Pentru că nu au promovat examenul de maturitate, peste 60 la sută dintre absolvenţii de liceu se află în situaţia de a nu se putea înscrie la facultate. Reprezentanţii universităţilor hunedorene aşteaptă a doua sesiune de Bacalaureat, pentru a-şi completa grupele de studenţi, sau apelează la tot soiul de strategii de marketing pentru a nu rămâne cu locurile neocupate.
Unele universităţi au ales şi anul acesta varianta clasică a mediatizării ofertei prin mass-media, prin panotaj sau afişaj, altele au oferte care de care mai tentante, pe categorii de vârstă, bonusuri pentru absolvenţii sârguincioşi sau pentru performeri, dar şi pentru diferite categorii etnice. La Universitatea din Petroşani, anul acesta contează media examenului de bacalaureat – cu o pondere de 60% în media finală a concursului de admitere – şi nota obţinută la examenul de bacalaureat la proba a treia, cu ponderea de 40%, calculată cu două zecimale, fără rotunjire.
Prorectorul Marius Marcu spune că, pentru ca Universitatea să ocupe locurile ofertate pentru cele 25 de specializări, a început demersurile cu câteva luni în urmă, în baza protocoalelor pe care le are cu liceele din zonă, aici fiind inclus judeţul Hunedoara, dar şi judeţele Alba, Gorj şi Caraş-Severin. Studenţii pot opta pentru Facultatea de Inginerie Mecanică şi Electrică (care are nouă specializări), Facultatea de Mine (şapte specializări) şi Facultatea de Ştiinţe (cu opt programe de studii de licenţă).
70 la sută, locuri vacante
La Facultatea de Inginerie din Hunedoara, facultate de stat care aparţine de Universitatea Politehnică din Timişoara, pentru 275 de locuri disponibile până în ultima de zi de înscriere (21 iunie) au fost depuse doar 88 de dosare. Decanul facultăţii, Caius Pănoiu, spune că anul trecut, după prima sesiune de încriere, din cele 290 de locuri disponibile se ocupaseră în jur de 100. Cauza: aceeaşi ca şi anul acesta: rezultatele foarte slabe obţinute de absolvenţi la examenul de Bacalaureat. Caius Pănoiu spune că, în condiţiile în care copiii ajung în sistemul de învăţământ universitar tot mai puţin pregătiţi de la o generaţie la alta, pentru dascăli este tot mai dificil să facă educaţie universitară de performanţă.
Potrivit decanului de la Facultatea de Inginerie, tinerii sunt, pe de o parte, tot mai superficiali, din cauza ritmului care le este impus în condiţiile accelerării generale dată de tenologie (de exemplu, nimeni nu mai citeşte un roman, ci se rezumă la rezumatul de pe Internet), dezinteresaţi şi sunt marcaţi tot mai mult de modelele de reuşită facilă: persoane fără studii, care au reuşit „să facă bani” sau să obţină o poziţie socială ori profesională, prin metode de o moralitate îndoielnică. De aici rezultatele proaste la Bacalaureat şi de aici şi numărul tot mai mic de studenţi, de la un an la altul, cauză la care se adaugă şi numărul tot mai mic de şcolari. Cu toate acestea, Caius Pănoiu spune că, în cel mai rău caz, speră ca numărul studenţilor care se vor înscrie la Facultatea de Inginerie de la Hunedoara să fie, după finalizarea celei de-a doua sesiuni de Bacalaureat, în jur de 170-180, cifră similară celei de anul trecut.
Pentru a ocupa locurile disponibile, reprezentanţii facultăţilor hunedorene au apelat la strategii publicitare, cum ar fi promovarea în mass-media locală: televiziuni, ziare, afişaj, dar şi la sesiuni de prezentare a facultăţii în liceele hunedorene sau în cele din judeţele învecinate, printre care Alba şi Caraş-Severin. Deşi numărul total de locuri disponibile este în scădere, Facultatea de Inginerie a reuşit să-şi păstreze cele cinci specializări: autovehicule rutiere, electromecanică, ingineria elaborării şi prelucrării materialelor metalice, inginerie economică şi informatică industrială.
Universitatea “Traian” se transformă
Nu numai la Facultatea de Inginerie numărul de locuri aprobat de Ministerul Educaţiei este în scădere de la un an la altul. Toate celelalte universităţi sau facultăţi care desfăşoară programe educaţionale universitare în judeţul Hunedoara se confruntă cu aceeaşi situaţie. Universitatea Ecologică „Traian” din Deva, spre exemplu, a ajuns să aibă un număr atât de mic de solicitări, încât merge în lichidare, ultima promoţie urmând să termine cursurile în vara anului viitor, potrivit reprezentantului Universităţii, profesorul Sigismund Duma. El adaugă, însă, că fosta Universitate Ecologică a fuzionat cu Universitatea „Vasile Goldiş” din Arad. Aceasta completează gama de variante pentru tinerii hunedoreni care nu îşi permit să îşi petreacă studenţia într-un mare centru universitar.
„Universitatea Ecologică merge în lichidare pentru că numărul de studenţi ajunsese atât de mic, încât nu mai era rentabil să menţinem structura. Au apărut, pe aici, prin Deva, alte facultăţi cu cursuri la distanţă, cursuri «foaie verde» şi ne-au luat foarte mulţi dintre studenţi”, spune fondatorul Universităţii Ecologice, Sigismund Duma. Acesta susţine că, în ciuda situaţiei nefavorabile, a reuşit să aducă la Deva o mulţime de specializări pentru studenţii hunedoreni, şi anume: economia comerţului, turismului şi serviciilor, drept, administraţie publică, psihologie, pedagogie şi comunicare, relaţii publice.
Mai mult, acum elevii hunedoreni care nu au promovat examenul de bacalaureat au o şansă în plus: ei se pot înscrie la Şcoala Postliceală „Vasile Goldiş”, cu sediul în Deva şi au la dispoziţie o mulţime de specializări: asistent medical, de farmacie, pentru îngrijirea persoanelor vârstnice, asistent de kinetoterapie, agent fiscal, vamal, de turism, tehnician cadastru, tehnician edilitar, ba mai nou există şi specializări postliceale în domenii precum cosmetică şi coafură. Absolvenţii au la dispoziţie doi sau chiar trei ani, în funcţie de durata studiilor, pentru a trece cu bine examenul de bacalaureat, astfel încât să poată să obţină, ulterior, şi diploma de absolvire a şcolii postliceale. Şi pentru că şcoala oferă acces mai rapid la piaţa muncii în domenii căutate atât în ţară, cât şi în străinătate, taxa este – potrivit lui Sigismund Duma – de 1.200 de lei pentru specializările universitare şi cu 200 de lei mai scumpă în cazul şcolii postliceale. Conform estimărilor dascălilor, la Universitatea „Vasile Goldiş” din Deva vor învăţa, în anul universitar 2012-2013, în jur de 550-600 de elevi.
Bonusuri pentru “candidaţii în grup”
Una dintre cele mai complexe strategii de marketing a lansat-o anul acesta Universitatea „Alma Mater” din Sibiu. Decanul pentru Hunedoara al Universităţii „Alma Mater”, Ion Dinu, spune că instituţia de învăţămât superior pe care o reprezentă pune la dispoziţia studenţilor mai multe specializări, printre care: afaceri internaţionale (150 de locuri); marketing (100 de locuri); economia comerţului, turismului, serviciilor şi managementul calităţii (150 de locuri); management (150 de locuri); economie agroalimentară şi a mediului (100 de locuri). Decanul Ion Dinu a evitat să precizeze câte locuri au fost ocupate până în acest moment, susţinând că ar fi greu de făcut o estimare pe specializări. Cu toate acestea, pentru a-şi completa grupele necesare pentru desfăşurarea cursurilor, Universitatea „Alma Mater” adaugă o mulţime de facilităţi: astfel, aici taxa de şcolarizare se plăteşte lunar, nu în două sau trei rate, astfel încât sumele de plată să fie mai mici, chiar dacă sunt plătite cu o frecvenţă mai mare. În primul an, rata lunară este de 175 de lei, în cel de-al doilea 185 de lei, iar în ultimul an studenţii trebuie să scoată din buzunar câte 290 de lei în fiecare lună. Dacă doi studenţi provin din aceeaşi familie, ei beneficiază de o reducere de 15 la sută, dacă între 5 şi 10 absolvenţi de liceu din promoţia 2012, cu diplomă de Bacalaureat, provin de la acelaşi liceu, ei primesc o reducere-bonus de 10 procente din taxa de şcolarizare, iar dacă numărul elevilor proveniţi de la acelaşi liceu depăşeşte numărul de 10, aceştia beneficiază de o reducere de 15 la sută.
60% reducere pentru studenţii “pensionari”
Mai mult, strategia de „vânzări” a Universităţii „Alma Mater”, Centrul Regional Hunedoara, nu-i exclude nici pe cei trecuţi de prima tinereţe: candidaţii care împlinesc 30 de ani până în 1 octombrie 2012 beneficiază de o reducere de 30 la sută, cei care împlinesc 40 de ani, au bonus 40 de procente din valoarea taxei de studiu, iar candidaţii la studenţie care vor avea, la 1 octombrie, mai mult de 60 de ani, trebuie să plătească doar 40 la sută din taxa de studiu, iar decanul spune că a cunoscut şi asemenea cazuri. Admiterea se face pe baza concursului de dosare, Universitatea „Alma Mater” luând în calcul media de la examenul de Bacalaureat, la care se adaugă un interviu. Din cele 750 de locuri disponibile la centrul de înscrieri de la Hunedoara, decanul anunţă că 300 sunt fără taxă, deşi Universitatea este una privată. De acestea beneficiază absolvenţii de liceu premiaţi la olimpiadele naţionale, studenţii proveniţi din orfelinate sau tinerii de etnie rromă.
Elevii care au reuşit să obţină media 10 la Bacalaureat sunt recompensaţi, dacă aleg să studieze la „Alma Mater”, cu o scutire de taxă pentru toată perioada studiilor. Studenţii vor studia în regim de cursuri de zi, iar pentru cei care lucrează se vor acorda scutiri speciale, având în vedere că în jur de 70 la sută dintre studenţii de la „Alma Mater” trebuie ca, pe lângă cursuri, să meargă şi la serviciu. Şi pentru ca accesul să fie cât mai facil, Universitatea „Alma Mater” a programat două sesiuni de înscriere: 4 iunie – 21 iulie (sesiunea de vară) şi 23 iulie – 22 septembrie (sesiunea de toamnă).
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.