Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,649 ori

“Acoperişurile a blocuri din Lupeni, făcute scrum”, scrie Mihaela Tămaş, în Glasul Hunedoarei. După aşa un titlu, citim şi articolul ca să aflăm câte blocuri au fost făcute scrum. “Autorităţile au fost alertate, ieri, după ce un foc scăpat de sub control s-a extins la acoperişurile a două blocuri situate în municipiul Lupeni, pe strada Vâscozei”. Deci două, de pe strada Vâscozei (daţi-mi voie să râd vreo cinci minute). 

“ARDE VALEA! Blocuri în flăcări la Lupeni”, zice Carmen Cosman, în Ziarul Hunedoreanului. Şi dacă tot am intrat pe site pentru a vedea ştirea, m-aş fi uitat şi la poză, dar era să-mi sucesc gâtul, pentru că au pus poza invers pe site! Iată cum arăta:

Sau te pomeneşti că aşa arde mai nou focul, într-o parte, iar fumul se duce spre stânga?

Până şi Wikipedia “ştie” că “Munţii Şureanu (Sebeş) sunt o grupă muntoasă a Munţilor Şureanu-Parâng-Lotrului, aparţinând lanţului muntos al Carpaţilor Meridionali”. Numai George Vasiliu, de la HunedoaraMea.ro, crede că Şureanu este “din Munţii Retezat”. Măcar domnul Vasiliu n-a pus poza într-o parte, precum colegii săi de la Ziarul Hunedoreanului.

Tot pe HunedoaraMea.ro, Ioana Pop scrie că “Aproape 100 de hunedoreni şi-au pierdut minţile din cauza alcoolului. Câţiva au murit”. Când am citit acest titlu, am crezut că scrie “Câţiva şi le-au găsit”.

Ştiţi, eu intru destul de rar pe HunedoaraMea.ro, pentru că nu mă pot abona la fluxul lor de ştiri, aşa că intru doar atunci când prietenii îmi mai dau câte un link. Dar şi când intru… dau peste titluri cum este cel de mai jos: “Mercur retrograd – Clubul Investitorilor continuă seria analizelor legate de comportamentul pieţelor de capital în funcţie de mişcările planetelor”. POFTIM?! Ei bine, da, analiză a pieţelor de capital în funcţie de mişcarea planetelor. Un fel de horoscop al afacerilor, cum ar veni.

Articolul continuă aşa: “În acest sens vă reamintim, conform ultimului studiu publicat de către Clubul Investitorilor, în perioadele când Mercur a fost retrograd faţă de Pământ, am avut o probabilitate de 88% ca piaţa de capital (piata americană reprezentată prin indicele Dow Jones) să înregistreze cel puţin o scădere”. Acu’… eu nu mă pricep la finanţe, că dacă mă pricepeam eram pe o plajă din Caraibe, sorbind un cocktail Pina Colada sau ceva asemănător, dar totuşi, în condiţiile în care de patru ani suntem în recesiune, cum poţi să spui că faptul că o planetă este aşezată într-o parte sau alta faţă de Pământ dă o probabilitate de optzecişiopt la sută ca piaţa americană să înregistreze cel puţin o scădere? Oare piaţa americană de capital nu-i într-o scădere continuă din 2008 încoace? Numa’ zic, nu dau cu parul.

Dacă tot n-am zis nimic despre Bacalaureatul de anul ăsta, m-am gândit să vă arăt două ştiri alăturate, pe care le-am găsit pe site-ul Glasului Hunedoarei, şi să vă las să trageţi voi concluziile.

“Rareş Manolescu scrie, pe Facebook, că “Gramatica nu e punctul forte al USL. Fenomenul pare PONTAgios şi e plin în ţară de asemenea afişe”. Ce fel de afişe? Unele pe care scrie: “Ţi-a tăiat pensia! I-ai funcţia! DEMITE-L! Hai la referendum!”.

Între timp, am mai găsit unul, pe care scrie: “Ţi-a luat banii! Tu i-ai funcţia! DEMITE-L! Hai la referendum!”. Mie nu-mi inspiră prea multă încredere un partid care aprobă afişarea de panouri cu astfel de greşeli gramaticale prin toată ţara. Dar aşa sunt eu, mai sensibil.

Dorian Prodan, un alt băiat de pe Internet, afirma că ziua de marţi a fost una bună pentru “naziştii gramaticii”, cu atâtea greşeli descoperite în materialele aprobate în grabă de cătrei USL-işti. Nu pot decât să-i dau dreptate. Priviţi şi vă minunaţi: “Ce se întâmplă dacă Băsescu vine înapoi: V-a tăia din nou din salarii, v-a tăia din nou din pensii, v-a lua înapoi banii […], v-a închide mai multe spitale”. Şi, cine ştie, poate îi VA trimite pe toţi aceşti “dottori” din USL înapoi la şcoală.

În Servus Hunedoara, domnişoara Oana Bimbirică a pus următorul titlu: “Hunedoreni angajaţi în «Sănătate, învăţaţi să utilizeze calculatorul”. Ăsta a fost un titlu din categoria “Ghilimeaua stingheră”.

Într-o ştire cu titlu de tabloid, “AFLĂ care sunt regretele Anei Maria Prodan!”, cei de la CityNews o citează pe Ana Maria Prodan, despre care o clujeancă inspirată a spus că e noua Monica Tatoiu, pentru că în ultima vreme are opinii despre orice. Iată ce a declarat Ana Maria Prodan: “Dacă aş fi vrut făceam şcoala de antrenor şi veneam antenor”. Va să zică, daci faci “şcoala de antrenor” poţi deveni “antenor”. No, aşa-mi trebuie dacă mă încăpăţânez să citesc ştiri care încep cu “AFLĂ”!

“Judeţul Hunedoara are teoretic, patru echipe în Liga a III-a de fotbal. Câte dintre ele credeţi că se vor înscrie în viitorul campionat?”, întreabă Alin Onu în Servus Hunedoara. O, nu, domnu’ Onu, dar cu virgula aia ce-aţi avut!?

Unul dintre cei trei bărbaţi intervievaţi de Alin Onu i-a răspuns: “Sper să se înscrie toate, dar în ziua de azi nu mai poţi să fi sigur pe nimic”. Nu sunt foarte convins că întrebările astea, puse pe stradă şi înregistrate cu reportofonul, îşi primesc răspunsurile în scris. Adică sunt convins că domnul Onu le transcrie, prin urmare, “nu poţi să fi sigur” este o greşeală care îi aparţine ziaristului. De asta pot fi sigur. Şi el poate fi sigur că “poţi să fii sigur” este corect. Ştiu că pare complicat, de-aia jurnalismul nu ar trebui să fie pentru oricine.

Acestea fiind spuse, până săptămâna viitoare vă invit, dragi ziarişti, să corectaţi bine, altfel “ne vedem” joia viitoare, în pagina 13.

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'