Numărul fermierilor hunedoreni care primesc ajutor de la stat pentru a cumpăra motorină s-a triplat în comparaţie cu primul an în care s-au acordat subvenţiile. Sumele sunt binevenite, dar proprietarii exploataţiilor spun că, deoarece banii vin cu întârziere, este nevoie urgentă de o nouă strategie de sprijin.
Reprezentanta Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Hunedoara (APIA), Mirela Paraschiv, şefa Serviciului Ajutoare de Stat şi Măsuri de Piaţă, spune că subvenţiile pentru motorină au început să fie acordate abia în cel de-al doilea trimestru din 2010. Dacă la început doar în jur de 30 de fermieri hunedoreni au primit ajutoare de la stat în valoare de aproximativ 127.000 de lei, ulterior numărul cererilor – dar şi valoarea subvenţiilor – s-a dublat. În primul trimestru din anul 2011 numărul solicitărilor s-a dublat din nou, ajungând la aproximativ 130 de cereri, cu o sumă rambursată de 335.000 de lei. Media anului trecut a fost de 222 de lei, iar suma pe care au primit-o administratorii fermelor hunedorene a fost de aproximativ 1.600.000 de lei.
Anul acesta aproximativ 180 de fermieri hunedoreni au primit subvenţii pentru motorină, însă autorităţile se aşteaptă ca, până la finalul anului, numărul beneficiarilor să ajungă la aproximativ 250. Angela Szekely, reprezentanta a două ferme agricole (una vegetală şi una animală), spune că subvenţiile pentru motorină, deşi le sunt de mare folos fermierilor, vin cu o întârziere de cinci-şase luni faţă de momentul iniţial, al achiziţionării motorinei.
“Eu lucrez 388 de hectare şi – pentru mine – sigur că leul ăsta este un ajutor, dar e mult, mult prea puţin, faţă de investiţia care se face în motorină. Eu folosesc aproape 40 de tone de motorină pe an, combustibil pe care trebuie să îl plătesc în avans, la preţ întreg. Ulterior aşteptăm ajutorul de la stat – leul ăla, timp de cinci-şase luni. Înainte plăteam motorina la preţ redus direct la pompă. Acum procedura este următoarea: noi consumăm – de exemplu – în lunile ianuarie-februarie-martie, depunem cererile în aprilie, iar acestea se trimit la Bucureşti în mai. După aceea solicitările se centralizează la nivel naţional şi abia după şase luni primim banii. Nu poţi să spui că nu te ajută, dar cheltuielile sunt aşa de mari şi mi se pare o chestie ilogică, noi care folosim tractoare, să plătim taxe de drum în motorină, prin acciză. Este o anomalie să plăteşti taxă de drum, când tu nu ai voie să ieşi pe şosea”, declară Angela Szekely, reprezentanta societăţii Semagroserv.
Aceasta adaugă că, pentru ca fermele româneşti să fie competitive, agricultura are nevoie urgent de o strategie pe termen lung, care să includă şi acordarea reducerii pentru motorină direct la pompă.
Ajutorul optim: plata redusă la pompă
Patronii hunedoreni precizează că în ţările central şi vest europene subvenţiile se acordă după aceeaşi procedură de decontare, însă fermierii beneficiază de credite speciale, fără dobândă sau cu o dobândă aproape infimă, urmând ca băncile să îşi recupereze banii direct de la stat. Angela Szekely spune că, din totalul de 388 de hectare (o parte proprietate privată şi o parte luate în arendă) pe care le lucrează, 150 de hectare sunt păioase, iar restul porumb sau grâu, pe care cele două societăţi comerciale îl valorifică în judeţul Hunedoara, dar şi vânzându-l la fermele zootehnice din sudul ţării.
În plus, o parte din cantitatea de cereale pe care le produc firmele pe care le conduce Angela Szekely, se întoarce, ca furaje, chiar în ferma zootehnică proprie. Din nefericire, în acest an recolta a fost aproape compromisă în proporţie de 70 la sută de secetă, iar fermierii spun că, în aceste condiţii, cea mai bună variantă ar fi o reducere acordată direct la pompă, aşa cum se proceda în trecut, şi nu acordarea deducerii cu aproape o jumătate de an după momentul când a fost făcută cheltuiala necesară. Agricultorii adaugă că ajutorul venit de la subvenţia pentru motorină, primită cu câteva luni mai târziu, deşi util, aproape că trece neobservat, mai ales în condiţiile de calamitate ale unor ani secetoşi.
Amenzi de 20.000 de lei pentru ilegalişti
În cel de-al doilea trimestru al acestui an, 180 de fermieri hunedoreni au depus cereri pentru a obţine subvenţia pentru motorina folosită în fermele agricole pe care le deţin, fie că este vorba despre exploataţii zootehnice sau vegetale. Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă (21 euro pentru 1.000 de litri) pentru motorina folosită la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură. Şefa Serviciului Ajutoare de stat din cadrul APIA Hunedoara, Mirela Paraschiv, menţionează că pentru anul 2012 valoarea accizei decontate este de 1,2686 lei pentru litrul de motorină.
Beneficiarii pentru care a fost emis acordul prealabil de finanţare depun cererile trimestriale de solicitare a ajutorului de stat, însoţite de o situaţie centralizatoare privind cantităţile de motorină achiziţionate în trimestrul respectiv, precum şi de documentele prevăzute de Ordinul MADR nr. 126/2010. Potrivit legii, cererea trimestrială de rambursare a ajutorului de stat nu poate depăşi 40% din cantitatea totală stabilită conform acordului. Beneficiarii accizei reduse pentru motorina utilizată în agricultură riscă amenzi de până la 20.000 de lei, dar şi pierderea dreptului de a încasa acest ajutor pentru o perioadă de trei ani, dacă în urma controalelor se dovedeşte că au primit ajutor necuvenit. Vânzarea motorinei pentru care s-a acordat ajutor de stat sau folosirea acesteia în alte scopuri este considerată contravenţie şi se pedepseşte cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei.
Potrivit reprezentanţilor APIA Hunedoara, inspectorii Agenţiei fac verificări pe teren, iar beneficiarilor care, prin înscrierea sau atestarea de date nereale pe documentele de decontare aferente ajutorului de stat, au încasat sume în mod necuvenit li se întrerupe subvenţionarea, iar sumele primite în mod necuvenit trebuie returnate statului.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.