Nu trebuie să fii Mugur Isărescu ca să îţi dai seama că războiul apocaliptic dintre cei trei actori politici ne va tăia la lingurică. Limbajul „accesibil” folosit de guvernatorul BNR, o raritate în discursurile publice ale domniei sale, a fost premeditat acum, astfel încât să înţeleagă şi nea Costel că, dacă vom ajunge să cerem la gamelă, de la politicienii noştri ni se va trage.
Şi asta e valabil pentru ambele tabere. Şi cea a fan-clubului Băse şi cea a aplaudacilor cuplului Ponta – Antonescu. Pentru că economia nu are prejudecăţi. Dacă nu are stabilitate politică, muşcă. Torpilează cursul, alungă investitorii, scumpeşte creditarea externă, vulnerabilizează rezervele BNR şi finalmente ne ia progresiv din coşul de la supermarket. Analiştii economici spun că stabilitatea politică este factorul cel mai important al dezvoltării economice rapide şi de durată. Dar tot ei precizează că ea trebuie grefată pe o politică economică justă.
În plină recesiune mondială, România, nu are nici una, nici alta. În plus, răfuiala tripartită nu dă semne de relache. Confruntat cu 7,5 milioane de voturi date pentru a-l vedea dus de la Cotroceni, Traian Băsescu are suficiente motive să se gândească la o negociere a demisiei sale. Cele 10 milioane de voturi din talerul aşa numiţilor susţinători, ca motivaţie dată pentru a nu-şi schimba serviciul, sunt doar o gogoriţă de om politic. Dincolo de această stare de fapt însă, legea este de partea sa, iar reluarea mandatului de preşedinte se încadrează în limitele democraţiei şi Constituţiei. Este cadrul legal în care ar trebui să rămână şi judecarea realităţii dureroase făcută de cei care au votat DA la referendum.
Pentru că e frustrant până la durere fizică pentru o parte din electorat să ştie că este posibil, potrivit datelor statisticii, să mai fi rămas doar vreo 19 milioane de români. Dintre aceştia, au drept de vot cel mult 16 milioane. Nu trebuie să fii savant şi, dintr-un calcul simplu, reiese că cei 8,4 milioane de români ieşiţi la vot împlinesc, pe real, cvorumul impus de lege pentru ca referendumul să poată fi validat. Va fi o dovadă a maturităţii democraţiei şi forţei statului de drept modul în care aceste realităţi brute vor fi judecate.
De aici însă înainte lucrurile par să se complice enorm dintr-un motiv simplu. Distanţarea politicienilor români de popor are deja simptomele unei boli neglijate prea mult timp, iar rezultatul referendumului ne face să ne gândim deja la metastaze. Falia e imensă, iar ceasul ticăie de ora 12. După ce au trăit ca şi grecii, mandate în şir, preşedinţia, parlamentul, guvernul României trebuie să se spartanizeze de urgenţă. Dacă Curtea Constituţională va decide să invalideze referendumul, şi probabil că o va face, iar Traian Băsescu, redevenit preşedinte, nu va ţine cont, la detaliu, de nevoile a 7,5 plus 11,5 milioane de români, nemulţumiţi cronici, suspendarea i se va părea răsfăţ.
Pentru că Referendumul a fost o afacere de tip „loss-loss”, vor plăti poliţa şi ceilalţi lideri politici care au de administrat un eşec evident. Mai devreme sau mai târziu un eşec se decontează. Pe cât de fragilă este poziţia lui Băsescu în fruntea statului, pe atât a devenit de vulnerabil premierul Ponta, care este sfârtecat între două forţe de torsiune imense: pe de-o parte este imaginea sa deteriorată la „curtea” europeană (plagiatul şi manevrele făcute pentru a-l muşamaliza au făcut ocolul lumii), iar pe de altă parte, factura insuccesului pe care o are de decontat în interiorul PSD-ului, dar mai ales faţă de aliaţii politici.
De fapt, Ponta are poziţia cea mai delicată şi pentru că el a impus, la presiunea UE desigur, revenirea la cvorumul obligatoriu şi eliberarea CCR din presiunea politică. Decontul a început deja să se facă prin demisiile miniştrilor Rus şi Dobre. Fostul şef de la Interne, Ioan Rus, a avut grijă, ca după ce s-a făcut uşor de râs, în discursul de plecare, să-l acuze şi pe preşedintele interimar Antonescu de practici neortodoxe, mai precis de „presiuni” făcute la fruntea ministerului. De altfel, revenirea lui Traian Băsescu la Cotroceni ar fi sinonimă cu un testament politic pentru Crin Antonescu.
Şi ca balcanismul să fie desăvârşit, în ultima ei solicitare, Curtea Constituţională a precizat că nu a cerut „actualizarea listelor electorale”, ci „listele electorale actualizate” (sic!). Iar meciul continuă, dar pare deja o răfuială între autişti.
Poporul roman s-a saturat de acest razboi politic. Pe zi ce trece ,economia Romaniei sta tot mai prost,e pe punctul de a se arunca intr-o prapastie din care nu sunt sigura daca ne vom reveni curand.Pentru a stopa toate aceste lucruri ,Basescu ar trebui sa-si dea demisia,ca noi sa putem avea o viata mai buna,pt ca meritam!
Trebuie sa ne concentram atentia pe acest referendum. A proape 8 milioane de romani au iesit la vot ca sa-l demita pe BASESCU. Speram ca CCR sa i-a decizia corecta si sa valideze referendumul. Este cat se poate de clar ca romanii nu il mai vor la conducere pe acest personaj care ne-a mintit si furat timp de 8 ani de zile.
Cu cat il dam jos mai repede pe Basescu se v’a termina si razboiul acesta politic care dureaza de 3 luni . Trebuie sa’l facem sa inteleaga ca nu mai are ce cauta la conducere!
Basescu este specialist in instalarea haosului si a scandalului, pe asta si-a creat cariera politica. Basescu ia totul la misto pentru ca asta stie el sa faca mai bine. Este obisnuit sa faca ironii ieftine si sa duca in derizoriu discutiile! Nu mai are de mult vreo urma de respect, macar aparent, fata de acest popor! Ce-ar fi daca ne-ar acuza si pe noi, cei 8.5 milioane de romani care am iesit la vot, parca legitimasem o lovitura de stat sau o prostie de genul asta!
Disputa asta se tine de 3 luni din care are tara de pierdut. Economia incet incet v-a ajunge la pamant. Putea sa aibe putina demnitate si sa renunte cand a vazut oamenii manifestand pe strazi impotriva lui.
În nici un stat european și în nicio țară democratică un președinte sau lider politic nu își oprește cetățenii să-și exprime voința politică. Basescu continua sa corupa tot ce este in jurul lui. Vrem un om corect cum este Antonescu sa ne conduca tara.
In nici o alta tara europeana nu mai exista un alt Basescu.Cam asta este cea mai potrivita explicatie.Macar de atat lucur sa fim si noi mandrii! Am avut un mare tiran la conducere pentru 8 ani de zile , dar nu si de acum incolo.
Basescu este specialist in lacomie ,in luarea de decizii aiurite care fac numai rau oamenilor acestei tari,oamenii mor de foame si pe el il intereseaza doar daca va castiga sau nu acest referendum ,tin sa te anunt base ca nu mai ai nici o sansa sa mai calci vreodata pe plaiurile cotroceniului!!!
Acest ingrat fara de popor se crede inca presedinte! Nea traiane , mata crezi ca romanii astia sunt atat de capiati ma?? Ai vazut ca daca te joci cu focul te arzi ma copile!
Uite fraierul cum pofteste la Cotroceni! Inchide gura mai Tirane si mai lasa romanii in pace , prea i-ai saracit de tot!Sa vad daca mai gasesti tu popor atat de naiv in care sa-ti infingi tu dintii HA ha hahaha
Cu minciuni sfruntate, oricine poate ajunge departe.. Nu poti sa arunci o piatra in Piata Universitatii si sa nu lovesti un om care-l doreste demis pe Basescu, asa ca cei 10 milioane care il sustin sunt doar parte din fantasmagoria lui de minte avida de putere, si in plus, un alt mijloc de manipulare si dezinformare. Cu toate acestea, e adevarat ca in urma instabilitatii in plan politic avem de suferit, doar ca, nu poate fi mai rau ca acum.
Opriti acest razboi! Singurul capabil sa-l opreasca este Basescu prin demisia lui! Asa ca, Base demisia!
Cred ca vorbesc in numele tuturor romanilor cand spun ca meritam o viata mai decenta , meritam un loc de munca stabil si meritam un trai decent.Meritam un presedinte care sa ne respecte , sa ne uneasca si cel mai important sa nu ne mai minta.Al nostru Traian este exact opusul a ceea ce meritam.Nu avem nevoie de un pirat politic si nici de un sarlatan.Avem nevoie de Crin Antonescu
Adevarat!Cele 7 , 5 milioane de oameni sunt voturi pentru demiterea lui Basescu.Populatia a decis pentru asta.Acum Asteptam demisia marinarului.Mai departe populatia v-a putea alege in septembrie daca il vor sau nu pe Crin Antonescu drept presedinte , dar personal va spun ca in aceste cateva zile de mandat , Crin Antonescu a dat dovada ca poate sa fie un presedinte bun , capabil si drept.Eu sunt pentru Crin Antonescu.