Mai bine de 400 de absolvenţi de liceu şi facultate din promoţia acestui an şi-au depus dosarele la agenţiile locale pentru ocuparea forţei de muncă pentru a obţine indemnizaţia de şomaj. Pentru că aproximativ 60 la sută dintre liceeni nu au reuşit să promoveze examenul de Bacalaureat şi să se înscrie la facultate, mulţi dintre ei vor ajunge direct în rândurile şomerilor.
Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara (AJOFM) spun că în 2011, ca urmare a rezultatelor foarte proaste obţinute de absolvenţii de liceu la Bacalaureat, s-a înregistrat o creştere a solicitărilor pentru şomaj. Statisticile Agenţiei înregistrează peste 1.700 de intrări, dintre care mai bine de 980 au fost absolvenţi indemnizaţi. În acest moment la AJOFM s-au adunat peste 400 de cereri de ajutor de şomaj, iar numărul acestora este în creştere de la o zi la alta. Pe de altă parte, nu toţi cei care au ratat Bacalaureatul vor primi „repartiţie” direct în şomaj. Aproape 2.300 de elevi hunedoreni mai au o şansă pentru a-şi obţine diploma de Bacalaureat în sesiunea de toamnă, iar facultăţile îi aşteaptă, aşa că au prelungit perioadele de înscriere.
Facilităţi pentru angajatorii tinerilor
Inspectorii AJOFM spun că patronii hunedoreni care angajează absolvenţi beneficiază de scutire (vreme de 12 luni) de la plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă absolvenţilor încadraţi. Mai mult, ei primesc lunar, pe această perioadă, pentru fiecare absolvent, un salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii, 1,2 salarii de bază pentru absolvenţii de învăţământ liceal sau de învăţământ postliceal şi 1,5 salarii de bază minime brute pe ţară pentru absolvenţii de facultate. Angajatorii care încadrează absolvenţi sunt însă obligaţi să-i menţină în serviciu cel puţin trei ani.
În acest timp, absolvenţii pot urma o formă de pregătire profesională, organizată de către angajator, iar cheltuielile necesare pregătirii profesionale vor fi suportate, la cererea angajatorilor, din bugetul asigurărilor pentru şomaj. Angajatorii care încetează raporturile de muncă sau de serviciu anterior termenului prevăzut mai sus sunt obligaţi să restituie banii primiţi de la stat agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă, plus dobândă.
Bani în plus pentru absolvenţi
Potrivit legii, pot beneficia de o indemnizaţie de şomaj pentru o perioadă de 6 luni (în cuantum de 250 lei) absolvenţii instituţiilor de învăţământ, în vârstă de minimum 16 ani, dacă se înregistrează la agenţia de ocupare a forţei de muncă din raza căreia îşi au domiciliul, în cel mult 60 de zile de la data absolvirii. Aceasta este data de 1 a lunii următoare celei înscrise pe diplomă sau data exprimată expres în adeverinţa primită de la liceu sau de la facultate. Indemnizaţia de şomaj se acordă după 60 de zile de la data absolvirii, perioadă în care tânărul beneficiază de informare, consiliere şi orientare profesională.
Ajutorul de şomaj se acordă o singură dată, pentru fiecare formă de învăţământ absolvită, însă absolvenţii care încă mai urmează o formă de învăţământ nu pot primi sumele amintite. Dacă tânărul se angajează în cursul celor 60 de zile, pe o perioadă mai mare de 12 luni, cu program normal de lucru, beneficiază de o primă de angajare în valoare de 500 lei. Absolvenţii cărora li s-a deschis dreptul la indemnizaţia de şomaj şi se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, primesc, din bugetul asigurărilor de şomaj, o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, conform legii, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat. Sumele cuvenite se acordă la sfârşitul primului an de activitate în muncă. De asemenea, potrivit site-ului ANOFM, tinerii cărora li s-a deschis dreptul la indemnizaţia de şomaj beneficiază şi de prima de angajare, în valoare de 500 de lei.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.