezent în cetatea Râşnov momente de neuitat.

Cavalerii din Bârsa

“Ordinul Cavalerii Cetăţilor Bârsei” s-a format în Braşov, în anul 2003, sub conducerea nobilului cavaler Andrei de Transilvania, cu scopul de a pune în valoare istoria reală a spaţiului ardelean şi de a reconstitui tradiţiile instituţiei cavalereşti. Membrii Ordinului, majoritatea studenţi, s-au înmulţit de-a lungul anilor, la fel şi spectacolele pe care le-au susţinut. În perioada 2003-2011, Cavalerii Cetăţilor Bârsei, alături de domniţele lor şi de părintele Benedictus din Corona, au cucerit cu turnirul, dansurile şi atitudinea lor spontană publicul din Braşov, Sighişoara, Sibiu, Râşnov, Cluj, Bistriţa, Suceava, Alba-Iulia, Târgu-Mureş şi multe alte cetăţi de pe întreg cuprinsul ţării.

Cavalerii Cetăţii Negre

“Cavalerii Cetăţii Negre” vin de la Codlea, sunt tineri interesaţi de evenimentele istorice, în special cele petrecute pe teritoriul comunităţii lor. Organizează reconstituiri istorice, tema lor fiind generată de existenţa cavalerilor teutoni în cetatea Neagră de la Codlea, pe care au construit-o prin 1262. Revenind la istorie, documentele vremii arată că aceşti cavaleri au fost trimişi de regele maghiar Andrei al II-lea pentru a apăra aceste ţinuturi de atacurile cumane şi pecenege.

Regele maghiar le-a donat acest pământ teutonilor, înfiinţaţi ca grup cavaleresc la sfârşitul secolului al XII-lea, în timpul unei cruciade în Ţara Sfântă. Aceşti cavaleri s-au pus şi în slujba Papei, dar nu au avut o viaţă lungă în Ţara Bârsei. Izvoarele istorice spun că ei au domnit în ţara Bârsei 14 ani, până în 1225, când deveniseră, practic, stat în stat şi atunci regele Ungariei i-a expulzat din Transilvania în urma unei bătălii.

Hypnosis

Înfiinţată în 2007, trupa Hypnosis de spectacol pirotehnic s-a remarcat la numeroase festivaluri de pe cuprinsul ţării noastre, dar şi cu ocazia susţinerii mai multor show-uri în cadrul petrecerilor organizate de diferite cluburi şi nu numai, trecând graniţele ţării până în Nürnberg. Ajunsă în prezent să numere 11 membri, trupa Hypnosis, poate asigura un spectacol pirotehnic extrem de variat, care cuprinde jonglerii cu foc cu o gamă largă de echipamente: poiuri, evantaie, staff-uri, şerpi de foc s.a.

Cimpoierii

Grupul “Cimpoierii din Transilvania” a fost înfiinţat în 2008 şi abordează muzica medievală şi tradiţională într-un mod original. Este un grup gândit şi realizat special pentru spectacolele care au loc în pieţele oraşelor sau în spaţiile libere de pe lângă cetăţi sau castele. Repertoriul este ales din perioada anilor 1400 – 1550 şi prelucrat de membrii grupului, muzicieni care abordează muzica medievală cu convingerea că susţin atmosfera specială de la Castelul Corvinilor.

Cimpoierii din Transilvania au concertat la Hunedoara, Deva, Sibiu, Bistriţa, Sighişoara, Râşnov, Cisnădie, Caransebeş, Făgăraş, Severin, Alba -Iulia, la Târgu Mureş, Strasbourg (Parlamentul European), Belfort – Franţa, la Festivalul Internaţional al Muzicii Universitare, Bulci, Hossman, Sfântu – Gheorghe, Bierta, Săcele, Covasna, Berlin – Germania. Observaţi că fiecare trupă este legată de o cetate sau un castel şi în acest fel reprezintă o comunitate şi momentele bune sau rele prin care au trecut de-a lungul timpului. Merită apreciaţi şi susţinuţi.

Din câte ştiu, peste tot aceste ansambluri au apărut prin iniţiativă privată. De aceea şi rezistă. Le urez viaţă lungă şi putere de… luptă.

About Mircea Goian