Seceta prelungită afectează mai mult de jumătate din culturile agricole ale judeţului Hunedoara, cele mai mari probleme fiind în zonele Deva, Brad şi Haţeg, aici populaţia care locuieşte în zone fără apă şi canalizare confruntându-se deja şi cu lipsa acută a apei de băut din cauza secării fântânilor. Lipsa precipitaţiilor face ca peste jumătate din suprafeţele cultivate în judeţul Hunedoara să fie afectate, spun reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Hunedoara, cele mai mari probleme fiind la culturile de plante medicinale, porumb, cartofi şi legume.
Astfel, culturile de plante medicinale sunt afectate în proporţie de 80 la sută. Seceta a compromis culturile de pe 40 din cele 68 de hectare cultivate cu plante medicinale. Probleme mari sunt la porumb, cartofi, legume, grâu, soia, sfeclă de zahăr, nutreţ, floarea-soarelui şi rapiţă, unde sunt afectate între 50 şi 60 la sută din suprafeţe. Spre exemplu, la porumb avem afectate 15.120 de hectare din cele 22.148 hectare cultivate, iar la cartof sunt afectate 4.360 de hectare din cele 7.843 cultivate.
Potrivit reprezentanţilor DADR, nivelul de precipitaţii căzut în ultimele 45 de zile este de zece ori mai scăzut decât cel dintr-un an meteorologic normal.
Despăgubiri promise de minister
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că după recoltare ministerul va stabili cuantumul sumelor cu care vor fi despăgubiţi agricultorii. Despăgubirile vor fi acordate, după încheierea campaniei de recoltat, pentru întreprinderile mici şi mijlocii a căror producţie a fost afectată cu cel puţin 30%, veniturile acestora urmând să fie compensate, raportat la anii trecuţi, cu 80% din pierderea înregistrată în acest an din cauza secetei, precum şi pentru fermierii care nu se încadrează în categoria IMM-urilor, aceştia urmând să beneficieze de un ajutor individual de 7.500 euro.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.